Τέλειωσε το Eurogroup μετά από σχεδόν 10 ώρες!

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΝΤ-ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ                                                                              Μεγάλη αναβάθμιση της ελληνικής Οικονομίας, φέρνει η συμφωνία του Eurogroup! Τράπεζες, διεθνείς αγορές και επιχειρήσεις, περιμένουν μεγάλα κέρδη, από το άνοιγμα της κάνουλας της ευρωπαϊκής ρευστότητας, που βάζει λεφτά στην αγορά, με την σταδιακή εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες, την επαναφορά τη επαναφορά της εξαίρεσης για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, που αναμένεται ως ένα ιδιαίτερα θετικό μήνυμα προς τις αγορές, καθώςοι ελληνικές τράπεζες,  επιστρέφουν στην «φτηνή» ευρωπαϊκή ρευστότητα και μειώνει σημαντικά το άνοιγμά του στον ακριβό, έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA). Ο δανεισμός απευθείας από την ΕΚΤ, θα φέρει φτηνό χρήμα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που θα έχει κάθε λόγο, να το χρησιμοποιήσει για νέες χορηγήσεις δανείων, βάζοντας ζεστό χρήμα στην αγορά. Όλες αυτές οι αλλαγές, αναμένεται να βάλουν «γκάζι» στις αγορές, που ήδη προεξοφλώντας την συμφωνία, έφεραν νέο ρεκόρ 6μηνου για τα ελληνικά ομόλογα που έπεσαν στο 7,32%! Η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς, είναι ότι η συμφωνία θα ρίξει τα επιτόκια, στο 5,5%, δηλαδή μία ανάσα από το επιτόκιο με το οποίο μία χώρα μπορεί να βγει στις αγορές που τίθεται λίγο πάνω από το 4%. Η θετικές εξελίξεις σε αγορές και τράπεζες, συντελούν σε επόμενες  ρυθμίσεις, φέρνοντας πιο κοντά την άρση των Capital Controls.    
 Τις πρώτες πρωινές ώρες, το Eurogroup διεκόπη, για ακόμα μία φορά,  για να επικοινωνήσει ο Πολ Τόμσεν με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Αυτό ήταν σημάδι ότι φτάνουμε στο τέλος της μαραθώνιας συνεδρίασης.   Με την διαπραγμάτευση να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, κάνουν λόγο για κλείσιμο της αξιολόγησης, συμφωνία στην εκταμίευση της δόσης, αλλά όχι για δέσμευση του Ταμείου για συμμετοχή στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Αναλυτές, σχολίαζαν ότι μπορεί η Ελλάδα να παίρνει την δόση, καθώς η γερμανική βουλή (Μπούντεσταγκ), μπορεί ακόμα και τώρα να εγκρίνει την εκταμίευσή της χωρίς την συμφωνία με το ΔΝΤ, αλλά χωρίς την συμμετοχή του Ταμείου, δύσκολα θα εγκρίνει μία επόμενη.
«Μάχη» πάνω από το τελευταίο προσχέδιο Από τη μία και μισή, στο τραπέζι είχε πέσει νέο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, ξεκίνησαν τον τελικό γύρο διαβουλεύσεων, πάνω στα σημεία της συμφωνίας. Το κλείσιμο της αξιολόγησης, την συμφωνία για τα προληπτικά μέτρα και ην απαίτηση για πρωτογεννές πλεόνασμα 3,5% μόνο μέχρι το 2018. Στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος το Eurogroup αναμένεται να συγχαίρει την Ελλάδα για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, με αίτημα προς τους Θεσμούς(κουαρτέτο) να ελέγχουν την υλοποίησή τους. Μετά την πλήρη υλοποίηση τους, τον Ιούνιο θα εκταμιευτεί η πρώτη υπό-δόση των7,5 δισ.Συμφωνία Σόιμπλε –ΔΝΤ για το χρέοςΓια το χρέος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προβλέπεται πως το κόστος εξυπηρέτησης δεν θα ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, ποσοστό που ανεβαίνει στο 20% μακροπρόθεσμα. Το Eurogroup θέλει συμφωνία με σταδιακή εφαρμογή των εργαλείων ελάφρυνσης, ενώ τα μεσοπρόθεσμα εργαλεία ελάφρυνσης θα ενεργοποιηθούν,  μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...