Μάχη Μακρόν – Λεπέν στον β’ γύρο

Όλα τα αποτελέσματα

Ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν είναι οι θριαμβευτές στον πρώτο γύρο των κρίσιμων όχι μόνο για την Γαλλία αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη εκλογών. Οι δυο τους θα δώσουν τη μάχη στο δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου για το ποιος θα γίνει ο επόμενος ηγέτης της Γαλλίας.

Στο 90% της καταμέτρησης ο Μακρόν προηγείται με 23,7%, και ακολουθεί η Λεπέν με 21,9%.

Ο Φιγιόν συγκεντρώνει 19,86% και ο Μελανσόν 18,85%.

Παρακολουθήστε το France 24:

Και από το Euronews:

Τα exit polls

Τα πρώτα exit polls ανακοινώθηκαν στις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδος, μια ώρα μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής αναμέτρησης του πρώτου γύρου.

Όλες έδειξαν αναμέτρηση του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν και της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, η εκτίμηση της εταιρείας IPSOS έδινε την πρωτιά στον Μακρόν με 23,7%, τη δεύτερη θέση στη Λεπέν με 21,7 ενώ την τρίτη θέση μοιράζονταν ο δεξιός Φιγιόν και ο αριστερός Μελανσόν με 19,5%.

Στις 10 το βράδυ έγινε επανεκτίμηση από την IPSOS, που έδινε τα εξής αποτελέσματα:  Εμανουέλ Μακρόν 23,7 %, Μαρίν Λεπέν 21,9 %, Φρανσουά Φιγιόν 19,7 %, Ζαν-Λουκ Μελανσόν 19,2 %, Μπενουά Αμόν 6,2 %, Νικολά Ντουπόν-Ενιάν :4,9 %, Ζαν Λασάλ 1,4 %, Φιλίπ Πουτού 1,2 %, Φρανσουά Ασελινό 0,9 %, Ναταλί Αρτό 0,7% και Ζαν Σεμινάντ 0,2%.

Αντίστοιχα, στην εκλογική εκτίμηση της εταιρίας Kantar Sofres One point για την εφημερίδα Figaro, Μακρόν και  Λε Πεν ισοψηφούν στο 23% και ακολουθούν Φρανσουά Φιγιόν και Ζαν Λουκ Μελανσόν με 19%.

Ο Μακρόν λάμβανει το 23% και η Λεπέν το 22% , σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Harris Interactive ενώ κατά το ifop ο Μακρόν εξασφαλίζει το 23,8% και η Λεπέν το 21,6%.

Αντιθέτως, το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, μετέδωσε πως σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των γαλλικών προεδρικών εκλογών, η Μαρίν Λε Πεν είναι εκείνη που κερδίζει τον πρώτο γύρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του,
η ακροδεξιά υποψήφια, στις 21:13 ώρα Ελλάδας  προηγούνταν με 24,9% έναντι 21,1% του Εμανουέλ Μακρόν. Τρίτος ήταν ο Φρανσουά Φιγιόν με 20% και τέταρτος ο Ζαν Λουκ Μελανσόν με 18%.

Νωρίτερα, κι ενώ οι κάλπες ήταν ακόμη ανοιχτές, μέσα ενημέρωσης του Βελγίου βιάστηκαν να διαρρεύσουν exit polls, δίνοντας πρώτο το Μακρόν με 24%, δεύτερη την Μαρίν Λεπέν με 22%, τρίτο το Φιγιόν με 20,5%, και τέταρτο το Μελανσόν με 18,5%.

Οι διαρροές αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των γαλλικών μέσων ενημέρωσης που δεσμεύονταν από τη νομοθεσία και δεν μπορούσαν να μεταδώσουν τέτοιες εκτιμήσεις, όσο η διαδικασία βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.

Η βελγική ιστοσελίδα lalibre.be‏ και ο αγνώστων στοιχείων ραδιοσταθμός RadioLondres δημοσιοποίησαν τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα από τις γαλλικές αποικίες, ενώ
μεγάλες γαλλικές εφημερίδες, όπως η Liberation και η Le Monde προειδοποιούσαν τους αναγνώστες τους να μην πιστεύουν όσα δημοσιεύουν ξένα μέσα, τα οποία διαρρέουν στοιχεία που πιθανόν να μην ισχύουν.

