Πρωτογενές πλεόνασμα 4,3% το 2019 χωρίς νέα μέτρα!

Η ελληνική κυβέρνηση, προβλέπει ότι θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,3% του ΑΕΠ το 2019 χωρίς να λάβει τα επιπλέον μέτρα λιτότητας που απαιτούν οι δανειστές,  αναφέρει σε δημοσίευμά του, το πρακτορείο  Bloomberg. Το μέσο, επικαλείται δύο πηγές με γνώση των εξελίξεων και αναφέρει ότι το υψηλότερο του αναμενόμενου πλεόνασμα αντανακλά την υποχώρηση των δημόσιων δαπανών και τους υψηλότερους φόρους που έχουν τεθεί σε ισχύ στο πλαίσιο των προηγούμενων προγραμμάτων διάσωσης, αναφέρει το πρακτορείο.

Το ΔΝΤ, πιέζει σκληρά για επιπλέον μέτρα λιτότητας, εάν αυτά τα επιπλέον μέτρα εφαρμοστούν το 2019, τότε σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πλεόνασμα θα μπορούσε να ξεπεράσει το 5%. Το Bloomberg, επικαλείται αξιωματούχο από την Ελλάδα,  ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του καθώς οι εκτιμήσεις δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί.  Δηλαδή και χωρίς τα νέα μέτρα, η Αθήνα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% το 2020 και πάνω από 5% για το 2021, σύμφωνα με δεύτερο αξιωματούχο.

Τα μέτρα που απαιτεί το Ταμείου, είναι η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και θέλει οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό να εφαρμοστούν το 2020, ενώ η κυβέρνηση θέλει να μπουν σε εφαρμογή σταδιακά σε διάστημα τεσσάρων ή πέντε ετών. Το ΔΝΤ θέλει επίσης η Ελλάδα να μειώσει τις επικουρικές συντάξεις προκειμένου να πετύχει εξοικονόμηση περίπου 1% του ΑΕΠ, αναφέρουν οι αξιωματούχοι.

Με την ελληνική Οικονομία να έχει συρρικνωθεί περισσότερο από 25% τα τελευταία επτά χρόνια και η ανεργία να  έχει φτάσει το 23%, κοντά στο ιστορικό υψηλό,  η  Ελλάδα αντιδρά. Οι πιστωτές, από την άλλη πλευρά, απαιτούν μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας. θέλουν να αυξηθεί το όριο των ομαδικών απολύσεων και απαιτούν από την Αθήνα να μην ανακαλέσει τα μέτρα που νομοθετήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης.

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει ότι το προσχέδιο του μεσοπρόθεσμου της Ελλάδας για το 2018-2021 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,3% του ΑΕΠ το 2017, με άνοδο στο 3,8% το 2018. Ο επίσημος στόχος στο πρόγραμμα είναι για 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφωνούν ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/275042-Protogenes-pleonasma-4-3-to-2019-choris-nea-metra ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...