ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

του Χαράλαμπου  Δ. Χαραλαμπόπουλου

   Είναι γνωστό ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) της Εκκλησίας της Ελλάδος προτείνει μετά την χηρεία της Ι. Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας την αναδιάρθρωσή της για την καλύτερη διαποίμανση του ποιμνίου.

   Η πρόταση αυτή προβλέπει  :  1. Μητρόπολη Μεσολογγίου, Ξηρομέρου και Βονίτσης  2. Μητρόπολη  Αγρινίου , Αμφιλοχίας και Αγίου Βλασίου και 3. Μητρόπολη Ναυπάκτου και Θέρμου.

   Η πρόταση είναι μελετημένη και ακριβοδίκαιη και προσπαθεί να εκφράσει τη νέα πραγματικότητα, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την ιδρυτική πράξη της Επισκοπής Ακαρνανίας (και Αιτωλίας)  το 1833 με έδρα το Μεσολόγγι.  Άλλα τα πληθυσμιακά μεγέθη τότε και άλλα τώρα.

   Τι επιτυγχάνεται με την πρόταση ;

  1. Το Μεσολόγγι για πρώτη φορά θα αναφέρεται στον τίτλο της Μητροπόλεως και του Μητροπολίτη και μαζί με την Βόνιτσα και το Ξηρόμερο θα αποτελούν μια δυναμική Μητρόπολη ευκολότερα διαχειρίσιμη.
  2. Δίδεται λύση σε ένα χρόνιο και πάγιο αίτημα του πολυπληθούς Δήμου Αγρινίου και της ακμάζουσας πόλης του Αγρινίου.
  3. Στην ιστορική (από το 300 μ.χ.) Μητρόπολη της Ναυπάκτου προσαρτάται και ο Δήμος Θέρμου, ενώ ταυτόχρονα εκχωρείται η περιοχή του Αγίου Βλασίου (τ. Δήμος Παρακαμπυλίων) , που ήταν γεωγραφικά αποκομμένη, στη νέα Μητρόπολη Αγρινίου.

   Η πρόταση αυτή μειώνει το Μεσολόγγι ;

   Ο καλοπροαίρετος θα απαντήσει αρνητικά.  Εδώ δεν πρόκειται για αλλαγή πρωτεύουσας νομού, που θα ήταν εύλογες οι αντιδράσεις. Απλώς μειώνονται τα όρια της Μητρόπολης , χωρίς τούτο να έχει καμία επίπτωση στο κύρος του Μεσολογγίου.

   Το Μεσολόγγι έχει γίνει σύμβολο όλης της Ελλάδος και παγκόσμιο, γιατί το υποστήριξαν οι πανέλληνες και οι φιλέλληνες  και όχι μόνο οι λίγοι εκ των πραγμάτων  Μεσολογγίτες της εποχής της Επανάστασης ,  και κανένας δεν επιζητεί τη μείωσή του. Εκατοντάδες ήταν οι Κραβαρίτες και  λοιποί  Ναυπακτίτες μέσα στο Μεσολόγγι και πολλοί άλλοι από την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου  (Σουλιώτες, Χορμοβίτες κ.ά. ) ακόμα και από τη Μακεδονία ,  με πρώτο τον Κασομούλη, από τα ενθυμήματα του οποίου μαθαίνουμε τα ιστορικά του Μεσολογγίου . 

   Τα σύμβολα δεν μειώνονται, είναι μέσα στην καρδιά μας.

   Επομένως, οι αντιδράσεις του Δήμου Μεσολογγίου, (ΕΜΠΡΟΣ 10.6.22)  προκαλούν πολλά ερωτηματικά και δεν μπορούν  να δικαιολογηθούν.

   Και «όφελος έχει η κοινωνία», διότι θα γίνεται καλύτερα η διαποίμανση του ποιμνίου και η πρόταση δεν  «συνιστά  ράπισμα για το Μεσολόγγι και τις αξίες που συμβολίζει» .

   Ας μην υπερβάλλουμε, για να δημιουργούμε εντυπώσεις. Άλλωστε , ο αποθανών Μητροπολίτης έδρευε στο Αγρίνιο χωρίς κανένας ν΄ αντιδρά.

   Ελπίζω ότι θα υπερισχύσουν οι νηφάλιες απόψεις . Εκείνο που χρειάζεται  η Αιτωλοακαρνανία σήμερα είναι η ενότητα και η κοινή δράση για την ανάπτυξή της.

   Η πολιτεία ας επισπεύσει  την νομοθετική ρύθμιση. Είναι μια πολύ καλή πρόταση και πρέπει να υλοποιηθεί , αφού ουσιαστικοί λόγοι μη υλοποίησης δεν υφίστανται. 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...