Πρόκειται για αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που πραγματοποιήθηκαν έξω από τα εκλογικά κέντρα, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται η προέλευση και η ταυτότητά τους.
 

Μακρόν: «Νέα σελίδα στη Γαλλία και στην Ευρώπη»

Στην οικονομία, την αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά και στις  τρομοκρατικές επιθέσεις αναφέρθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν, εν μέσω αποθέωσης από ψηφοφόρους του.

Ο ίδιος εμφανίστηκε έτοιμος να κερδίσει και τον δεύτερο γύρο στις 7 Μαΐου, καλώντας τους Γάλλους πολίτες να τον εμπιστευτούν για να οδηγήσει μπροστά την χώρα.

«Ο λαός μίλησε, σε μια δύσκολη περίοδο που αντιμετωπίσουμε τρομοκρατικές επιθέσεις και οικονομικά πρόβλημα, αποφασίστηκε να είμαι επικεφαλής για τον β’ γύρο. Ευχαριστώ όλους τους υποψήφιους» είπε αρχικά.

Και συνέχισε: «Αισθάνομαι το φορτίο. Αισθάνομαι χαρά. Εξ ονόματός σας θα παρουσιαστώ στον δεύτερο γύρο, θα φέρω την ελπίδα για τη χώρα μας και την Ευρώπη. Πρέπει να ενώσω περισσότερο τους Γάλλους, να συμφιλιώσω τη Γαλλία για να κερδίσω σε 15 μέρες και να είμαι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας. Έχω μεγάλη ευθύνη, η οποία απομακρύνθηκε από τα δυο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια. Θέλω να μιλήσω σε όλους τους Γάλλους, θέλω να γίνω ο δικό σας πρόεδρος. Ο πρόεδρος όλου του λαού, ο πρόεδρος των πατριωτών ενάντια στην απειλή των εθνικιστών. Πρόεδρος που θα προστατεύει, ένας πρόεδρος που θα βοηθά τους ευάλωτους. Έχω ανάγκη την εμπιστοσύνη σας και την ψήφο σας. Η πρόκληση από απόψε δεν είναι να ψηφίσουμε εναντίον οποιουδήποτε, η πρόκληση είναι να ανοίξουμε νέα σελίδα. Θέλω κυβερνητική πλειοψηφία για μια νέα μεταρρύθμιση».
 

Λεπέν: «Να απελευθερώσουμε το γαλλικό λαό»

Την ικανοποίησή της για το εκλογικό αποτέλεσμα που την φέρνει στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών εξέφρασε η Μαρίν Λεπέν.

Η ίδια μίλησε για ιστορικό αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για μάχη στον δεύτερο γύρο κατά της παγκοσμιοποίησης, αλλά και για μάχη επιβίωσης της ίδιας της Γαλλίας.

«Είναι η ώρα να απελευθερώσουμε τον γαλλικό λαό από την αλαζονεία των ελίτ» συνέχισε, καλώντας όλους τους «πατριώτες» να την στηρίξουν.

Η επικεφαλής του Ευρωσκεπτικιστικού Εθνικού Μετώπου μίλησε ενώπιον πυκνότατου ακροατηρίου των οπαδών της, ενώ η ομιλία της έκλεισε με τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας.

«Με ταπεινότητα και ευγνωμοσύνη, ευχαριστώ εσάς, τους Γάλλους πατριώτες. Το πρώτο βήμα που θα μας οδηγήσει στο προεδρικό μέγαρο έχει επιτευχθεί», δήλωσε και πρόσθεσε: «Σας προτείνω τη μεγάλη, θεμελιώδη εναλλακτική επιλογή. Θέλουμε να απελευθερώσουμε τον γαλλικό λαό, τους Γάλλους πατριώτες, να αφήσουμε πίσω μας κάθε υποψία αλαζονείας και υπεροψίας».

«Είμαι η υποψήφια του λαού. καλώ τους Γάλλους πατριώτες να βγουν από τα δικά τους καταφύγια, να μας δείξουν το μέλλον, να υπεραπιστούμε το μέλλον της χώρας. Καλώ όλους να ενωθούν, να συνταχθούν μαζί μας. Ζήτω ο γαλλικός λαός, ζήτω η γαλλική Δημοκρατία, ζητω η Γαλλία» κατέληξε.
 

