Καταστροφή της Ευρώπης το 2017

ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΕΓΚΥΡΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ GUARDIAN

Κυκεώνα καταστροφικών εξελίξεων στην Ευρώπη με άνοδο της ακροδεξιάς σε χώρες – κλειδιά, «έκρηξη» του προσφυγικού και έξοδο της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ιταλίας από την Ευρωζώνη «βλέπει» η έγκυρη βρετανική εφημερίδα Guardian στο χειρότερο σενάριο για το 2017.

Ο έγκριτος δημοσιογράφος Τζον Χένλεϊ εκτιμά ότι όλα αυτά δεν είναι τόσο μακρινά και πως η αρχή του κακού θα μπορούσε να γίνει με ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα τους πρώτους μήνες του νέου έτους.

Αυτό το απευκταίο αλλά διόλου απίθανο ενδεχόμενο, θεωρείται βέβαιο πως θα δώσει στον Ολλανδό ακροδεξιό Γκέερτ Βίλντερς την ώθηση που χρειάζεται για να κερδίσει τις εκλογές του Μαρτίου στη χώρα του και ταυτόχρονα θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο και όχι μόνο.

Εφόσον ξεκινήσει η αλυσίδα της καταστροφής κάλλιστα μπορεί να ακολουθήσει μια έκρηξη του «Σουλτάνου» Ταγίπ Ερντογάν, που – λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας – θα επιχειρήσει να ανοίξει τα προσφυγικά στρατόπεδα στην Τουρκία και να στείλει στην Ευρώπη κύματα εκατομμυρίων προσφύγων.

Μια τέτοια εξέλιξη εξυπακούεται ότι θα ευνοήσει την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ώστε να επικρατήσει στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του Μαΐου και αμέσως μετά να δρομολογήσει την  έξοδο της Γαλλίας από την Ε.Ε, ενώ το παράδειγμά της δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν οι Ολλανδοί.

Το ντόμινο των εξελίξεων θα χτυπήσει, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Guardian, και την Ιταλία, όπου ήδη έχουν μπει οι βάσεις για αποχώρηση από την Ευρωζώνη με το ηχηρό «ΟΧΙ» στη λιτότητα στο πρόσφατο δημοψήφισμα.

Όπως γράφει ο Χένλεϊ, «σε πρόωρες εκλογές, το ιταλικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) ολοκληρώνει την κατάκτηση της εξουσίας από κόμματα κατά του κατεστημένου στα τρία από τα έξι αρχικά μέλη της ΕΕ».

Ο ίδιος προβλέπει ότι μέχρι το φθινόπωρο η κλιμακούμενη μεταναστευτική κρίση και η συνεχιζόμενη τρομοκρατική απειλή θα αποδυναμώσουν και στο τέλος θα εκθρονίσουν τη καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με πανηγυρική ήττα στις γερμανικές εκλογές.

Εν συνεχεία, δεν αποκλείεται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις,

ακολουθώντας το παράδειγμα του Ντόναλντ Τραμπ, να αρχίσουν η μια μετά την άλλη να διαλύουν πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες και να κλείνουν τα σύνορα τους.

Σε ό,τι αφορά την χώρα μας, o Guardian βλέπει να συνεχίζεται ο εκβιασμός των δανειστών σε βάρος μας με τη χώρα μας να διαμηνύει για μία ακόμη φορά «Δεν μπορώ να πληρώσω, δεν θα πληρώσω» και το Βερολίνο με τις Βρυξέλλες να απαντούν: «όχι άλλα προγράμματα διάσωσης».

Βεβαίως, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, τα πράγματα – στο καλό σενάριο – μπορεί να κυλίσουν τελείως διαφορετικά, αφού «η Ευρώπη θα μπορούσε απλά, όπως έδειξε η πρόσφατη απρόσμενη νίκη του Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν επί του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ στις αυστριακές προεδρικές εκλογές, να έχει φτάσει στην κορύφωση του λαϊκισμού».

«Έχοντας ταρακουνηθεί από το χάος του Brexit, αλλά και από την αποσταθεροποιητική έλευση του Τραμπ, οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι θα μπορούσαν να δουν πιο προσεκτικά αυτά που υπόσχονται τα ακροδεξιά κόμματα και να προτιμήσουν την ασφάλεια αντί για αυτά. Σε αυτή την περίπτωση η Μέρκελ ίσως καταφέρει να πείσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι είναι η ασφαλέστερη επιλογή τους.

Η Ελλάδα – όπως πάντα μέχρι τώρα – θα τα καταφέρει και η Ε.Ε. επιτέλους θα καταλάβει πως αν είναι να επιβιώσει, τότε θα πρέπει να απαντήσει με σθένος στους φόβους και τις αγωνίες των πολιτών της», καταλήγει ο Χένλεϊ.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...