Έχεις έντονο άγχος ή κατάθλιψη; Κάνε το τεστ και μάθε!

bb
Έχεις έντονο άγχος ή κατάθλιψη; Κάνε το τεστ και μάθε!
Από τη μια το άγχος επιδρά θετικά στην ζωή μας καθώς μας κινητοποιεί, μας «ξυπνά» και μας κάνει πιο δημιουργικούς. Δεν πρέπει όμως να ξεχνούμε τη ρήση των προγόνων μας «Παν μέτρον άριστον». 

Τι γίνεται όμως όταν ξεπερνιέται το μέτρο;

Το άγχος των αλλαγών
Φαίνεται να υπάρχει σχέση μεταξύ των στρεσογόνων καταστάσεων, των αντιδράσεων του μυαλού και του σώματός σε αυτές και στα αρχικά στάδια της κατάθλιψης. Κάποια τραυματικά γεγονότα, όπως π.χ. ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, η απώλεια της δουλειάς, ένα διαζύγιο ή το τέλος μιας σχέσης, προκαλούν τόσο έντονο άγχος, που μπορεί να γίνουν αιτία κατάθλιψης.

Όμως, στρες μπορεί να προκαλέσουν και κάποιες «θετικές» καταστάσεις, όπως π.χ. μια καινούργια δουλειά, εξαιτίας της ανάληψης των νέων ευθυνών που τη συνοδεύουν, ένας επικείμενος γάμος, που σηματοδοτεί μια νέα ζωή, μια μετακόμιση ή η συνταξιοδότηση. Είτε θετικά είτε αρνητικά, κάποια γεγονότα στη ζωή προκαλούν τεράστιο άγχος εξαιτίας των αλλαγών που αυτά συνεπάγονται.

Στρες και κατάθλιψη
Δεν είναι γνωστές οι αιτίες που κάποιοι άνθρωποι καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν το άγχος τους, ενώ κάποιοι άλλοι όχι, και βαθμιαία οδηγούνται στην κατάθλιψη. Ίσως η κληρονομικότητα και η ανθρώπινη βιοχημεία να παίζουν κάποιο ρόλο. Το ίδιο το άγχος είναι μια φυσιολογική ψυχολογική και σωματική αντίδραση απέναντι στις θετικές και τις αρνητικές πλευρές της ζωής. Σε βοηθά να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες με αυξημένη αντίληψη και ετοιμότητα. Ωστόσο, οι χρόνια αγχογόνες καταστάσεις συνδέονται και αυξάνουν την πιθανότητα κατάθλιψης, αν δεν έχεις μάθει να τις αντιμετωπίζεις σωστά. Μπορεί να σε κάνουν να είσαι συχνά κακόθυμη, να μην είσαι αποδοτική στην εργασία σου, να μην «ευχαριστιέσαι» τις αισθηματικές σου σχέσεις, ακόμα και να μην καταφέρνεις να ανταποκριθείς στα απλά καθημερινά σου καθήκοντα.

Πώς θα κάνεις το τεστ
Απάντησε στις ερωτήσεις του τεστ και υπολόγισε πόσα Α, Β ή Γ έχεις συγκεντρώσει. Δες τη βαθμολογία σου και διάβασε τα αποτελέσματα, που εξηγούν τι θα σε βοηθήσει περισσότερο να αντιμετωπίσεις την παρούσα ψυχολογική σου φάση. Το κάθε γράμμα σημαίνει:

Α = Όχι, δεν μου συμβαίνει ποτέ.

Β = Ίσως, κάποιες φορές.

Γ = Ναι, συνεχώς εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες.

Αναγνωρίζεις μήπως τον εαυτό σου;

1. Αισθάνεσαι σε κακή ψυχολογική κατάσταση το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας;

2. Μήπως έχασες το ενδιαφέρον σου για δραστηριότητες που κάποτε σου άρεσαν και σε ευχαριστούσαν;

3. Σε κουράζουν καθημερινές υποχρεώσεις τις οποίες πριν από λίγο καιρό διεκπεραίωνες εύκολα;

4. Δυσκολεύεσαι να πάρεις αποφάσεις;

5. Σου είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς;

6. Έχεις αλλάξει διατροφικές συνήθειες; Για παράδειγμα, μήπως δεν πεινάς και έχεις αδυνατίσει πολύ ή, αντίθετα, μήπως δεν μπορείς να συγκρατηθείς και έχεις παχύνει;

7. Έχεις αλλάξει τη ρουτίνα του ύπνου σου; Δηλαδή, μήπως ξυπνάς στη μέση της νύχτας ή πολύ νωρίς το πρωί χωρίς να υπάρχει λόγος ή μήπως αισθάνεσαι συνεχώς νυσταγμένη και θα ήθελες να κοιμάσαι συνέχεια;

8. Αισθάνεσαι συνεχώς κουρασμένη και εξασθενημένη, αν και κάνεις τα ίδια πράγματα όπως συνήθως;

9. Πίνεις περισσότερο αλκοόλ απ’ ό,τι συνήθως;

10. Κλαίς συχνά;

11. Μήπως είσαι πιο ευερέθιστη και ανυπόμονη απ’ ό,τι συνήθως;

12. Δεν σου αρέσει το σεξ όπως παλιά;

13. Σου συμβαίνει να μην επιθυμείς τη συναναστροφή με την οικογένεια και τους φίλους σου, ώστε να μην αναγκάζεσαι να τους μιλάς;

14. Υποφέρεις από «πονάκια» (π.χ. πονοκεφάλους, στομαχικές διαταραχές κ.λπ.) που δεν φαίνεται να προέρχονται από κάποια φυσική αιτία;

