Τι συζήτησε ο Βαρβιτσιώτης με στελέχη της Cosco

bb
Τι συζήτησε ο Βαρβιτσιώτης με στελέχη της Cosco
Η επικείμενη επίσκεψη στην Ελλάδα του πρωθυπουργού της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, που επιβεβαιώνεται από την παρουσία και τις επενδύσεις της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς και το επίσημο ενδιαφέρον της Cosco για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με υψηλόβαθμα στελέχη της Cosco, παρουσία του πρεσβευτή της Κίνας στην Ελλάδα Zou Xiaoli.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, επαναβεβαιώθηκε από τις δύο πλευρές η βούληση να συνεχιστεί η συνεργασία τους, όπως εκδηλώνεται και από τις επενδύσεις της Cosco στην Ελλάδα, και να επικυρωθεί με την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας στην Ελλάδα, τον Ιούνιο.

«Η παρουσία της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά τα τελευταία χρόνια, έχει επιφέρει μεγάλα οφέλη για το ελληνικό δημόσιο, καθώς έχει καταγράψει μια μεγάλη αύξηση στην κίνηση των εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά. Έχει αποδειχθεί μία από της πιο σημαντικές και κερδοφόρες επενδύσεις που έχουν γίνει σε λιμάνια παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια. Για αυτό και, μαζί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, προσπαθούμε κάθε ημέρα να ενισχύσουμε αυτή τη σχέση. Η σχέση μας με την Κίνα, άλλωστε, είναι στρατηγικής σημασίας για την ελληνική κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της διευθέτησης της συμφωνίας, τον φιλικό διακανονισμό και την περεταίρω επέκταση της επένδυσης. «Από την πρώτη, κιόλας, ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου ξεκινήσαμε μια προσπάθεια προκειμένου να συντάξουμε, να ολοκληρώσουμε και τελικά να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία. Μια συμφωνία που ξεκίνησε από το μηδέν και καταφέραμε να μονογράψουμε μέσα σε χρόνο ρεκόρ, των πέντε μηνών. Από τότε, βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκρισή της. Πεποίθησή μας είναι ότι πρέπει σε τέτοια ζητήματα να προχωράμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης και υπογράμμισε:

«Πρέπει κάθε τι να το χτίζουμε σε στέρεες βάσεις. Σε βάσεις που μην μπορεί κανένας, ειδικότερα από τα λιμάνια που μας ανταγωνίζονται διεθνώς, να τις αμφισβητήσει στο μέλλον. Προτεραιότητά μας, λοιπόν, είναι να εξασφαλίσουμε ότι η επένδυση αυτή στον Πειραιά θα είναι βιώσιμη και λειτουργική στο μέλλον».
Σχετικά με τον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, ο υπουργός είπε ότι «ο Πειραιάς είναι ένα λιμάνι με πολλαπλές χρήσεις. Εμείς, έχουμε αποφασίσει να εκμεταλλευτούμε τη γεωστρατηγική θέση της χώρα μας και, γι αυτό προχωράμε στην αποκρατικοποίηση ολόκληρου του λιμανιού».

Από την πλευρά της Cosco, η επικεφαλής της αντιπροσωπίας τους Sun Yueying τόνισε ότι η ανάπτυξη της επένδυσης αποτελεί ταυτόχρονα και ευκαιρία για την ανάπτυξη του λιμανιού. «Το λιμάνι του Πειραιά έχει γίνει τα τελευταία χρόνια διεθνής πόλος έλξης. Εμείς, από μέρους μας, έχουμε κάνει πολλές προσπάθειες για να προσελκύσουμε εταιρείες που θα εγκατασταθούν σε αυτό, καθιστώντας τον Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο της Ευρώπης. Θεωρούμε ότι οι επενδύσεις αυτές θα συμβάλλουν στην εθνική σας οικονομία», σημείωσε και ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό για την συμβολή του στη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί.

Για το ζήτημα της έκβασης του φιλικού διακανονισμού μεταξύ ΟΛΠ και Cosco, ειδικότερα, η Sun Yueying επεσήμανε τη μεγάλη σημασία που δίνουν στο να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία. «Ελπίζουμε η προσπάθεια να έχει αίσιο τέλος, προκειμένου ο Πειραιάς και οι εργαζόμενοι στο λιμάνι να αποκομίσουν όλα τα οφέλη που προβλέπονται από αυτήν» τόνισε, ενώ για το θέμα της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ σημείωσε: «Ένας από τους λόγους που βρισκόμαστε εδώ είναι να καταθέσουμε το ενδιαφέρον μας. Παράλληλα, όμως, θέλουμε να εκφράσουμε και τη βούλησή μας να τηρήσουμε όλους τους όρους που προβλέπονται από τη διαδικασία, προκειμένου να είμαστε σε ανοικτή συνεργασία και συντονισμό μαζί σας», κατέληξε.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...