«Πλήρωσε» το σκάνδαλο ο Φιγιόν

Βαρύ ήταν το τίμημα για τον Ρεπουμπλικανό Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος έμεινε εκτός νυμφώνος εξαιτίας του σκανδάλου με την εικονική απασχόληση μελών της οικογένειάς του, που οδήγησε στην απαγγελία σε βάρος του κατηγοριών για «κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων».

«Δεν κατάφερα να σας πείσω. Τα εμπόδια ήταν πολύ δύσκολα. Αναλαμβάνω την ευθύνη, αυτή η ήττα είναι δική μου και θα τη φέρω μόνος» είπε.

Με μια σκληρή δήλωση κατά του Φιγιόν σχολίασε τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών ο αντιπρόεδρος του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων Λοράν Βακιέζ. «Πληρώνουμε ακριβά τα σκάνδαλα. Εξακολουθώ να είμαι πεπεισμένος ότι οι ιδέες μας είναι πλειοψηφία στην χώρα μας» ανέφερε.
 

Το Βατερλό του Ολάντ

«Παγωμένος» παρακολουθούσε τα αποτελέσματα ο απερχόμενος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετά το «Βατερλό» που υπέστη ο εκλεκτός του, Μπενουά Αμόν, τον οποίο έχρισε διάδοχό του σε αυτή τη δύσκολη εκλογική μάχη.

Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος είδε τα ποσοστά του να κατακρημνίζονται στο 6%, προς απογοήτευση του σημερινού Γάλλου Προέδρου, που αναμφίβολα πιστώνεται μεγάλο μερίδιο αυτής της συντριβής.

Ο Ολάντ τηλεφώνησε στον Εμανουέλ Μακρόν χθες το βράδυ για να τον συγχαρεί για το αποτέλεσμα.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, σύμφωνα με την γαλλική Προεδρία, θα εκφραστεί σύντομα με δήλωση, πιθανότατα στις αρχές της εβδομάδας.
 

Απογοητευμένος ο Μελανσόν

«Το αποτέλεσμα που ακούσαμε δεν ήτανε κείνο που ελπίζαμε όλοι. Δεν ήταν ένα καλό» τόνισε ο αριστερός υποψήφιος Ζαν-Λουκ Μελανσόν.

«Θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα, όποιο κι αν είναι», πρόσθεσε, ενώ επιτέθηκε στους Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν, σημειώνοντας ότι και οι δύο «δεν κατανοούν τα κοινωνικά κεκτημένα».

Ο ίδιος, πάντως, κάλεσε τους υποστηρικτές του να παραμείνουν ενωμένοι και να συνεχίσουν τον αγώνα καταλήγοντας: «Ζήτω η Γαλλική Δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία».

Δημοσκοπήσεις ενόψει β’ γύρου  

Πριν ακόμη τελειώσει οριστικά ο πρώτος γύρος των εκλογών ήδη έγιναν γνωστές οι πρώτες δημοσκοπήσεις ενόψει του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών.

Πρόκειται για γκαλόπ που έγιναν από την Ipsos και τη Harris, που αμφότερες δίνουν τη νίκη στον κεντρώο υποψήφιο. Σύμφωνα με αυτές, ο Μακρόν θα επικρατήσει με 62% – 64% έναντι 36% – 38% της Λε Πεν.
 

Οι συσχετισμοί βγάζουν Πρόεδρο

Οι συσχετισμοί δυνάμεων αναμένεται να αποτελέσουν βαρόμετρο για το β’ γύρο των γαλλικών εκλογών, καθώς θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του νικητή.

Συντηρητικοί και σοσιαλιστές εκφράζουν την υποστήριξή τους προς τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν εναντίον της Μαρίν Λεπέν.

