10 δις ευρώ φανέρωσε η Εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων το 2017!

10 δις ευρώ φανέρωσε η Εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων το 2017!

Με μεγάλη επιτυχία και την αποκάλυψη 10 δις ευρώ, έκλεισε το πρόγραμμα εθελοντικής αποκάλυψης εισοδημάτων το 2017! Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΑΑΔΕ για τον απολογισμό δράσεων του έτους 2017, υποβλήθηκαν συνολικά 507.677 αιτήσεις-δηλώσεις από περισσότερους των 140.000 φορολογούμενους (για περισσότερα- παλαιότερα έτη). Οι 36.522 υποβληθείσες αιτήσεις-δηλώσεις αφορούν φορολογικές υποθέσεις για τις οποίες είχαν εκδοθεί εντολές διενέργειας ελέγχου. Τα συνολικά ποσά του κύριου και του πρόσθετου φόρου τα οποία βεβαιώθηκαν με βάση τις δηλώσεις αυτές ανέρχονται σε 377,44 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιπες 471.155 αιτήσεις-δηλώσεις υποβλήθηκαν χωρίς να έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου, πρόκειται δηλαδή για περιπτώσεις «αμιγούς» οικειοθελούς συμμόρφωσης.

Συνολικά, δηλώθηκαν αποκρυφθέντα εισοδήματα και λοιπά αδήλωτα κεφάλαια συνολικού ύψους 10,085 δις ευρώ. Για αυτά, βεβαιώθηκαν φόροι και προσαυξήσεις συνολικού ύψους 795,32 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 377,44 εκατ. αφορούν τις φορολογικές υποθέσεις για τις οποίες είχαν εκδοθεί εντολές ελέγχους και τα υπόλοιπα 417,88 εκατ. ευρώ αφορούν περιπτώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης χωρίς να έχει προηγηθεί η έκδοση εντολής διενέργειας ελέγχου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τα βεβαιωθέντα 795,32 εκατ. ευρώ έχουν εισπραχθεί τα 262,23 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 183,04 εκατ. ευρώ προέρχονται από φορολογικές υποθέσεις για τις οποίες είχαν εκδοθεί εντολές ελέγχου. Ειδικότερα, από τα 262,23 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη εισπραχθεί, τα 231,3 εκατ. ευρώ ήταν εφάπαξ πληρωμές του συνόλου των βεβαιωθέντων ποσών κύριου και πρόσθετου φόρου.

Η ρύθμιση ήταν μία ευκαιρία για χιλιάδες φορολογούμενους, να φανερώσουν εισοδήματα που δεν είχαν δηλώσει και να πληρώσουν μειωμένο πρόστιμο. Δεδομένου ότι είχε προβληθεί από το υπουργείο Οικονομικών ότι είχαν αποκτηθεί πολλές λίστες και άλλα στοιχεία, καταθέσεων στο εξωτερικό, πολλοί ήταν οι φορολογούμενοι που αποφάσισαν να βάλουν σε τάξη τις υποχρεώσεις τους και να φανερώσουν όσα εισοδήματα είχαν… «ξεχάσει» να δηλώσουν τα προηγούμενα έτη. Η ρύθμιση, είχε ανακοινωθεί ότι με τις διατάξεις των άρθρων 57-61 του ν. 4446/2016 με τον οποίο, δόθηκαν κίνητρα στους φορολογούμενους να αποκαλύψουν οικειοθελώς φορολογητέα εισοδήματα ή άλλης κατηγορίας φορολογητέα ύλη που απέκρυψαν κατά τα έτη 2000-2016.

Με τις διατάξεις αυτές επετράπη σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να υποβάλουν εκπρόθεσμα δηλώσεις για τα έτη 2000 έως και 2016, τις οποίες παρέλειψαν, ή να διορθώσουν ήδη υποβληθείσες δηλώσεις των ετών 2000-2016 που συμπλήρωσαν ανακριβώς ή ελλιπώς, και να πληρώσουν, είτε εφάπαξ είτε σε 2 έως και 12 μηνιαίες δόσεις, τα βασικά ποσά επιβαρύνσεων που αναλογούσαν στην αποκαλυφθείσα φορολογητέα ύλη προσαυξημένα με σημαντικά μειωμένα ποσά προσαυξήσεων ή προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής και με απαλλαγή:

  • από τα πρόστιμα ανακριβούς δήλωσης του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών τα οποία ανέρχονταν κανονικά σε ποσοστά από 25% έως και 100% επί των διαφορών φόρου,

  • από τυχόν πρόστιμα για έκδοση ή αποδοχή πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων ή για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων

  • από το μέτρο της αναστολής λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων

  • από τις ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή.

 

Η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση με τα παραπάνω κίνητρα δόθηκε και σε φορολογούμενους που είχαν ήδη επιλεγεί για φορολογικό έλεγχο, αλλά ο έλεγχος δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/327614-10-dis-eyro-phanerose-e-Ethelontike-apokalypse-eisodematon-to-2017 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...