Τσίπρας: Στρατηγική επιλογή η συνεργασία με Ρωσία

Παρασκευή 27/05/2016 – 22:31“ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ”, ΕΘΕΣΕ ΩΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ                                            Με φόντο μια εν δυνάμει οικονομική συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας και με δεδομένη τη βούληση των δυο χωρών, ολοκληρώθηκε η βαρυσήμαντη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα, έπειτα από δέκα ολόκληρα χρόνια.
Ο Ρώσος πρόεδρος, η διάρκεια της οποία διήρκησε μάλιστα περίπου δύο ώρες, με συνεργάτες του πρωθυπουργού να αναφέρουν πως υπήρχε ευρεία ατζέντα και η μακρά διάρκεια της συζήτησής τους ήταν ενδεικτική του ενδιαφέροντος που καταγράφεται και από τις δυο πλευρές. 
Κατά τη διάρκεια της κοινής Συνέντευξης Τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε με αιχμή τις δυνατότητες επενδύσεων που υπάρχουν σε σειρά τομέων της ελλληνικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε εκ νέου ότι “είναι στρατηγική επιλογή η ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία” και παρατήρησε πως η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποιείται σε μια πολύ επιτυχή συγκυρία που η χώρας μας, με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αφήνει πίσω της την περίοδο της αβεβαιότητας και δημιουργεί προϋποθέσεις για ανάπτυξη.”Αιχμή της συζήτησης μας ήταν η αξιοποίηση επενδύσεων στους τομείς μεταφορών, λιμένων, μεταλλευτικής βιομηχανίας, φαρμακοβιομηχανίας, τουρισμού και οι συμπράξεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα και σε άλλους τομείς”, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.Στο πλαίσιο αυτό τονίσαμε τη σημασία των μνημονίων που υπεγράφησαν και τη συμφωνία διαπεριφερειακής συνεργασίας, τόνισε επίσης.Συζητήσαμε παράλληλα για την ενίσχυση των ροών τουριστών προς τη χώρα μας και την προβολή εναλλακτικών μορφών τουρισμού, συνέχισε ο πρωθυπουργός, παραδεχόμενος πως «ο τουρισμός είναι ο κεντρικός πυλώνας της οικονομίας της Ελλάδας».Συζητήσαμε πώς θα αξιοποιήσουμε την παραδοχή που δημιουργείται στους τομείς του πολιτισμού και συμφωνήσαμε στην ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης του πολιτικού μας διαλόγου, πρωτοβουλία με ιδιαίτερη σημασία σε ένα περιβάλλον ευρύτερης αποσταθεροποίησης, ανέφερε ακόμη.Υποστήριξε, δε, ότι η αναβάθμιση του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του διαλόγου ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας.Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη μνεία στην σταθερή υποστήριξη της Ρωσίας για λύση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μια λύση χωρίς στρατεύματα και αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Μιλώντας στη συνέχεια για τη Συρία, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελληνική στήριξη στις προσπάθειες της Ρωσίας για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και την επίλυση του Συριακού με όρους που θα ενισχύουν τη δημοκρατία και τη συμφιλίωση.Για την Ουκρανία, δε, εξέφρασε την ελληνική θέση υπέρ της εξασφάλισης της ειρήνης στη βάση εφαρμογής συμφωνιών του Μινσκ.«Θα ήθελα για άλλη μια φορά να καλωσορίσω τον πρόεδρο Πούτιν και να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι η ελληνορωσική συνεργασία θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, προς όφελος των δύο λαών, της ειρήνης και της συνεργασίας» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Από την πλευρά του ο Βλ. Πούτιν αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της Ρωσίας για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΛΘ ενώ εκτίμησε ότι θα έρθουν φέτος στην Ελλάδα 1 εκατ. τουρίστες από την Ρωσία. Επεσήμανε ότι οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεχίζουν να βελτιώνονται με ως επιβεβαίωση σημείωσε ότι το διμερές εμπόριο ανήλθε πέρσι σε 2,7δισ δολάρια, στο οποίο συνέβαλε η πτώση της τιμής του πετρελαίου και των κυρώσεων της ρωσικής ομοσπονδίας στην ΕΕ. Ο Πούτιν τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην ενέργεια και πως συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα να δοθεί έμφαση και στη συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων.
Τετ α τετ με τον Πρ.Παυλόπουλο
Στο προεδρικό Μέγαρο, , ενώ σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τον συνοδεύσει στο Άγιο Όρος. «Η επίσκεψη σας αυτή είναι το επιστέγασμα της ειλικρινούς, διαχρονικής συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των κρατών και των λαών μας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε πως η επίσκεψη αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.«Είναι εξαιρετικά σημαντική για την εποχή η ειλικρινής και στενή συνεργασία της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ για να δοθεί οριστικά τέρμα στον πόλεμο στη Μ. Ανατολή και ιδιαίτερα στη Συρία. Μόνο έτσι θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης και το ζήτημα του ISIS και της τρομοκρατίας που απορρέει από τον ISIS», είπε.
Η ορθοδοξία μπορεί να εμπνεύσει τους ηγέτες, δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος και χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη συνεργασία ΕΕ-Ρωσίας-ΗΠΑ για να δοθεί τέλος στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.Από τη μεριά του ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την πρόσκληση και σημείωσε πως η Ελλάδα είναι μία χώρα με την οποία έχουμε βαθιές, διαχρονικές και παραδοσιακές σχέσεις. Σημασία, προσέθεσε, έχουν οι κοινές μας ηθικές αξίες.«Πρέπει να συζητήσουμε και την πορεία των οικονομικών σχέσεων. Πιο αναλυτικά αυτό θα το συζητήσουμε αργότερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Υπάρχει κάτι που εντυπωσιάζει: Κατά το μήνα Μάρτιο ο αριθμός των Ρώσων τουριστών αυξήθηκε κατά 523%», δήλωσε και συμπλήρωσε:«Να προχωρήσουμε όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά και σε άλλους τομείς. Είναι σημαντικό τώρα να συζητήσουμε αυτές τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε σε βήματα για την ολοκλήρωσή τους.
Η υπογραφή των συμφωνιών 
Οι δυο πλευρές υπέγραψαν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών:
Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ Υπουργείων) για
Επιστήμη και τεχνολογία,Τουρισμό,Μετεωρολογία,Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων,Enterprise Greece – Invest in Russia, ΕΛΠΕ – Rosneft, Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας.
Από την ελληνική πλευρά, πέραν του πρωθυπουργού, στην αντιπροσωπεία μετείχαν οι: Γιώργος Σταθάκης, (Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού), Νίκος Κοτζιάς (Υπουργός Εξωτερικών), Αριστείδης Μπαλτάς (Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού), Πάνος Σκουρλέτης (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας), Βαγγέλης Αποστόλου (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), Νίκος Παππάς (Υπουργός Επικρατείας), Έλενα Κουντουρά (Αν. Υπουργός Τουρισμού), Δημήτρης Μάρδας ( Υφυπουργός Εξωτερικών), Όλγα Γεροβασίλη, (Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητική Εκπρόσωπος), Γιώργος Τσίπρας (ΓΓ ΥΠΕΞ) και ο Διπλωματικός Σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης.Τον Ρώσο πρόεδρο συνόδευσε πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπία με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.
Διαβάστε επίσης:

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...