Επιβεβαίωσε ο Fitch την αξιολόγηση «CCC» της Ελλάδας

Φιτς

Ο οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Την αξιολόγηση «CCC» της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, επιβεβαίωσε ο οίκος Fitch. 

Ο οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στο 2,5%  του ΑΕΠ για το 2017 και στο 3% για το 2018, από 1,8% και 2,2% αντίστοιχα.

Ο οίκος σημειώνει ότι σε γενικές γραμμές, η Αθήνα έχει συμμορφωθεί με τους όρους του προγράμματος, ωστόσο στέκεται στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, προειδοποιώντας ότι αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας της εμπιστοσύνης και κατ’ επέκταση υπονόμευσης της πρόσφατης ανάκαμψης της οικονομίας.

Η συμμόρφωση αυτή της Αθήνας με τους όρους του προγράμματος είναι κατά την εκτίμηση του οίκου, ένας λόγος που οι Ευρωπαίοι εταίροι θα ήταν προετοιμασμένοι να προχωρήσουν σε εκταμίευση κεφαλαίων χωρίς την εμπλοκή του ΔΝΤ. Ο δεύτερος λόγος, είναι η επιθυμία να αποφευχθεί μία πολιτική κρίση στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια μιας «φορτωμένης» εκλογικά χρονιάς στην Ευρώπη.

Ωστόσο, κατά τον οίκο, οι κίνδυνοι παραμένουν και ένα αρνητικό σοκ σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της δεύτερης αναθεώρησης και την καταβολή της επόμενης δόσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Πάντως, οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι τελικώς θα επέλθει συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ τονίζουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να αποφύγει τις εκλογές, επικαλούμενοι τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο οίκος Fitch παρατηρεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ξεπέρασε κατά πολύ τον στόχο του 0,5%, φτάνοντας στο 2,5% του ΑΕΠ, ενώ εκτιμά ότι αυτή η υπεραπόδοση των εσόδων θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% το 2017.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι του οίκου εκτιμούν ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018 παραμένει μια πρόκληση, τονίζοντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των πιστωτών, παραμένει στα 700 εκατ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ).

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/272423-Epibebaiose-o-Fitch-ten-axiologese-CCC-tes-Elladas ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...