Μετά την δημοσιοποίηση των πρώτων εκτιμήσεων, ο μεγάλος χαμένος, Φρανσουά Φιγιόν, παραδέχτηκε την ήττα του και κάλεσε τους οπαδούς του να ψηφίσουν «δαγκωτό» Μακρόν. Παράλληλα, ζήτησε την ενίσχυση της Κεντροδεξιάς ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

«Πρέπει να επιλέξουμε το προτιμότερο για τη χώρα μας. Η αποχή δεν βρίσκεται στα πολιτικά μου γονίδια, ειδικά όταν ένα εξτρεμιστικό κόμμα πλησιάζει στην εξουσία. Το Εθνικό Μέτωπο είναι γνωστό για τη βία και την έλλειψη ανοχής του στο διαφορετικό, το πρόγραμμά του θα οδηγούσε τη χώρα μας στη χρεοκοπία και σε ένα ευρωπαϊκό χάος. Ο εξτρεμισμός δεν μπορεί παρά να φέρει δυστυχία και διαιρέσεις στη Γαλλία. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το ψηφίσει κανείς ενάντια στην Άκρα Δεξιά. Θα ψηφίσω υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν» είπε.

Ο προεδρικός υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν , πέμπτος σύμφωνα με τα exit polls στη μάχη για την προεδρία της χώρας, κάλεσε κι αυτός όλους τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τον Μακρόν και να απορρίψουν την Μαρίν Λεπέν με τον ισχυρότερο τρόπο.

Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φόλ αλλά και ο σοσιαλιστής τέως πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους προς τον Εμανουέλ Μακρόν ενώ ο Ζαν-Λουκ Μελανσόν απέφυγε να πάρει θέση.

Από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν και μέλος του κόμματος των Ρεπουμπλικανών δήλωσε πως «χωρίς δισταγμό πρέπει να συσπειρωθούμε πίσω από τον Εμανουέλ Μακρόν».

Σε ψήφο στον Εμανουέλ Μακρόν στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών κάλεσε και ο κεντροδεξιός, επίσης πρώην πρωθυπουργός, και ανώτατο στέλεχος των Ρεπουμπλικανών Αλέν Ζιπέ. «Η χώρα μας έχει ανάγκη τολμηρές μεταρρυθμίσεις για την ανασυγκρότηση ενός ισχυρού κράτους», δήλωσε ο κ. Ζιπέ, ο οποίος ευχήθηκε ο κ. Μακρόν να αποκαταστήσει το κύρος της Γαλλίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και να δώσει ελπίδα στη γαλλική νεολαία.

Αλλά και ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, είχε δηλώσει ότι, εάν στον β’ γύρο περνούσε ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν, θα ψήφιζε τον κεντρώο υποψήφιο.

Στον αντίποδα, τα μέλη του Εθνικιστικού Μετώπου της Λεπέν έκαναν σαφές άνοιγμα προς την κεντροδεξιά, ζητώντας την ψήφο των υποστηρικτών του Φιγιόν.

Ο αντιπρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος  Φλοριάν Φιλιπό, ζήτησε από τους συντηρητικούς ψηφοφόρους βα
να στηρίξουν στον β’ γύρο την Μαρίν Λεπέν.

«Πιθανόν να έχουν το αίσθημα ότι τους έκλεψαν αυτές τις εκλογές», δήλωσε ο κ. Φιλιπό.

Η Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, ανιψιά της υποψήφιας προέδρου της Γαλλίας, έκανε λόγο για «ιστορική νίκη για τους εθνικιστές και τους υποστηρικτές της εθνικής κυριαρχίας»

Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Λεπέν Νταβίντ Ρασλίν δήλωσε ότι η πρόκριση της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου στην ψηφοφορία της 7ης Μαΐου καθιστά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δημοψήφισμα για την παγκοσμιοποίηση.

Ο δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί στις 7ης Μαΐου. Η ορκωμοσία του 8ου προέδρου της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει μέχρι την 14η Μαΐου, οπότε και λήγει η θητεία του Φρανσουά Ολάντ. Τον Ιούνιο είναι προγραμματισμένη η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη χώρα.
 

Υψηλή συμμετοχή και… δωράκια

Η συμμετοχή κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα, αφού σχεδόν 8 στους 10 Γάλλους προσήλθαν στα 66.546 εκλογικά τμήματα της χώρας, δίνοντας βροντερό «παρών» στην εκλογική διαδικασία.

Συνολικά υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων άγγιξε τα 36 εκατ. σε σύνολο 46,97. εκατ. εκλογικού σώματος.

