Σήμερα η απόφαση για την ελάφρυνση του Χρέους

Σήμερα η απόφαση για την ελάφρυνση του Χρέους

 

Στα 50 δις ευρώ η ελάφρυνση του Χρέους!  –  Ιστορικό Eurogroup βγάζει την Ελλάδα από την εποχή των μνημονίων 

 

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα 88 προαπαιτούμενα, τώρα ήρθε η ώρα η Ευρώπη να εκπληρώσει τη δική της δέσμευση για τη μείωση του χρέους και να απελευθερώσει τη δ’ δόση του προγράμματος ύψους 11,7 δις ευρώ! Με την Έκθεση Συμμόρφωσης που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιστοποιείται ότι η χώρα υλοποίησε το σύνολο των δράσεων της δ’ αξιολόγησης, εξέλιξη που αφαιρεί τα επιχειρήματα ακόμα και από τους πιο σκληρούς αρνητές της ανάγκης για ελάφρυνσης. Μία ελάφρυνση, που σύμφωνα με γνώστες των εξελίξεων στις Βρυξέλλες, θα φτάσει κοντά στα 50 δις ευρώ.

 

 Οι ευρωπαϊκές υποχωρήσεις για την παραμονή του ΔΝΤ, ως τεχνικού συμβούλου μαζί και με τις δεσμευτικές αποφάσεις του Eurogroup, φαίνεται πως ανέβασαν σημαντικά το νούμερο, από τους αρχικούς στόχους της Γερμανικής πλευράς. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, μαζί με την νέα ελάφρυνση που αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα (Μάιος 2016  και Ιούνιος 2017), αναμένεται φέρουν συνολική ελάφρυνση άνω των 100 δις ευρώ με την ολοκλήρωση της εξόφλησής του, το 2060.

 

Τα περίπου 50 δις ευρώ της νέας ελάφρυνσης, εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνουν την επιμήκυνση του δανείου του EFSF κατά 7,5 έτη, την προεξόφληση μέρους των ακριβών δανείων (π.χ. δάνειο του ΔΝΤ με επιτόκιο 3,5%-3,8%), και την επιστροφή των κερδών που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (ANFAs – SMPs) που αντιστοιχούν σε ποσό άνω των 4 δις ευρώ. Η επιστροφή αναμένεται να γίνει σταδιακά, με ρυθμό περίπου 1,2 δις ευρώ το χρόνο.

 

Το Eurogroup

 

Το συμβούλιο θα συνέλθει στις 16:00 Ελλάδας, δηλαδή 15:00 ώρα Λουξεμβούργου. Το πρόγραμμα προβλέπει ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 19:30 ώρα Ελλάδας και τότε θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Ecofin. Συμμετέχοντες στο συμβούλιο, έχουν εκτιμήσει ότι θα κρατήσει αρκετά περισσότερο.

Η ατζέντα, ξεκινά με την συζήτηση για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση και τα πρόσθετα μέτρα για το χρέος. Στη συνέχεια υπάρχουν και άλλα θέματα όπως οι διαβουλεύσεις του  ΔΝΤ  με την Ευρωζώνη βάσει του άρθρου IV του Ταμείου, ο ενημερωμένος προϋπολογισμός της Ισπανίας, η μεταμνημονιακή εποπτεία στην Κύπρο, καθώς και ο σχεδιασμός της Ευρωζώνης για το β’ εξάμηνο του 2018.

Τσίπρας: Η απόφαση σηματοδοτεί το τέλος της λιτότητας

 

 Η κυβέρνηση περιμένει απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους που θα σηματοδοτήσει το τέλος της λιτότητας, τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε για «εξαιρετικά θετική συγκυρία». Κατά την έναρξη της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέα Δρακόπουλο, τόνισε ότι «Περιμένουμε αύριο και μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους που θα σηματοδοτήσει το τέλος της οκταετούς περιπέτειας για την Ελλάδα και το τέλος της λιτότητας. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στη στιγμή που θα δρέψουμε καρπούς μιας πολυετούς δύσκολης προσπάθειας θυσιών από την πλευρά του ελληνικού λαού».

 

Τζανακόπουλος:  λύση για το χρέος, ισχυρό μήνυμα στις αγορές

 

Την αισιοδοξία της κυβέρνησης για μία ουσιαστική λύση, στο χρέος, που θα είναι πειστική για τις αγορές, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο μηχανισμός παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας δεν περιλαμβάνει καμία απολύτως δέσμευση για νέα μέτρα, χαρακτηρίζοντας  «ιστορική» την σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, γιατί σε αυτή θα επικυρωθεί και τυπικά η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του τελευταίου ελληνικού προγράμματος.

 Απαντώντας, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τόνισε ότι ο «πολιτικός στόχος είναι η ρύθμιση να είναι τέτοια που να μπορεί να είναι πειστική στις αγορές χρήματος, έτσι ώστε να αποκλιμακωθούν περαιτέρω τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και αυτά να είναι διαπραγματεύσιμα στην πρωτογενή αγορά, με πάρα πολύ καλούς όρους.

 

Αισιόδοξος ο Ολαφ Σολτς για την Ελλάδα

 

Την ίδια ώρα, στο Βερολίνο επιστρέφει η αισιοδοξία για μία καλή συμφωνία με την Ελλάδα. Την ελπίδα για λύση που εξέφρασε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, φαίνεται πως συμμερίζεται και ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπό του Ζανέτ Σβάμπεργκερ, ο υπουργός Οικονομικών «Συμμερίζεται την ελπίδα και την αξιολόγηση της καγκελαρίου, ότι το πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα θα οδηγηθεί τώρα σε καλό τέλος. Μπορώ να επισημάνω ότι έως τώρα ήταν και μία επιτυχία, κοιτάζοντας τις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τώρα υπάρχουν και πλεονάσματα. Λαμβάνοντας υπόψη και τους αριθμούς σχετικά με την ανάπτυξη».

