Σκληρό ροκ από Τσακαλώτο στη Βουλή μετά την… εξαφάνιση του

«Βολές στην αντιπολίτευση»

Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σημειώθηκε στη Βουλή για τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επανέλαβε τη θέση ότι το πακέτο μέτρων θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, ενώ από την πλευρά της ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση.

“Πρέπει να πω ότι είναι συγκινητικό που όλοι με αναζητείτε και σας έλειψα. Οι ενημερώσεις γίνονται από την κυβέρνηση και όταν μιλάει ο κ. Τζανακόπουλος δεν μιλάει για πάρτη του, αλλά για όλη την κυβέρνηση”, ανέφερε, κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, με αφορμή τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για εξαφάνισή του.

Ο υπουργός Οικονομικών τοποθετήθηκε απέναντι σε όσους υποστηρίζουν ότι θα επιβληθούν μέτρα 2-4-6 δισ. ευρώ επικαλούμενος τα όσα είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί μετά το Eurogroup.

“Όλα τα λεφτά ήταν μια λέξη Μοσκοβισί στο Eurogroup «net»”. Οταν περιμένει η αντιπολίτευση να πάρουμε μέτρα δισεκατομμυρίων ο Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι το πακέτο δεν θα έχει δημοσιονομική επίπτωση.

Αν υπάρχει, για παράδειγμα 1 δισ. μέτρων θα υπάρχει και 1 δισ. μέτρων θετικών που θα επιστρέφουν χρήματα στην οικονομία, υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος.

Επικαλέστηκε και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ σημειώνοντας ότι ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι θα πάμε σε ανακατατάξεις εντός του φορολογικού πακέτου και εντός του κοινωνικού πακέτου.

Κάποιοι θα κερδίσουν, κάποιοι θα χάσουν αλλά εμείς θα κάνουμε τα πάντα για μειωθούν όσο γίνεται οι χαμένοι, παραδέχτηκε. Όπως είπε ποτέ δεν είπαμε ότι το φορολογικό σύστημα των τελευταίων μέτρων είναι σωστό.

Το σημαντικό είναι να δούμε αν το σύστημα είναι δίκαιο. Συμπλήρωσε ότι, παράλληλα, συζητάμε ένα μεγάλο πρόγραμμα για να περιοριστεί η λιτότητα με προγράμματα απασχόλησης, θα συζητήσουμε το θέμα των συλλογικών συμβάσεων.

Όπως είπε δεν μπορεί να μπει σε λεπτομέρειες πριν τη διαπραγμάτευση αλλά έχουν δοθεί οι βασικές παράμετροι από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τους υπουργούς.

Η στρατηγική της ΝΔ να βάλει όλα τα αυγά στο καλάθι ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση βγήκε λάθος, είπε ο υπουργός Οικονομικών. «Αν θα εγκρίνετε το νέο πακέτο ή όχι θα το δούμε όταν φέρουμε τα μέτρα στη Βουλή, μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων», είπε, απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης. «Έχετε ένα πολύ καλό περίγραμμα και γνωρίζετε τους βασικούς πυλώνες αυτής της συμφωνίας, όλα τα άλλα είναι υποκρισία», ανέφερε και επεσήμανε: «Το πρόβλημά σας δεν είναι ότι δεν ξέρετε, αλλά ότι δεν σας αρέσει». Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος, ανέφερε ότι θα υπάρξει ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής την προσεχή Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου, στις 16:00 και ως εκ τούτου, η ΝΔ θα έχει τον χρόνο να ξεπεράσει τη στενοχώρια της, διότι δεν θα γίνει αυτό που έλεγε ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση και διότι δεν θα παρθούν τα μέτρα στο ύψος που έλεγε.

«Πυρά» από την αντιπολίτευση

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, τονίζοντας στον κ. Τσακαλώτο: ”σας θυμίζω την τοποθέτηση του κ. Χουλιαράκη. Καλύτερα μια καλή συμφωνία τώρα, παρά μια καλύτερη αργότερα”. Εξαπέλυσε, δε, επίθεση στον υπουργό Οικονομικών λέγοντας ότι ”Όταν λέτε ότι θα κλείσουμε μέχρι τον Δεκέμβρη, φαντάζομαι ξέρατε τι λέγατε. Και τότε δεν θυμάμαι να λέγατε ρητά του Μαρκ Τουέιν.