Ορισμένοι πολίτες, μάλιστα, ανέλαβαν πρωτοβουλίες ώστε να βοηθηθούν τους ανήμπορους να μεταβούν στα εκλογικά τους κέντρα, αλλά και να πείσουν τους αναποφάσιστους να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Πρώτος έδωσε την ιδέα ένας ταξιτζής στη Βρετάνη που από την Κυριακή 9 Απριλίου έκανε γνωστό μέσα από τον Τύπο ότι για τη χθεσινή ημέρα το ταξί του θα ήταν στη διάθεση των ηλικιωμένων ή άλλων ανήμπορων ψηφοφόρων για να τους μεταφέρει στο εκλογικό τους κέντρο.

«Έρχομαι στη θέση τους, μια μέρα θα γεράσω και εγώ και θα ήθελα κάποιος να ασχοληθεί μαζί μου», δήλωσε στο τοπικό ραδιόφωνο «France Bleu» ο Γκιγιόμ Αμόν που έχει το ίδιο επώνυμο με τον υποψήφιο Μπενουά Αμόν αλλά καμία σχέση μαζί του όπως εξήγησε.

Η ιδέα του γοήτευσε και συμπαρέσυρε ένα μεγάλο αριθμό συναδέλφων του, που μέσα από το διαδίκτυο πρόσφεραν μεταφορά δωρεάν με το ταξί τους για όσους είχαν πρόβλημα.

Στο Παρίσι, ο ιστότοπος «My little Paris» (σ.σ. «Το μικρό μου Παρίσι») ανέλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει περίπου 20 μπαρ τα οποία κερνούσαν ποτά όσους πελάτες είχαν τη σφραγίδα ότι ψήφισαν στο εκλογικό τους βιβλιάριο.

Στο νησί Ολερόν, ένα ξενοδοχείο προσέφερε μια τρίτη διανυκτέρευση δωρεάν, για τους αναποφάσιστους που θα ψήφιζαν και θα περνούσαν ένα τριήμερο εκεί.

Το περιοδικό «Observateur» πρότεινε 4 εβδομάδες δωρεάν συνδρομή, ως ανταμοιβή στους πολίτες που εκτέλεσαν το εκλογικό τους καθήκον τους.

Η εταιρία «Blablacar» που οργανώνει ομαδικές μετακινήσεις πολιτών (σ.σ. συνεπιβατισμό) μπήκε και αυτή στο παιγνίδι, οργανώνοντας δωρεάν μαζικές μετακινήσεις ατόμων στα εκλογικά τους κέντρα.

Εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι 47 εκατ. ψηφοφόροι εκ των οποίων 1,3 εκατ. είναι Γάλλοι απόδημοι, δηλαδή σχεδόν το 2% του συνολικού εκλογικού σώματος.

Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν στο Λονδίνο, στο Κεμπέκ του Καναδά, τη Νέα Υόρκη, το Χονγκ Κονγκ και σε άλλες μεγαλουπόλεις από τους Γάλλους υπηκόους που συμμετείχαν μαζικά στη διαδικασία.

Στις κάλπες προσήλθαν σήμερα και οι Γάλλοι της Ελλάδας, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εξονυχιστικό έλεγχο, προτού ρίξουν την ψήφο τους.

Η ψηφοφορία διεξήχθη το Σάββατο στις Γαλλικές Αντίλλες, στην Γουιάνα, στο Σεν Πιερ ε Μικελόν και στην Γαλλική Πολυνησία.
 

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και απρόοπτα

Οι ψηφοφόροι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, με περισσότερους από 50.000 αστυνομικούς, 7.000 στρατιώτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να βρίσκονται επί ποδός, μετά και την πρόσφατη νέα τρομοκρατική επίθεση στα Ηλύσια Πεδία.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε, μετά το αιματοκύλισμα στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας, το Νοεμβρίο του 2015.

Η εφημερίδα Le Parisien έγραψε ότι η κυβερνητική αρχή ασφαλείας DCSP κυκλοφόρησε σημείωμα το οποίο χαρακτηρίζει «διαρκή και μεγάλη» στη διάρκεια των εκλογών την απειλή χτυπήματος, όπως εκείνα που στοίχισαν τη ζωή σε 230 ανθρώπους την τελευταία διετία στη Γαλλία.

