Τρέχουν Ομπάμα και Μέρκελ να σώσουν την Deutsche Bank!

Τρέχουν Ομπάμα και Μέρκελ να σώσουν την Deutsche Bank!  Οι ανατροπές στης αγορές, δεν είναι τίποτα μπροστά στην ταραχή που πέρασαν οι υπερχρεωμένες τράπεζες της Ευρώπης, με την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ! Ο 45ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, θέλει καθαρό πεδίο και με σλόγκαν του, «πρώτα η Αμερική», αναμένεται να βάλει τις τράπεζες που χρωστούν δισεκατομμύρια στις ΗΠΑ, να πληρώσουν μέχρι και το τελευταίο σεντ! Δεν είναι τυχαίο ότι οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών έπεφταν δίχως «αλεξίπτωτο» μετά την νίκη του, δείχνοντας πως και οι μεγάλοι επενδυτές, που ξέρουν απέξω και ανακατωτά την αγορά, βλέπουν την «καταιγίδα» που έρχεται! Τώρα, Ομπάμα και Μέρκελ αναμένεται στην συνάντησή τους στο Βερολίνο, να τρέξουν την υπόθεση με τον διακανονισμό των 14 δις ευρώ που πρέπει να πληρώσει η Deutsche Bank, γιατί αν δεν τα καταφέρουν, ο Τραμπ μπορεί να γίνει ο Πρόεδρος που θα κλείσει την Deutsche Bank!

Οι τράπεζες που συντηρούνται στη ζωή, με το ζόρι, θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον χειρότερό τους εφιάλτη. Στην Γερμανία, η Deutsche Bank που βρίσκεται περιτριγυρισμένη από τις αμαρτίες του παρελθόντος, όπως τα σκάνδαλα για τα επιτόκια και τον ρόλο της στην κρίση του 2008. Τώρα, συντηρείται από την κυβέρνηση του Βερολίνου γιατί αν πέσει, το σοκ θα ήταν καταστροφικό, πρώτα για την Γερμανική και μετά για την Ευρωπαϊκή Οικονομία. 

Στην νέα πραγματικότητα που ξημερώνει με την άνοδο του Τραμπ στην θέση του «πλανητάρχη», έμπειροι οικονομολόγοι, τονίζουν τράπεζες σαν και την Deutsche Bank  θα αντιμετωπίσουν τρομαχτικές δυσκολίες γύρω από την άντληση κεφαλαίων και αβεβαιότητα σχετικά με τις ανοιχτές νομικές υποθέσεις που έχουν στις ΗΠΑ. Ο γερμανικός Κολοσσός, ποντάρει στην πρωτοβουλία Ομπάμα, για γρήγορο  συμβιβασμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ώστε να κλείσουν οι ανοιχτές υποθέσεις για τις οποίες διώκεται η Τράπεζα, πληρώνοντας πρόστιμο μόνο 14 δις δολάρια. Η υπόθεση θα είχε κλείσει, αλλά η τράπεζα, που αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες, συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για να ρίξει το πρόστιμο στα 4 δις δολάρια. Αν δεν επιτευχθεί τελική συμφωνία πριν αναλάβει ο νέος Πρόεδρος, όλα μπορεί να ακυρωθούν, δεδομένου ότι πρόκειται για πρωτοβουλία Ομπάμα και η Deutsche Bank να βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ χειρότερα, από τα 14 δις δολάρια!  Ο Ντόναλντ Τράμπ, μπορεί στο τέλος, να είναι αυτός που θα κλείσει τη Deutsche Bank!

 Η Deutsche Bank, πληρώνει τον ρόλο της στην κρίση του 2008!

 Συγκεκριμένα,  με την εκλογή Τράμπ, οι μετοχές της Deutsche Bank και της ιταλικής ανάλογα μπλεγμένης τράπεζας, της UniCredit, υποχώρησαν πάνω από 3%.  Η ανησυχία τους είναι ότι τώρα, η χρηματοδότηση θα στερέψει και όσες τράπεζες, συντηρούνται στην ζωή από «ενέσεις» κεφαλαίων, θα βρεθούν στο χείλος του γκρεμού.  Η Γερμανική τράπεζα, προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια, με την έκδοση τίτλων, αλλά αν οι επενδυτές δεν ανταποκριθούν, τότε θα δυσκολευτεί να βρει τα 14 δις ευρώ του προστίμου, που πρέπει να πληρώσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Το πρόστιμο έχει μπει για την εμπλοκή της τράπεζας στην υπόθεση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, που ξεκίνησε τον εφιάλτη της οικονομικής κρίσης του 2008!

Δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις, αποτελούν πρωτοβουλία του Μπαράκ Ομπάμα, ο νέος Πρόεδρος μπορεί να μην την συνεχίσει. Αντίθετα, στην λογική που ακολουθούσε όλη την καμπάνια του, δεν θα ήταν εκτός χαρακτήρα, αν πει η «Αμερική πρώτη» και ζητήσει από την τράπεζα να πληρώσει τα «μαλλιά της κεφαλής της»! 

Ακόμα και πριν την εκλογή Τραμπ, οι τραπεζικές μετοχές, βρίσκονταν σε πτωτική πορεία. Κάτι τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια του Μάριο Ντράγκι, που διέλυε το περιθώριο κέρδους τους, κάτι η πτώση στη ζήτηση καταναλωτικών  και στεγαστικών δανείων, οποιοδήποτε νέο σοκ στις ΗΠΑ θα μπορούσε να φέρει την καταστροφή τους.

 Η ταραχή στις τράπεζες έχει επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη. Η ισπανική BBVA έπεσε περισσότερο από 8%,  επειδή έχει μεγάλη τοποθέτηση στο Μεξικό. Αυτό την έβαλε σε μπελάδες, γιατί η εκλογή Τράμπ, έριξε μέχρι και 13% το εθνικό νόμισμα (πέσο) φέρνοντας μεγάλη μείωση στον ισολογισμό της τράπεζας!  Η HSBC, που είναι και η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ευρώπη, έφτασε να χάνει μέχρι και 2,2%, καθώς τώρα πια υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το αν μπορεί να κάνει πράξη τα σχέδιά της, να πάρει τα λεφτά της από την Αμερική και να τα τοποθετήσει σε Ευρώπη και την Ασία.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...