Ευθανασία στην Ολλανδία και για όσους νιώθουν ότι έχουν «ολοκληρώσει τη ζωή τους»

Ευθανασία

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΤΟ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ                                                                                                                     

Η ολλανδική κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο σχέδιο νόμου με το οποίο θα επιτρέπεται η ευθανασία και από άτομα που νιώθουν ότι έχουν «ολοκληρώσει τη ζωή τους», αλλά δεν βρίσκονται απαραίτητα στο τελευταίο στάδιο κάποιας θανατηφόρου ασθένειας.

Σε επιστολή τους προς το κοινοβούλιο, οι υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης είπαν ότι οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου που σκοπεύουν να παρουσιάσουν δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα, αλλά τα άτομα που «έχουν μια σταθμισμένη γνώμη ότι η ζωή τους έχει ολοκληρωθεί θα πρέπει, υπό αυστηρά και προσεκτικά κριτήρια, να πάρουν την άδεια να τελειώσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια”.

Η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την ευθανασία, το 2002, αλλά μόνο για τις περιπτώσεις ασθενών που υπέφεραν από αφόρητους πόνους χωρίς καμία προοπτική θεραπείας.

Οι επικριτές της πρότασης θεωρούν ότι η πρακτική αυτή έχει ήδη εξαπλωθεί πέρα από τα όρια για τα οποία είχε σχεδιαστεί αρχικά και ότι ο όρος «αφόρητος πόνος ή βάσανο» έχει εφαρμοστεί όχι μόνο σε περιπτώσεις ατόμων σε τελικά στάδια ασθενειών, αλλά και σε άτομα με ψυχικές νόσους ή άνοια.

Η υπουργός Υγείας Έντιθ Σίπερς έγραψε στην επιστολή της προς το Κοινοβούλιο,  ότι “επειδή η επιθυμία για μια προσωπική επιλογή τερματισμού ζωής συναντάται κυρίως στους ηλικιωμένους, το νέο σύστημα θα περιοριστεί σε αυτούς”.

Παρόλα αυτά, η υπουργός δεν ανέφερε το κατώτερο όριο ηλικίας.

Ο νέος νόμος θα χρειαστεί «προσεκτική καθοδήγηση και έγκριση εκ των προτέρων με πάροχο βοήθειας στο θάνατο που θα έχει ιατρική εκπαίδευση, μαζί με συμπληρωματική εκπαίδευση».

Μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει και μηχανισμούς ασφαλείας, όπως ελέγχους από τρίτους, επανεξετάσεις και εποπτεία.

Η κυβέρνηση προσδοκά να έχει το σχέδιο νόμου έτοιμο μέχρι το τέλος του 2017, μετά από διαβουλεύσεις με ειδικούς.

Η πολιτική της ευθανασίας στηρίζεται από μεγάλο μέρος της ολλανδικής κοινωνίας, και οι περιπτώσεις εφαρμογής της αυξάνονται με διψήφια ποσοστά κάθε χρόνο για πάνω από μια δεκαετία, καθώς την αποζητούν περισσότεροι ασθενείς και παράλληλα περισσότεροι γιατροί είναι πρόθυμοι να την εξασκήσουν.

Το 2015 η ευθανασία εφαρμόστηκε στην Ολλανδία σε 5.516 περιπτώσεις, που αποτελούν το 3,9% όλων των θανάτων στη χώρα.

Πηγή:Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...