Παρά την ισχυρή αστυνομική δύναμη, τα απρόοπτα δεν έλειψαν. Γυμνόστηθες ακτιβίστριες των Femen προκάλεσαν αναστάτωση με τη διαμαρτυρία τους, έξω από το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψήφισε η Μαρίν Λεπέν.

Οι έξι γυναίκες βγήκαν από ένα όχημα SUV, φορώντας μάσκες με τη μορφή της ακροδεξιάς υποψηφίου των προεδρικών εκλογών και του Ντόναλντ Τραμπ. Γρήγορα όμως η διαμαρτυρία τους τερματίστηκε, καθώς οι αστυνομικοί της πήραν… σηκωτές. Η Λεπέν έφτασε στο εκλογικό κέντρο λίγη ώρα αργότερα και άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα, χωρίς προβλήματα.

Στην πόλη Μπεσανσόν της ανατολικής Γαλλίας εκλογικό τμήμα εκκενώθηκε μετά τον εντοπισμό ύποπτου οχήματος που είχε εγκαταλειφθεί με αναμμένη τη μηχανή. Όπως αποδείχθηκε το αυτοκίνητο ήταν κλεμμένο και έφερε πλαστές πινακίδες.  Το Ι.Χ. έφτασε με αυξημένη ταχύτητα έξω από το εκλογικό κέντρο ενώ δύο άτομα βγήκαν από αυτό τρέχοντας και εξαφανίστηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Στο σημείο κλήθηκαν επί τόπου πυροτεχνουργοί για να εξετάσουν το αυτοκίνητο. Λίγο αργότερα ο συναγερμός ήρθη και η ψηφοφορία συνεχίστηκε κανονικά.

Στη Νέα Υόρκη,  το γαλλικό προξενείο στην 5η Λεωφόρο εκκενώθηκε για λίγη ώρα, μετά από προειδοποίηση για βόμβα, την ώρα που μέσα στο κτίριο βρίσκονταν δεκάδες ψηφοφόροι. Μετά τον καθιερωμένο έλεγχο η διαδικασία συνεχίστηκε έπειτα από περίπου 50 λεπτά.

Στο Παρίσι βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ ανάμεσα σε εκατοντάδες διαδηλωτές που δηλώσαν «αντιφασίστες» και την αστυνομία, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν κατά των διαδηλωτών, που είχαν λάβει θέση στο κέντρο της Πλατείας της Βαστίλης και εκείνοι απάντησαν ρίχνοντας κροτίδες και μπουκάλια κατά των αστυνομικών, που με τη σειρά τους χρήση δακρυγόνων με αποτέλεσμα κάποιοι διαδηλωτές να λιποθυμήσουν.
 

Πως εκλέγεται ο Γάλλος Πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας εκλέγεται με καθολική και άμεση ψηφοφορία, με πλειοψηφικό σύστημα δύο γύρων για πενταετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί άπαξ.

Ο πρόεδρος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία κατά τον πρώτο ή το δεύτερο γύρο των εκλογών, όποιο και αν είναι το ποσοστό συμμετοχής.

Η λευκή ψήφος που επιτρέπει την έκφραση άρνησης επιλογής δεν αναγνωρίζεται στην Γαλλία. Βάσει του νόμου του 2014, τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρώνται χωριστά από τα άκυρα και καταγράφονται στα πρακτικά κάθε εκλογικού τμήματος, αλλά δεν λαμβάνονται υπόψιν στον υπολογισμό των εκφρασμένων ψήφων.
 

Οι προηγούμενοι πρόεδροι

2012-2017: Φρανσουά Ολάντ (σοσιαλιστής)

2007-2012: Νικολά Σαρκοζί (δεξιά)

1995-2007: Ζακ Σιράκ (δεξιά) υπηρέτησε δύο συνεχόμενες θητείες, μία επταετή και μία πενταετή

1981-1995: ο σοσιαλιστής Φρανσουά Μιτεράν υπηρέτησε δύο συνεχείς επταετείς θητείες

Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας πρόεδρος της 5ης Δημοκρατίας δεν έχει εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.
 

