Χρέος και Ανάπτυξη στην ατζέντα του Eurogroup

Χρέος και Ανάπτυξη στην ατζέντα του Eurogroup

Η Ελλάδα κλείνει τις πληγές της κρίσης και βγαίνει από το μνημόνιο – Βρυξέλλες: Συμφωνία μέσα στον Μάιο για την αξιολόγηση

Τα κρίσιμα κεφάλαια της συμφωνίας για την οριστική έξοδο από την εποχή των μνημονίων, θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Eurogroup της Σόφιας, την Παρασκευή.  Σύμφωνα με την ατζέντα της  συνεδρίασης, που παρουσίασε ο επικεφαλής του οργάνου Μάριο Σεντένο, oi ευρωπαϊκοί  θεσμοί θα ενημερώσουν για την πρόοδο που έγινε στην τέταρτη αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η Ελλάδα θα παρουσιάσει την αναπτυξιακή στρατηγική της για την επόμενη μέρα μετά το τέλος του μνημονίου.

Οι υπουργοί θα ενημερωθούν για βασικά θέματα που σχετίζονται με την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος. Θα εξετάσουν την τεχνική εργασία που έχει γίνει στον μηχανισμό που συνδέει ανάπτυξη-χρέος, ο οποίος όπως αναφέρεται «είναι ένα από τα πιθανά μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», αλλά και το πλαίσιο για την περίοδο μετά το πρόγραμμα.

 «Ημι-αυτόματο» μηχανισμό μείωσης χρέους θέλει ο Μοσκοβισί

Υπέρ ενός ημι-αυτόματου μηχανισμού, ο οποίος θα μπορεί να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέπει μετά τα μέσα Αυγούστου (ημερομηνία ολοκλήρωσης του σχεδίου διάσωσης) τη βιωσιμότητά του -μέσω μέτρων ελάφρυνσης- σε συνάρτηση με την ανάπτυξη που θα καταγράφεται στη χώρα, τάχθηκε ο επίτρπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Agence Europe.

Σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε, ότι «δεν είμαστε στη φάση οριστικοποίησης των αποφάσεων. Αλλά εάν ο καθένας πράξει αυτό που του αναλογεί εάν, δηλαδή, οι Έλληνες μεταρρυθμίσουν την οικονομία τους, όπως πρέπει, και εάν οι εταίροι αποδείξουν την αλληλεγγύη τους, το θέμα αυτό θα κλείσει και μάλιστα με θετικό τρόπο».

Σύμφωνα με τον έμπειρο Γάλλο πολιτικό, «χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό σταθερό και βιώσιμο. Εκτιμώ ότι ο αυτοματισμός είναι μία καλή βάση. Αυτός δεν θα πρέπει, ωστόσο, να εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την έκφραση πολιτικής βούλησης. Ας πούμε ότι ένα ημι-αυτόματο σύστημα είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή. Αλλά ας μην επιστρέψουμε σε έναν “χειροκίνητο” μηχανισμό».

WSJ: Η Ελλάδα ανακάμπτει και οι ξένες επιχειρήσεις επιστρέφουν

Την επιστροφή ξένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα και το άνοιγμα νέων καταστημάτων στους εμπορικούς δρόμους, επισημαίνει σε άρθρο της η Wall Street Journal. «Καθώς επανακάμπτει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, μετά από μια δεκαετία κρίσης, επιστρέφουν και κάποιες από τις επιχειρήσεις που κάποτε είχαν ξεγράψει τη χώρα», τονίζει ο αρθρογράφος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «οι προοπτικές της Ελλάδας είναι πολύ πιο ευοίωνες σήμερα. Το ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 1,4% το 2017, που είναι η πρώτη σημαντική άνοδος μετά το 2007. Οι έρευνες δείχνουν επίπεδα δραστηριότητας, νέων παραγγελιών και προσλήψεων, που είχαν να σημειωθούν χρόνια. Οι αναλυτές αναμένουν ανάπτυξη 2% για το 2018. Μετά τη μακρότερη και βαθύτερη οικονομική ύφεση στη σύγχρονη ιστορία, η Ελλάδα αρχίζει επιτέλους να ανακάμπτει. Εφόσον διατηρηθεί, η ανάκαμψη αυτή θα κλείσει το τελευταίο κεφάλαιο της κρίσης της ευρωζώνης με τρόπο που ταιριάζει περισσότερο και από την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης».

