Βράζει η Ε.Ε. κατά του Ντάισελμπλουμ!

Ανεπιθύμητος στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης, μετά τις ρατσιστικές και σεξιστικές δηλώσεις του

Πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι στo περιθώριο της Συνόδου της Ρώμης, δήλωναν ακόμα και σοκαρισμένοι από τις δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup και συζητούσαν ανοιχτά το ενδεχόμενο αν δεν παραιτηθεί από μόνος του, να αναλάβουν πρωτοβουλίες απομάκρυνσής του, γιατί πλέον θεωρείται «persona non grata» στις Βρυξέλλες. Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για τις χώρες του Νότου, οι οποίες προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, τον φέρνουν ένα βήμα από το να «κουνήσει το μαντίλι» αποχαιρετώντας την κεφαλή του συμβουλίου Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η συμπεριφορά του Ολλανδού έκανε την  ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, να τον αποκαλέσει άξεστο και ρατσιστή, ενώ στο ίδιο κλίμα, ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, ζήτησε την παραίτησή του.

Άξεστο και ρατσιστή χαρακτηρίζουν τον Ντάισελμπλουμ οι Ευρωπαίοι!

Παραίτηση ζήτησε και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, μετά τα σχόλια του Ολλανδού , τα οποία χαρακτήρισε «ρατσιστικά, ξενοφοβικά και σεξιστικά» σύμφωνα με τον κ. Κόστα, η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη μόνο εάν αποχωρήσει από το Eurogroup. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη την ημέρα που ο κ. Ντάισελμπλουμ θα σταματήσει να είναι επικεφαλής του Eurogroup και θα ζητήσει ξεκάθαρα συγγνώμη από όλες τις χώρες και τους πολίτες που προσβλήθηκαν βαθιά από τα σχόλιά του»

Τη σκυτάλη, πήρε ο πορτογάλος υπουργός εξωτερικών, που τόνισε ότι «ο πρόεδρος δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να παραμείνει επικεφαλής του Eurogroup», καθώς τα σχόλια του, είναι «απολύτως απαράδεκτα».

Πιτέλα:  Πρέπει να παραιτηθεί ο Ντάισελμπλουμ

Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, για τις χώρες του Νότου, ο κ. Πιτέλα σημείωσε ότι ο Ολλανδός πολιτικός μοιράζεται τα ίδια στερεότυπα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Ήμουν ο πρώτος ηγέτης, ο οποίος επέκρινε έντονα τις δηλώσεις αυτές και ζήτησε την παραίτησή του. Έχω εκπληρώσει το καθήκον μου. Είχα το θάρρος να το ζητήσω, ενώ ο Ντάισελμπλουμ είναι επίσημα μέλος της πολιτικής μου οικογένειας. Πρέπει να παραιτηθεί γιατί τα σχόλιά του δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές της σοσιαλιστικής και προοδευτικής οικογένειας. Αυτά είναι στερεότυπα εναντίον των χωρών του Νότου και των γυναικών. Ειλικρινά, αυτό δεν είναι το κατάλληλο επίπεδο ποιότητας για να είναι πρόεδρος του Eurogroup», δήλωσε.

Ευρωπαίοι σοσιαλιστές κατά Ντάισελμπλουμ

Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα αποδοκίμασε έντονα τον Ολλανδό, αναφέροντας σε δήλωση ότι «με μια φράση ο Γ. Ντάισελμπλουμ κατάφερε να προσβάλει και να υποβαθμίσει τόσους ανθρώπους και να σπείρει τη διχόνοια. Τα λόγια του ήταν προσβλητικά τόσο για τις νότιες, όσο και για τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και για τις γυναίκες και τους άντρες. Τα σχόλιά του είναι απαράδεκτα, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. (…) Είναι ντροπή για έναν εκπρόσωπο της πολιτικής μας οικογένειας να αντιτίθεται στην ουσία των αξιών της Ένωσής μας, στον σεβασμό και στην αλληλεγγύη, που είναι η βάση του ευρωπαϊκού σχεδίου».

