bb

Σάββατο 09/07/2016 – 17:00

ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Ο ΙΤΑΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΧΑΛΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΕΣ ΣΕ ΤΟΞΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ

Αυστηρή προειδοποίηση στην Άνγκελα Μέρκελ απηύθυνε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Η κατάρρευση των Ιταλικών τραπεζών θα συμπαρασύρει και τις Γερμανικές τράπεζες, οι οποίες είναι εκτεθειμένες σε τοξικά παράγωγα τρισεκατομμυρίων ευρώ, είπε ο Ιταλός Πρωθυπουργός, βάζοντας μπουρλότο στο Βερολίνο αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, που βουλιάζει…

Οι Γερμανοί θα πρέπει να αναθεωρήσουν άμεσα το βέτο που είχαν βάλει στα αρμόδια κοινοτικά όργανα, προκειμένου να αποτρέψουν τη χρηματοδότηση των Ιταλικών τραπεζών από κρατικά κονδύλια.

Η εμμονή της Μέρκελ και του Σόιμπλε για κούρεμα καταθέσεων και ομολογιούχων, οδήγησε σε μαζική φυγή καταθέσεων από τις Ιταλικές τράπεζες με αποτέλεσμα, ενώ χρειάζονταν σαράντα δισεκατομμύρια ευρώ για άμεση ανακεφαλαιοποίηση, τώρα δε φτάνουν ούτε τα εκατό δισεκατομμύρια ευρώ και όσο η κρίση θα σέρνεται, το πρόβλημα θα γίνεται εκρηκτικό, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος.

Η εγκληματική τακτική της Μέρκελ προκαλεί ισχυρούς κραδασμούς σε ολόκληρο το οικονομικό σύστημα της Ιταλίας και ταυτόχρονα δρομολογεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Ο Ματέο Ρέντσι μετά το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου, οδηγείται σε παραίτηση, ενώ το νέο ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα που διαμορφώνεται βάζει ως πρώτη προτεραιότητα την έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολύ σύντομα η Μέρκελ θα πρέπει να διαχειριστεί την έξοδο μιας ακόμα χώρας από το Γερμανικό φρενοκομείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει κατάρρευση σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και στο ευρώ.

Η τραπεζική κρίση στην Ιταλία μεταδίδεται με ταχύτητα φωτός σε όλες τις Ευρωπαϊκές και Βαλκανικές χώρες. Οι συνέπειες είναι τεράστιες και για τις θυγατρικές των Ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια, στις οποίες έχει απαγορευτεί να μεταφέρουν ποσά στην Ελλάδα, γιατί έχουν χτυπηθεί από την Ιταλική κρίση. Τρομοκρατημένοι είναι και οι Γάλλοι, που τρέμουν στην κυριολεξία μετάδοση της κρίσης και στις Γαλλικές τράπεζες.

Ανησυχία επικρατεί επίσης στο Βέλγιο, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Οι ξένοι οίκοι προειδοποιούν ότι αν δεν

ληφθούν άμεσα αποφάσεις και δεν προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των Ιταλικών τραπεζών το κραχ θα πάρει παγκόσμιες διαστάσεις.

Η Ιταλία απειλεί την Γερμανία

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση Ιταλίας και Γερμανίας για το θέμα της διάσωσης των Ιταλικών τραπεζών.

Το Ιταλικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, με την πίεση να αυξάνεται από τα 360 δις ευρώ σε μη

 εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ το θέμα της διάσωσής τους προκαλεί τριγμούς στις σχέσεις Ρώμης-Βερολίνου.

«Η διάσωση θα επιβαρύνει τους καταθέτες τους», δηλώνει η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κάτι που βρίσκει αντίθετο τον Ματέο Ρέντσι. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να παρακάμψει τους κανονισμούς για το «bail in» και να διασώσει τις τράπεζες χρησιμοποιώντας κρατικά κεφάλαια. Με βάση τους κανονισμούς της Ε.Ε., οι διασώσεις αυτές είναι παράνομες, εκτός και αν το βάρος πέφτει στους πιστωτές της τράπεζας.

Το ερώτημα είναι τι θα πράξει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο Ζαν Κ. Γιούνκερ, ο οποίος κάνει λόγο για κίνδυνο bunk run, αλλά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον τελευταίο βέβαια να μιλά για κούρεμα καταθέσεων.

Από το Ιταλικό στρατόπεδο, τους τόνους οξύνει ο Ματέο Ρέντσι, με μια δήλωση που εύκολα μπορεί να ερμηνευτεί ως απειλή με αποδέκτη το Βερολίνο.

«Είναι ξεκάθαρο για όποιον αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα ότι το αληθινό πρόβλημα του Ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα δεν είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Ιταλίας. Είναι τα παράγωγα των άλλων τραπεζών», δήλωσε ο Ρέντσι και συνέχισε: «Αν το ζήτημα των Ιταλικών «κόκκινων» δανείων είναι ένα ζήτημα αξίας “1”, τότε το ζήτημα των παραγώγων άλλων τραπεζών, των μεγάλων τραπεζών, είναι αξίας “100”» δείχνοντας προς τις γερμανικές τράπεζες αλλά και ολόκληρο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Με άλλα λόγια, ο Ρέντσι αφήνει να εννοηθεί πως εάν δεν φροντίσουν για τη σωτηρία των Ιταλικών τραπεζών, με τον τρόπο που ο ίδιος επιθυμεί, με το Βερολίνο να σταματήσει να θέτει προσκόμματα, τότε εάν αυτές καταρρεύσουν, θα προκαλέσουν ντόμινο που θα συμπαρασύρει ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Γηραιάς Ηπείρου.

Πηγή:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...