 

Μοσκοβισί: ισορροπημένος συμβιβασμός για ανάπτυξη και χρέους

 

«Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας για τη συνολική συμφωνία που αναμένεται να λάβει το Eurogroup για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. «Μετά από οκτώ χρόνια χρηματοοικονομικής βοήθειας και επώδυνων θυσιών του ελληνικού λαού, το Eurogroup αύριο πρέπει να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις για να ολοκληρωθεί θετικά το ελληνικό πρόγραμμα.  Αυτό που χρειάζεται είναι ένας ισορροπημένος συμβιβασμός που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους», δήλωσε.

 

Ρέγκλινγκ: Ώρα αποφάσεων για το χρέος

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους “Luxemburg Times” για το τι είδους ελάφρυνση χρέους είναι πιθανή για την Ελλάδα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι «το είδος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους διευκρινίσθηκε από το Eurogroup πριν από δύο χρόνια. Αναφέρθηκε πολύ καθαρά ποια είδη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είναι πιθανά». Όπως είπε, «γνωρίζουμε ακριβώς το μενού που είναι διαθέσιμο και το Eurogroup θα εξετάσει την πιο πρόσφατη ανάλυση βιωσιμότητας και στη συνέχεια θα αποφασίσει ποια μέτρα είναι κατάλληλα υπό αυτές τις συνθήκες».

 

Η Έκθεση Συμμόρφωσης

 

Οι Ευρωπαίοι δανειστές έβαλαν τη σφραγίδα τους στην ολοκλήρωση της δ’ και τελευταίας αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος του ESM με την ανακοίνωση της έκθεσης συμμόρφωσης που δόθηκε στη δημοσιότητα παραμονή συνεδρίασης του Eurogroup. Το πρόγραμμα του ESM είναι σε τροχιά ανοίγοντας το δρόμο για την τελευταία εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα ενός ποσού απαιτούμενου να καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης καθώς και ενός ποσού για το χτίσιμο του μαξιλαριού διαθεσίμων.

Στην Έκθεση Συμμόρφωσης, προβλέπεται ότι το βασικό μακροοικονομικό σενάριο έως το 2022 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,9% του ΑΕΠ φέτος, 2,3% το 2019 και 2020, 2,1% το 2021 και 1,8% το 2022. Η πρόβλεψη αυτή στηρίζεται στην υπόθεση ότι η ολοκλήρωση της δ’ αξιολόγησης του προγράμματος του ESM θα συμβάλλει στην βιώσιμη επιλογή του επιχειρηματικού κλίματος και τη δυνατότητα της Ελλάδας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

 

Οι κίνδυνοι που καραδοκούν

 

Από την άλλη πλευρά, αναγνωρίζονται και τα ρίσκα που σύμφωνα με την Κομισιόν, είναι ισορροπημένα. Οι κίνδυνοι, αφορούν κυρίως τη χρηματοδότηση επενδύσεων και τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις. Στον αντίποδα, ένα σταθερά ευνοϊκό εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον μπορεί να προσφέρει επιπρόσθετη τόνωση στον τομέα των εμπορεύσιμων αγαθών, ενισχύοντας την ανάπτυξη.

 

Τα μέτρα και τα αντίμετρα

 

Ειδική αναφορά γίνεται στα μέτρα και τα αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν, από το 2019. Από την πρωτοχρονιά προβλέπονται οι περικοπές συντάξεων, τις οποίες θα συνοδεύουν αντίμετρα όπως το επίδομα ενοικίου-στέγασης. Το 2020 ακολουθεί η περικοπή του αφορολόγητου, η οποία θα συνοδεύεται με αντίμετρα όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών και του ΕΝΦΙΑ.

 

Σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνονται στην Έκθεση συμμόρφωσης η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και μετά τη λήξη του προγράμματος. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα πρέπει να στηριχτεί στην πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια του προγράμματος του ESM και να ενισχύσει τα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάκαμψη, κυρίως μέσω της συνέχισης και ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν με το πρόγραμμα και μέσω της διασφάλισης ότι θα προστατευθούν οι στόχοι των μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν».

 

Η ενισχυμένη παρακολούθηση

 

Για την «ενισχυμένη εποπτεία» επισημαίνεται ότι «μπορεί να προσφέρει ένα εύλογο και εύρωστο πλαίσιο που θα διασφαλίζει την ολοκλήρωση, την συνέχεια και την παράδοση μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από τομείς που καλύπτει το πρόγραμμα του ESM. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται πλήρως ότι θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν εύλογες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές μακροπρόθεσμα, βασιζόμενες στις μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν κατά το πρόγραμμα του ESM. Έχουν παρουσιάσει μια περιεκτική Αναπτυξιακή Στρατηγική στο Eurogroup. H εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα στηριχτεί επιπρόσθετα και από “Το Σχέδιο Συνεργασίας και Στήριξης” που υπέγραψαν οι ελληνικές αρχές με τις Υπηρεσίες Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την συνεχή παροχή τεχνικής βοήθειας που θα στηρίξει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων τα επόμενα χρόνια».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/335207-Semera-e-apophase-gia-ten-elaphrynse-toy-CHreoys ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...