Ικανοποίηση στα ελληνικά κόμματα

«Η νίκη Μακρόν είναι η απάντηση των φιλελεύθερων δυνάμεων της λογικής στην επίθεση του αριστεροδεξιού λαϊκισμού» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών.

Ικανοποίηση εξέφρασε και ο Σταύρος Θεοδωράκης του Ποταμιού: «Ουφ! Αναστεναγμός ανακούφισης. Ο Μακρόν είναι πρώτος. Φασίστες, λαϊκιστές και αντιευρωπαϊστές μπορούν να κοιμηθούν αγκαλιά και να κλάψουν παρέα» δήλωσε σε ανάρτησή του.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος σημείωσε ως ιδιαιτέρως ανησυχητικά τα ποσοστά της Λεπέν: «Η είσοδος στον δεύτερο γύρο είναι μία εξέλιξη ιδιαιτέρως αρνητική. Στον δεύτερο γύρο πρέπει να στηριχθεί από τις δημοκρατικές δυνάμεις και να εκλεγεί ο Μακρόν, ο κεντρώος φιλοευρωπαίος υποψήφιος με σοσιαλδημοκρατική προέλευση που εξέφρασε το αίτημα για ανανέωση με την ελπίδα όλων μας να προχωρήσει σε μία προοδευτική και μεταρρυθμιστική πολιτική με αλλαγή πολιτικών εντός της ΕΕ υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης και όχι της δογματικής λιτότητας. Η ακροδεξιά δεν πρέπει να επικρατήσει στην Γαλλία. Θα είναι ήττα για την δημοκρατία και την Ευρώπη».

Διακριτικά ψήφισε η Πενέλοπι Φιγιόν

Διακριτικά και χωρίς να συνοδεύεται από τον σύζυγό της ψήφισε η Πενέλοπι Φιγιόν, η οποία βρέθηκε στην καρδιά του σκανδάλου με την αργομισθία της που άλλαξε τα δεδομένα της προεδρικής εκλογής. Η Πενέλοπι Φιγιόν ψήφισε στην πόλη Solesmes (Sarthe), ενώ ο Φρανσουά Φιγιόν θα ψηφίσει στο Παρίσι. Πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο, ο Φιγιόν εθεωρείτο ο επόμενος πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο νεότερος υποψήφιος πρόεδρος και φαβορί των δημοσκοπήσεων, ψήφισε με την σύζυγό του, το πρωί της Κυριακής, στην πόλη Τουκέ.

Ψήφισε ο Ολάντ το πρωί της Κυριακής

Ο Φρανσουά Ολάντ ψήφισε στην πόλη Tulle, στην περιοχή Corrèze, που είναι η πρώην εκλογική του περιφέρεια. Δεκάδες φωτογράφοι τον περιτριγύρισαν και ο Ολάντ έσφιξε τα χέρια όλων και συζήτησε για ώρα πριν αποχωρήσει. Χειροκροτήθηκε βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο και στη συνέχεια ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας πήρε το τρένο για το Παρίσι.

Ο Μπενουά Αμόν ψήφισε στην περιφέρειά του

Ο επίσημος υποψήφιος του Σοσιαλιστικού κόμματος ψήφισε το πρωί της Κυριακής στην πόλη Trappes (Yvelines). Με ένα άκρως αριστερό πρόγραμμα και μεγάλα ερωτηματικά για την ΕΕ, ο Μπενουά Αμόν κατέρρευσε στις δημοσκοπήσεις (7%) και δεν έχει την παραμικρή ελπίδα να προκριθεί.

Τεράστιες ουρές στο Λονδίνο

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί έξω από τα εκλογικά κέντρα στο Λονδίνο με αφορμή τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Η αναμονή είναι τεράστια και η υπομονή είναι απαραίτητη για τους ψηφοφόρους.

Γάλλοι ψηφοφόροι στο Χόνγκ Κόνγκ

Και ενώ οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία έχουν ήδη ανοίξει, πολλοί είναι οι Γάλλοι ψηφοφόροι που προσέρχονται στις κάλπες στο Χονγκ Κονγκ ,για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Δείτε τις φωτογραφίες:

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/280581-Mache-Makron-Lepen-ston-b-gyro ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...