«Πυρ ομαδόν» κατά Ντάισελμπλουμ

 «Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα σχόλια που κάνει», ήταν το σχόλιο του  εκπροσώπου Τύπου της  Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις απαράδεκτες δηλώσεις Ντάισελμπλουμ. Όπως είπε, «ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα σχόλια που κάνει. Η Επιτροπή είναι γνωστό ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πάντοτε εκφράζει το σεβασμό, τη συμπάθεια και την αγάπη του για τις χώρες της νότιας Ευρώπης».

Ρέντσι:  Όσο νωρίτερα παραιτηθεί τόσο το καλύτερο!

Από την Ιταλία, ο πρώην πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι παρενέβη μέσω  Facebook αναφέροντας σε ανάρτησή του, ότι «θεωρώ ότι άνθρωποι σαν τον Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ανήκει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά ίσως δεν το έχει αντιληφθεί, δεν αξίζουν την θέση που τους έχει δοθεί».  Στην συνέχεια προσέθεσε, ότι «αν ο Ντάϊσελμπλουμ θέλει να προσβάλει την Ιταλία, ας το κάνει σπίτι του, όχι με τον θεσμικό του ρόλο». Επίσης, από την Ιταλία, και το κίνημα Πέντε Αστέρων, του Μπέπε Γκρίλο, ζήτησε την άμεση παραίτηση του Ολλανδού.

Γκονθάλεθ Πονς: Ρατσιστής και σωβινιστής ο Ντάισελμπλουμ!

 «Ρατσιστική και σωβινιστική προσβολή στις χώρες του Νότου και τις γυναίκες σε αυτές», χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ολλανδού, ο Ισπανός ευρωβουλευτής Γκονθάλεθ Πονς, καλώντας τον  να παραιτηθεί.

 

Μαργκρέτε Βεστάγκερ: Είναι λάθος, εγώ δεν θα τα έλεγα

Στο τσουνάμι αντιδράσεων και η Επίτροπος της ΕΕ για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ η οποία πήρε θέση κατά  του Γερούν Ντάισελμπλουμ , αναφέροντας ότι «μπορώ να πω ότι δεν θα τα έλεγα. Και νομίζω ότι είναι λάθος».

Πορτογάλος ΥΠΟΙΚ: Η παραίτηση του, το καλύτερο για την Ευρώπη

Προσθέτοντας στο μπαράζ αντιδράσεων κατά του κυρίου Ντάισελμπλουμ, ο  υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Μανουέλ Καλντέιρα Καμπράλ δήλωσε στο Bloomberg ότι η παραίτηση «θα είναι το καλύτερο για την Ευρώπη και το καλύτερο που μπορεί να κάνει». «Μόλις έχασε στις εκλογές και νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να προσπαθεί να κατηγορεί τους άλλους για τις δικές του αποτυχίες».

Στην συνέχεια προσέθεσε ότι,  «δεν νομίζω ότι μπορούμε να επιτρέψουμε να διαιρεθεί το Eurogroup με αυτόν τον τρόπο και για αυτόν τον λόγο αυτό το άτομο πρέπει να φύγει», πρόσθεσε ο Καμπράλ. «Ένα από τα χειρότερα πράγματα που έχουν κάνει Ευρωπαίοι σε υπεύθυνες θέσεις στο παρελθόν είναι να μην είναι ηγέτες και ότι προσπαθούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη χώρα τους κατηγορώντας άλλες χώρες. Αυτός είναι ο τρόπος να καταστραφεί η Ευρώπη».

Βέμπερ: Δεν υπάρχει χώρος στην Ευρώπη για στερεότυπα

Ακόμα και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ,  καταφέρθηκε κατά του Γερούν Ντάισελμπλουμ, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter.  «Στην Ευρωζώνη πρέπει να κυριαρχεί η υπευθυνότητα, η αλληλεγγύη αλλά και ο σεβασμός – δεν υπάρχει θέση για στερεότυπα», τόνισε.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/276673-Brazei-e-E-E-kata-toy-Ntaiselmploym ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...