Το μέλλον των μνημονίων στην ατζέντα του Eurogroup!

Το μέλλον των μνημονίων στην ατζέντα του Eurogroup!

ESM και κοινό χρέος στο συμβούλιο του Λουξεμβούργου! – Η Ευρώπη «προβάρει» την αποχώρηση του ΔΝΤ! – Η «μεταμόρφωση» του ESM σε Ευρωπαϊκό ΔΝΤ, στο αυριανό Eurogroup

 

Είναι έτοιμη η Ευρώπη για ενοποίηση του χρέους; Ένα πολύ σημαντικό βήμα για την Ευρώπη, αναμένεται να συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στο αυριανό Eurogroup, του Λουξεμβούργου. Τον μετασχηματισμό του Ευρωπαίου Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΤ). Μία αλλαγή που ουσιαστικά έχει στόχο να αντικαταστήσει την συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα, εντός του ευρωπαϊκού χώρου. Αύριο θα λάβει χώρα η πρώτη επίσημη συζήτηση όπου θα τεθούν στο τραπέζι και οι προτάσεις Σόιμπλε, όπως και το θέμα της ενοποίησης των χρεών.

Το μέλλον του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας,  που  Κομισιόν και  Γαλλία θέλουν να εξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, έρχεται όλο και πιο κοντά, όμως παρά την ευρεία συναίνεση προς αυτήν την κατεύθυνση, υπάρχουν πολλά ζητήματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν.  Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, η Καγκελάριος Μέρκελ, σε ομιλία της στο συνέδριο της κομματικής νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών στη Δρέσδη, τόνισε ότι στηρίζει τα σχέδια του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι το Βερολίνο δεν θα συναινέσει στη λεγόμενη «κοινοτικοποίηση» χρεών.

 

 Σχετικά με τις προτάσεις, που θα κομίσει ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών στο αυριανό, τελευταίο του Eurogroup, το περιοδικό Der Spiegel, σύμφωνα με την DW, επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου που προβλέπει τη σύσταση, από κοινού με το Παρίσι, ενός πανίσχυρου Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.  Ο κ. Σόιμπλε, αναμένεται να έχει περιλ’αβει και τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε επαπειλούμενη χρεοκοπία χώρας-μέλους της ευρωζώνης, μια πρόταση με την οποία δεν μπορεί να συμφιλιωθεί το Παρίσι.

 

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προκρίνει ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα δρα προληπτικά σε περίπτωση που μια χώρα δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει στο χρέος της. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι το μελλοντικό Ταμείο θα ελέγχει την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, παραγκωνίζοντας την Κομισιόν.

 

Αν και δεν υπάρχει στην ατζέντα, το ελληνικό θέμα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα πέσει στο τραπέζι, καθώς η ολοκλήρωση της  τρίτης αξιολόγησης εντός 2017,  θεωρείται κομβικό σημείο  για την ολοκλήρωση του προγράμματος, εντός χρονοδιαγράμματος. Αν καθυστερήσει, τότε θα χαθεί το ορόσημο του Αυγούστου. Αν και κατά κοινή παραδοχή, είναι λιγότερο δύσκολη από τη δεύτερη, ωστόσο περιλαμβάνει μεγάλο όγκο προαπαιτούμενων. Στο συμβούλιο, δεν θα αποφασιστεί κάτι νέο, αλλά οι υπουργοί αναμένεται να ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση, να επιταχύνει τις προσπάθειες στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

 

Η Κομισιόν αναμένεται να υποβάλει λεπτομερείς προτάσεις για τις αλλαγές στις 6 Δεκεμβρίου, ενώ λίγες μέρες αργότερα θα έχουν μια πρώτη ουσιαστική συζήτηση για το θέμα αυτό και οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης.

 

Η επιστροφή του κουαρτέτου, δηλαδή των αποστολών των θεσμών σε επίπεδο επικεφαλής, θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα, στις 16 Οκτωβρίου, μετά τη φθινοπωρινή υπουργική σύνοδο του ΔΝΤ, που θα γίνει 13-15 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον, όπου θα υπάρξουν και οι τελευταίες συνεννοήσεις των Ευρωπαίων με το Ταμείο.

 

Η ατζέντα του αυριανού Eurogroup

 

Το συμβούλιο θα συνεδριάσεις στις τρεις το απόγευμα, τοπική ώρα Λουξεμβούργου.

 


1.     

Πορτογαλία – Παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα

 

 Η Ευρωομάδα θα ενημερωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ σχετικά με τα κύρια πορίσματα της έκτης αποστολής επιτήρησης μετά το πρόγραμμα στην Πορτογαλία, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 26 Ιουνίου και 4 Ιουλίου, από τον ΕΜΣ στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και από το ΔΝΤ βάσει του άρθρου IV που πραγματοποιήθηκε στις 19-29 Ιουνίου.
Η εποπτεία μετά το πρόγραμμα (PPS) αρχίζει αυτόματα μετά τη λήξη των προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας και συνεχίζεται μέχρις ότου εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της ληφθείσας χρηματοδοτικής συνδρομής. Το PPS είναι εξαμηνιαίος όσον αφορά την αναφορά και τις αποστολές.

2. Προετοιμασία διεθνών συνεδριάσεων: Εξέλιξη των συναλλαγματικών ισοτιμιών

Όπως συνηθίζεται, το Eurogroup θα προβεί σε απολογισμό της εξέλιξης των συναλλαγματικών ισοτιμιών τους τελευταίους μήνες, ενόψει των προσεχών ετήσιων συνεδριάσεων της ομάδας της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου. Η Ευρωομάδα εξετάζει τις εξελίξεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών σε τακτά χρονικά διαστήματα, ιδίως πριν από τις διεθνείς συναντήσεις.

 

3. Χρηματοδότηση των μειώσεων φόρου εργασίας – Θεματικές συζητήσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση

Το συμβούλιο, θα επανέλθει στις θεματικές συζητήσεις σχετικά με τη φορολογική επιβάρυνση και θα ανταλλάξει απόψεις ιδίως σχετικά με τις διάφορες επιλογές για τη χρηματοδότηση της μείωσης του φόρου εργασίας. Η συζήτηση θα επωφεληθεί από την ανταλλαγή εθνικών εμπειριών από ορισμένους υπουργούς.

Τον Σεπτέμβριο του 2014, η Ευρωομάδα κατέληξε σε ένα σύνολο τεσσάρων κοινών αρχών σχετικά με τη φορολογική επιβάρυνση, συγκεκριμένα όσον αφορά: (i) τον σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων, (ii) τη χρηματοδότηση των μεταρρυθμίσεων · (iii) το ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής · iv) την πολιτική και κοινωνική υποστήριξη.

 

4. Εμβάθυνση της ΟΝΕ – Ο ρόλος του ΕΜΣ

 

 Τον Ιούλιο του 2017, η Eurogroup διεξήγαγε γενική συζήτηση για την εμβάθυνση της ΟΝΕ και αντάλλαξε απόψεις σχετικά με τις προτεραιότητες βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Στο πλαίσιο αυτής της ευρύτερης συζήτησης για το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) και ενόψει των πρόσφατων συμβολών στη συζήτηση αυτή, οι Υπουργοί θα προβούν σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο και τα καθήκοντα του ΕΜΣ στην αρχιτεκτονική της ΟΝΕ.

5. Τέλος, θα συζητηθούν θέματα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά δεν υπάρχουν στην ατζέντα, όπως το ελληνικό πρόγραμμα.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/304440-To-mellon-ton-mnemonion-sten-atzenta-toy-Eurogroup ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...