15. Μήπως είσαι ιδιαίτερα ανήσυχη και ταραγμένη τον τελευταίο καιρό, χωρίς κανέναν προφανή λόγο;

16. Εχασες ξαφνικά την αυτοπεποίθησή σου;

17. Παίρνεις συνεχώς πάνω σου το φταίξιμο για την έκβαση των σχέσεών σου και για τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι;

18. Είσαι απαισιόδοξη για το μέλλον σου;

19. Μήπως αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι «εκτός πραγματικότητας»;

20. Σου συμβαίνει να σκέφτεσαι την αυτοκτονία;

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Περισσότερα Α: Όλα πάνε καλά, αν οι περισσότερες απαντήσεις σου είναι Α, έχεις μόνο 1-2 Β και καμιά Γ! Οι διαθέσεις της συμπεριφοράς σου είναι φυσιολογικές, μην ανησυχείς!

Περισσότερα Β: Είσαι αγχωμένη, εάν έχειςεπιλέξει κυρίως Α και μερικά Β ή κυρίως Β. Κάποιες φορές ίσως αισθάνεσαι να «χάνεις το έδαφος», αλλά είναι άγχος και όχι κατάθλιψη.

Περισσότερα Γ: Πιθανόν να έχεις κατάθλιψη, εάν έχεις επιλέξει Γ στις πρώτες δύο ερωτήσεις και σε άλλες τρεις ή περισσότερες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: αν απάντησες Β ή Γ στην τελευταία ερώτηση, να επικοινωνήσεις το συντομότερο με κάποιον ειδικό ψυχοθεραπευτή ή ψυχίατρο

Αν το αποτέλεσμα έδειξε: ΕΝΤΟΝΟ ΑΓΧΟΣ

Μην ανησυχείς!

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, και ιδιαίτερα αν κάνεις κάποια απαιτητική εργασία, είναι πολύ φυσικό κάποιες στιγμές να αγχώνεσαι. Αλλά αν αισθάνεσαι ότι τα γεγονότα σε παρασύρουν και ότι δυσκολεύεσαι να κυριαρχήσεις στα συναισθήματά σου, ίσως έφτασε η ώρα να…κάνεις διακοπές!

Νίκησε το άγχος και την αϋπνία!

Το στρες για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, διαταραχές στις διατροφικές συνήθειες, ενώ κάποιες φορές, για να ηρεμήσεις, μπορεί να στραφείς στο κάπνισμα ή το αλκοόλ.

Εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης του άγχους είναι κάποιες ειδικές ασκήσεις χαλάρωσης και αναπνοές, τις οποίες ο ψυχοθεραπευτής μπορεί να σου δείξει ώστε να αποφύγετε τα φάρμακα.

3 κινήσεις ματ: Κάνε τες τώρα

Μάθε τα όριά σου! Το στρες αυξάνεται όσο περισσότερο αυξάνονται οι απαιτήσεις που έχουμε οι ίδιοι από τον εαυτό μας.

Σεβάσου τον ελεύθερο χρόνο σου! Ο ελεύθερος χρόνος σου είναι δικός σου και μόνο, μην αισθάνεσαι υποχρεωμένη να κάνεις κάτι για να τον γεμίσεις. Απλώς αφέσου σε αυτές τις στιγμές, ξεκουράσου, μείνε σιωπηλή.

Χαλάρωσε! Η γιόγκα, ο διαλογισμός, η καθημερινή σωματική άσκηση είναι υπέροχες τεχνικές χαλάρωσης του σώματος, αν όμως αισθάνεσαι ότι ακόμα και αυτά είναι πολύ «δραστήρια» για εσένα, δοκίμασε κάτι πιο «παθητικό», όπως π.χ. να κάνεις κάποιες συνεδρίες μασάζ.

Στην ψυχοθεραπεία λέμε ΝΑΙ

Θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τους λόγους για τους οποίους θέλεις να είσαι πάντα στην «πρώτη γραμμή» και να μην ηρεμείτε ποτέ.

Στην περίπτωση που υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που είσ τόσο αγχωμένη, π.χ. στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε σοβαρά οικογενειακά ή επαγγελματικά προβλήματα θα σας υποστηρίξει ψυχολογικά.

Θα είναι πιο εύκολο να κάνετε τις σωστές επιλογές και να απλοποιήσετε τη ζωή σας.

Αν το αποτέλεσμα έδειξε: ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Μη χάνεις χρόνο!

Η κατάθλιψη, στη σημερινή εποχή, είναι μια από τις πιο συνηθισμένες ψυχικές ασθένειες, και, ακριβώς επειδή είναι ασθένεια, απαιτεί τη βοήθεια του κατάλληλου γιατρού …ψυχίατρου, ψυχοθεραπευτή.

Τι πρέπει να ξέρεις για τα αντικαταθλιπτικά

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα ανήκουν στις σωματικές μεθόδους αντιμετώπισης της καταθλιπτικής διαταραχής, αλλά κυρίως της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να χορηγούνται από έμπειρο γιατρό.

Στην ψυχοθεραπεία λέμε ΝΑΙ

Όταν η κατάθλιψη σε εμποδίζει να ακολουθήσεις τις συνηθισμένες δραστηριότητές σου.

Οι συνεδρίες ψυχοθεραπείας ακόμα κι αν σου έχουν συνταγογραφηθεί κάποια φάρμακα θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις πιο γρήγορα και άμεσα τα προβλήματα που σε απασχολούν και να μάθεις να τα λύνεις μόνη σου, για πάντα.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...