Ρώσικη ρουλέτα για μια λιχουδιά!

Ρώσικη ρουλέτα για μια λιχουδιά!

Το fugu κατέχει την δεύτερη θέση  των  πιο δηλητηριωδών  σπονδυλωτών που υπάρχουν στον κόσμο!
Αυτό όμως δεν αποτελεί εμπόδιο για τους Ιάπωνες, οι οποίοι θέτουν την ζωή τους σε κίνδυνο , μιας και το θεωρούν ως το νοστιμότερο γεύμα που μπορούν να φάνε!

Το ψάρι περιέχει τετροδοτοξίνη, μια άκρως τοξική ουσία για τον άνθρωπο, η οποία είναι συγκεντρωμένη  στο δέρμα του ψαριού, στο συκώτι του και στα αναπαραγωγικά του όργανα.

Μάλιστα, η ουσία αυτή είναι τόσο επικίνδυνη , που ένα τέτοιο ψάρι μπορεί να σκοτώσει 30 ανθρώπους, προκαλώντας τους πλήρη παράλυση στο νευρικό τους σύστημα!

Η δράση της δηλητηρίασης από το fugu γίνεται με την εξής σειρά : είναι μια αίσθηση τσιμπημάτων στα χείλη και στη γλώσσα, που ακολουθείται σύντομα από μούδιασμα και παράλυση σε όλο το πρόσωπο. Στη συνέχεια, η τοξίνη μετακινείται στα άκρα και τέλος στο σώμα. Μόλις φτάσει στους αναπνευστικούς μύες, η αναπνοή γίνεται δύσκολη και στη συνέχεια αδύνατη. Ο χρόνος που χρειάζεται κάποιος για να πεθάνει μπορεί να κυμαίνεται από 20’ έως  24 ώρες.

Το ψάρι είναι  εξαιρετική λιχουδιά στην Ιαπωνία, παρά την επικινδυνότητα του, αφού δεν υπάρχει αντίδοτο. Σερβίρεται σε πολυτελή εστιατόρια με την τιμή ανά άτομο να ξεκινά από τα 100€! Μόνο ειδικά εκπαιδευμένοι σεφ μπορούν να σερβίρουν fugu, καθώς απαιτείται εξαιρετική προσοχή και τεχνική κατάρτιση για να διαχωριστούν τα δηλητηριώδη μέρη του.

Για την εκπαίδευση ενός σεφ fugu απαιτούνται  το λιγότερο  δύο χρόνια ενώ η συνολική εμπειρία του σημειώνεται πάνω σε εμφανή επιγραφή στα εστιατόρια και είναι το κύριο  κριτήριο ώστε να τους προσλάβουν!

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος σερβιρίσματος του fugu είναι να προσφέρεται ωμό, κομμένο σε λεπτές φέτες, σχηματίζοντας ένα χρυσάνθεμο στο πιάτο που σερβίρεται!

Οι περισσότεροι που το έχουν δοκιμάσει αναφέρουν ότι δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γεύση , ωστόσο οι λάτρεις του ωμού ψαριού υποστηρίζουν ότι έχει ιδιαίτερη γεύση και το σημαντικότερο εξαιρετική υφή, πράγμα άκρως σπουδαίο για την ιαπωνική παράδοση!

Τέλος, παρά τα μέτρα που έχει λάβει η νομοθεσία για να θέσει τέλος σε αυτήν την πλέον επικίνδυνη γευστική συνήθεια, τίποτα δεν σταματά τους Ιάπωνες να βάζουν σε ρίσκο την ζωή τους τι και αν τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, αφού από το 2000 έχουν χάσει την ζωή τους γύρω στα 25 άτομα , επειδή έφαγαν fugu.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/293719-Rosike-royleta-gia-mia-lichoydia ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...