Αλβανία: Η Βουλή αποφάσισε την αποπομπή Μέτα από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας

bb
Αλβανία: Η Βουλή αποφάσισε την αποπομπή Μέτα από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας

Αλβανία: Η Βουλή αποφάσισε την αποπομπή Μέτα από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας

Την αποπομπή του Ιλίρ Μέτα από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία (104 ψήφοι υπέρ, 7 κατά και 3 αποχές), η αλβανική Βουλή.

Η κυβέρνηση του Έντι Ράμα κατηγόρησε τον Μέτα για παραβίαση του Συντάγματος, με ιδιαίτερη έμφαση τις παρεμβάσεις του στην πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία.

Η διαδικασία αποπομπής ξεκίνησε 10 μέρες μετά από τις εκλογές της 25ης Απριλίου 2021 και ολοκληρώθηκε εντός σαράντα ημερών. Πλέον, η σκυτάλη περνά στο Συνταγματικό δικαστήριο, που θα πρέπει να έχει την απόφαση επίσημα εντός πέντε ημερών και έχει περιθώριο τριών εργάσιμων μηνών για να αποφανθεί. Η θητεία του Μέτα λήγει τον Ιούλιο του 2022.

Για αντισυνταγματική και γελοία απόφαση μιλά η προεδρία

Έντονη ήταν η αντίδραση του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι, «καμία ανησυχία από μια αντισυνταγματική και γελοία απόφαση της μονοκομματικής Βουλής, η οποία, παρά το γεγονός ότι η θητεία της έχει λήξει με τις εκλογές της 25ης Απριλίου λαμβάνει αποφάσεις σε βάρος ενός άλλου κρατικού θεσμού!».

Να σημειωθεί ότι στα 109 χρόνια αλβανικού κράτους, για πρώτη φορά η Βουλή αποφασίσει αποπομπή του ΠτΔ από το αξίωμα. Το κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα είχε ξεκινήσει την ίδια διαδικασία πριν ένα χρόνο με την ίδια κατηγορία, αλλά αναδιπλώθηκε μετά και από παρέμβαση δυτικών παραγόντων.

Ο Ιλίρ Μέτα είναι ο μόνος πολιτικός στη χώρα που στα 30 χρόνια μεταπολίτευσης στην Αλβανία κατείχε τα τρία υψηλότερα αξιώματα στην κρατική πυραμίδα της χώρας. Διετέλεσε πρωθυπουργός, πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Δημοκρατίας και είναι μόλις 52 ετών.

Πηγή: kontranews.gr

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...