Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: Πρωτοφανές ρεκόρ το 2016 με τους θανάτους προσφύγων

bb

Μεσόγειος

“ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΑ – ΚΑΙ ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ”

Οι θάνατοι προσφύγων και μεταναστών σε όλο τον κόσμο κατέγραψαν πρωτοφανές ρεκόρ το 2016, καθώς 7.495 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, αριθμός κατά το ένα τρίτο υψηλότερος από το 2015, με την μεγαλύτερη πλειοψηφία των θανάτων να καταγράφεται στην Μεσόγειο, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Ο προκαταρκτικός απολογισμός του 2016 – που αναμένεται να αυξηθεί καθώς νέα δεδομένα προστίθενται – αύξησε τον συνολικό αριθμό θανάτων μεταναστών και προσφύγων κατά την τελευταία τριετία σε 18.501, δηλαδή περίπου 20 θάνατοι κάθε ημέρα.

«Αυτά τα στοιχεία είναι απλώς σοκαριστικά. Και πιστεύουμε ότι απέχουμε πολύ από την καταμέτρηση όλων των θυμάτων», υπογράμμισε σε ανακοίνωση του ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ Γουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ.

Το 2016 καταγράφηκαν συνολικά 7.495 θάνατοι μεταναστών, σε σχέση με 5.740 το 2015 και 5.267 το 2014.

Ο ΔΟΜ, ο οποίος συλλέγει στοιχεία για θανάτους μεταναστών από το 2013, τόνισε ότι η αύξηση στον καταγεγραμμένο αριθμό απωλειών οφείλεται κατά κύριο λόγο στις καλύτερες μεθόδους ερευνών και περισυλλογής δεδομένων.

Συγκεκριμένες μεταναστευτικές οδοί αποδείχθηκαν πιο θανατηφόρες, όπως το πέρασμα της κεντρικής Μεσογείου από τη βόρεια Αφρική στην Ευρώπη, όπου περίπου 4.600 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους μέσα στο 2016.

Ο οργανισμός σημειώνει ότι οι αναφορές θανάτων συχνά προέρχονται από τους ίδιους τους μετανάστες, οι οποίοι ολοένα και περισσότερο καταγράφουν το χρονικό των ταξιδιών τους σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή:

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...