Άρση των Capital Controls το 2018 βλέπει το ΔΝΤ!

 Την άρση των Capital Controls, μέσα από μέτρα ενίσχυσης των τραπεζών προβλέπει η έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα! Σύμφωνα με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, η άρση είναι εφικτή πριν το τέλος του προγράμματος, δηλαδή πριν από τον Αύγουστο του 2018! Οι πλήρης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, θα ήταν όχι μόνο μία «ανάσα» για την ελληνική Οικονομία, αλλά και ηχηρό μήνυμα προάγγελος της ανάκαμψης της ελληνικής αγοράς! Εκτός από την άμεση ώθηση που θα έδινε στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις, η αύξηση της δανειοδότησης και η επιστροφή της εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σημαίνουν στήριξη της αναπτυξιακής πορείας και νέες θέσεις εργασίας, μέσα από αύξηση των επενδύσεων! 

 

Το ΔΝΤ, αφιέρωσε σημαντικό μέρος της έκθεσής του στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ανάμεσα σε άλλα, ζητά να γίνει ένας νέος κύκλος τέστ αντοχής στις τράπεζες πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, καθώς σύμφωνα με τους δανειστές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει ένα αποθεματικό της τάξεως των 10 δις ευρώ, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά το θέμα των κόκκινων δανείων. Θεωρούν ότι  ένα ποσό ύψους 10 δις ευρώ μπορεί να μην επαρκέσει για να καλύψει τις ανάγκες των τραπεζών στο δυσκολότερο από τα σενάρια που εξετάζουν οι αναλυτές.

 

Στην Έκθεση Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ, θεωρεί ότι οι υποθέσεις στις οποίες στηρίζεται η στρατηγική που ακολουθείται για τη μείωση των κόκκινων δανείων είναι

«πολύ αισιόδοξες», και ζητά να γίνουν νέα  stress tests των τραπεζών, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης κεφαλαιοποίησή τους και να διευκολυνθεί η πολυαναμενόμενη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.

 

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, η στρατηγική του χρηματοπιστωτικού τομέα επικεντρώνεται στενά στη δημιουργία των συνθηκών αντιμετώπισης των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων με την ενίσχυση και την εφαρμογή του νομικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση του χρέους. Οι αρχές δεσμεύονται να χαλαρώσουν τους περιορισμούς γρήγορα αλλά με σύνεση, διασφαλίζοντας παράλληλα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

 

Επιμένει σε εφαρμογή αυστηρής πολιτικής το ΔΝΤ

 

Στη δημοσιονομική πολιτική το Ταμείο επιμένει στη δέσμη μεταρρυθμίσεων στον τομέα του φόρου εισοδήματος και των συνταξιοδοτικών συστημάτων με τη «μείωση των εξαιρετικά γενναιόδωρων φορολογικών απαλλαγών για τις μεσαίες τάξεις και των συνταξιοδοτικών δαπανών», όπως γράφουν οι συντάκτες ης έκθεσης και τις  οποίες κρίνει ότι είναι υπερβολικά υψηλές.

Μέτρα που υπάρχουν για να στηρίξουν  τον φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ που συμφωνήθηκε με τους Ευρωπαίους. Μετά το 2022, ο στόχος για πλεόνασμα θα μειωθεί στο 2-2,2% ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση του κοινωνικού ασφαλούς δικτύου της Ελλάδας, για την ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων.

 

Στον προθάλαμο της αναβάθμισης η Ελλάδα από την Standard & Poor’s

 

Αμετάβλητη διατήρησε την αξιολόγηση του αξιόχρεου της Ελλάδας στο «Β-», ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, αλλά βελτίωσε τις προοπτικές (outlook) της ελληνικής Οικονομίας σε θετικές (από σταθερές), καθώς θεωρεί ότι υπάρχουν «τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες» αναβάθμισης στους επόμενους 12 μήνες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η S&P εκτιμά ότι η αύξηση τωv ρυθμών ανάπτυξης, μαζί με τις νομοθετημένες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να μειώσει το χρέος της γενικής κυβέρνησής της ως ποσοστό του ΑΕΠ και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους έως το 2020.

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου έχει συμφωνήσει να διευκολύνει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές με τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας, γεγονός που εκτιμά ότι αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για να επιστρέψει επιτυχημένα η Ελλάδα φέτος στις αγορές.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/293759-Arse-ton-Capital-Controls-to-2018-blepei-to-DNT ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...