Η εφημερίδα, επισημαίνει ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξε η οικονομική κρίση, αλλά η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Συγκεκριμένα, «η ταλαιπωρημένη χώρα έχει να διανύσει μακρύ δρόμο ακόμη για να συνέλθει από την τραυματική δεκαετία. Ο δραστικός δημοσιονομικός περιορισμός με αντάλλαγμα δάνεια στήριξης προκάλεσε οικονομική ελεύθερη πτώση. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 28% και η ανεργία, αν και αποκλιμακώνεται, παραμένει άνω του 20%… Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί το πρόγραμμα των πιστωτών. Η λιτότητα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και η αρνητική της επίδραση στην ανάπτυξη εξασθενεί. Οι σχέσεις της Αθήνας με τους δανειστές είναι πιο ήρεμες. Ο Τάσος Αναστασάτος, επικεφαλής οικονομολόγος στην EFG Eurobank, δήλωσε σχετικά ότι «κανείς πλέον δεν συζητά για Grexit. Το ερώτημα ωστόσο είναι αν αυτή η αντίδραση της οικονομίας είναι βραχυπρόθεσμη ή αποτελεί την έναρξη μιας μακράς περιόδου βιώσιμης ανάπτυξης».

 

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρεται στο κέντρο της Αθήνας, όπου το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων έπεσε στο 25% από το ένα τρίτο στη διάρκεια της κρίσης, καθώς αποκαθίσταται σταδιακά η εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Goldman Sachs: Οι 3 προϋποθέσεις για την καθαρή έξοδο

Τρεις όροι βγάζουν την Ελλάδα από το μνημόνιο, αναφέρει σε ανάλυση της, η Goldman Sachs. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι προσπάθειες της Αθήνας, έχουν συμβάλει σημαντικά στην ανάκαμψη που καταγράφεται και αναμένεται να συνεχιστεί και μετά το τέλος του προγράμματος.

Πρώτον η χώρα χρειάζεται ουσιαστική ελάφρυνση χρέους, Δεύτερον, να συγκεντρώσει ένα καθαρό μαξιλάρι ρευστότητας επαρκούς μεγέθους ώστε να πείσει τις αγορές για το αξιόχρεό της σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερο από τον σημερινό στόχο των 20 δισ. ευρώ. Τρίτον, πρέπει να υπάρξει ένα καθαρό σύστημα που θα δίνει κίνητρο για δημοσιονομική ορθότητα μεσοπρόθεσμα.

Στην ανάλυση, επισημαίνεται ότι αν καλυφθούν και οι τρεις προϋποθέσεις η αναμένεται σημαντική αποκλιμάκωση των spread και σημαντική βελτίωση στους όρους δανεισμού της χώρας από τις κεφαλαιαγορές.

Καλές προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες βλέπει η Citi

Άνοδος στις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, εκτός από την Εθνική, βλέπει η Citi σε νέα έκθεσή της για τον κλάδο. Σύμφωνα με την ανάλυση, ο οίκος διατηρεί σύσταση «buy» για την Alpha Bank, ανεβάζοντας την τιμή-στόχο στα 2,68 από 2,16 ευρώ, ενώ κρατά ουδέτερη σύσταση για τις μετοχές των τριών συστημικών τραπεζών. Για την Τράπεζα Πειραιώς, ανέβασε την τιμή-στόχο στα 3,99 από 3,10 ευρώ και για τη Eurobank στο 1,17 από 0,80 ευρώ ενώ. Για την Εθνική αναφέρει οριακή μείωση στο 0,32, από 0,33 ευρώ.

Η άνοδος των τιμών, σε μεγάλο βαθμό αντικατοπτρίζει τις πληροφορίες, ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν με καλούς βαθμούς τα τεστ αντοχής (stress test) της ΕΚΤ. Τα επίσημα αποτελέσματα,  αναμένεται να ανακοινωθούν στις 5 Μαΐου, αλλά σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, που ήδη έχουν πληροφορηθεί τα αποτελέσματα, οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια ακόμη και στο δυσμενές σενάριο.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/329654-CHreos-kai-Anaptyxe-sten-atzenta-toy-Eurogroup ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...