Είχατε τοποθετηθεί επίσης λέγοντας ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές.  Δεν πήρατε τίποτα για την ποσοτική χαλάρωση και είναι η προφανές ότι η μόνη συμφωνία που κάνατε είναι να επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα”.

Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας μετά την αναφορά του κ. Τσακαλώτου στον Μάρκ Τουέιν επισήμανε: ”Ο Μάρκ Τουέιν είχε πει και ένα άλλο ρητό. Ποια η διαφορά ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα. Ότι η γάτα έχει μόνο εννιά ζώες”. Αναφέρθηκε, μάλιστα, και σε έναν δικό του ”αγαπημένο” στίχο του Μπομπ Ντίλαν ” Δεν είναι η μοίρα μας. Αφήστε τα ψέματα. Έχει περάσει η ώρα”.

 “Η κυβέρνηση τα έδωσε όλα! Χωρίς να ολοκληρωθεί η συμφωνία χωρίς ένταξη στη ποσοτική χαλάρωση ή η αναδιάρθρωση του χρέους! Τα έδωσε όλα η κυβέρνηση για να επιστρέψει η τρόικα”, δήλωσε από τη πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, χαρακτηρίζοντας «κυβερνητική προπαγάνδα» τις δηλώσεις περί κανενός νέου μέτρου.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, που είπε ότι το κόμμα ήταν βέβαιο ότι θα κλείσει η συμφωνία επειδή “υπογράφετε ότι σας φέρνουν”. “Γιατί κάνετε έτσι οι υπόλοιποι δεν ξέρατε τι ψηφίζατε στο τρίτο μνημόνιο; Μη μου πείτε ότι δεν ξέρατε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Τις ξέρετε και συμφωνείτε όπως και η κυβέρνηση”, αντίτεινε ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ.”Ναι η διαπραγμάτευση είναι δρομολογημένη, κοιτάμε τι θα κερδίσουμε και τι θα χάσουμε, γίνεται σπέκουλα με τις συντάξεις. Κάποιοι θα ανέβαιναν στα κεραμίδια αν δεν έκλεινε η διαπραγμάτευση”, σημείωσε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ, λέγοντας: “ένα μεγάλο ευχαριστώ στο κ. Τσακαλώτο”.

Τσακαλώτος: Υπερβολή το ό,τι υπάρχει συνταγματικό θέμα που δεν ήρθα στη Βουλή την Τετάρτη

Στην συνέχεια το λόγο πήρε εκ νέου ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι ”λέει ότι μια μέρα που δεν με έχει δει έχει συνταγματικό θέμα. Είχα ένα deja vu. Αλλά ότι υπάρχει συνταγματικό θέμα ότι δεν ήρθα στην Βουλή την Τετάρτη είναι μεγάλο υπερβολή, ακόμα και για εσάς”.

Σε σχέση με το θεμα της ποσοτικής χαλάρωσης, τόνισε ότι ”είναι απόφαση της ΕΚΤ. Είναι μιας ανεξάρτητης κεντρικής τράπεζας. Επειδή συνηθίζετε να λέτε ότι όλοι λένε ψέματα, αυτό δεν σας τιμά. Δεν ξέρω τι θα καταφέρω στη διαπραγμάτευση, αλλά σίγουρα αναβαθμίζετε τις λογοτεχνικές σας αναφορές”.

Δένδιας: Να αφήσετε την πλάκα και να κάνετε τη δουλειά σας

Ο κ. Δένδιας, παίρνοντας, στην συνέχεια εκ νέου το λόγο τόνισε ότι ”ξέρουμε όλοι ότι το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης ακολουθεί το ζήτημα της αξιολόγησης. Θα σας προσκομίσω συνέντευξη του που του λέει”.

Πρόσθεσε, δε, ότι τον ”ενόχλησε το ύφος του φροντιστηρίου του κ. Τσακαλώτου”. Όπως τόνισε ” Με αυτή την συμπεριφορά του στερείται του τίτλου της προσωπικής ευγένειας. Να πάει να κάνει τη δουλειά του και να αφήσει την πλάκα γιατί δεν υπάρχουν αστεία”.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/272258-Sklero-rok-apo-Tsakaloto-ste-Boyle-meta-ten-exaphanise-toy ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...