Μπλόκο στο Brexit μέχρι η Αγγλία να επιστρέψει τα μάρμαρα

Μπλόκο στο Brexit μέχρι η Αγγλία να επιστρέψει τα μάρμαρα

Μπλόκο στο brexit μέχρι η Αγγλία να επιστρέψει τα μάρμαρα

Η γερμανική Die Welt μάς ανοίγει τα μάτια – Είναι μοναδική ευκαιρία να πάρουμε πίσω τους θησαυρούς που έκλεψε ο αρχαιοκάπηλος Έλγιν

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ευκαιρία δίνεται στη χώρα μας για να πάρει πίσω τα μάρμαρα του Παρθενώνα, που είχε αρπάξει ο αρχαιοκάπηλος λόρδος Έλγιν και τώρα στολίζουν το μουσείο στο Λονδίνο.

Δεκαετίες τώρα οι Άγγλοι επικαλούμενοι διάφορα προσχήματα, αρνούνται να επιστρέψουν τα κλεμμένα αρχαία, τα οποία είναι ανεκτίμητης αξίας.

Παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις φωνές προσωπικοτήτων και διανοούμενων απ΄ όλο τον κόσμο οι Βρετανοί είναι ανένδοτοι και εξακολουθούν να κρατάνε παράνομα τα μάρμαρα του Παρθενώνα.

Γι΄ αυτό είναι ευκαιρία τώρα που η ελληνική Βουλή καλείται να εγκρίνει το BREXIT να απαιτήσει την άμεση επιστροφή των μαρμάρων.

Σε διαφορετική περίπτωση να μπλοκάρει την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη για το Λονδίνο.

Στην κατεύθυνση ενός ελληνικού βέτο στο BREXIT ως μέσο πίεσης για την επιστροφή των μαρμάρων, προτρέπει τη χώρα μας η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Die Welt: Να η ευκαιρία της Ελλάδας

 «Οι Βρετανοί χρειάζονται την έγκριση του ελληνικού κοινοβουλίου για ο,τιδήποτε θελήσουν», λέει ο Αλέξης Μανθεάκης, Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Δράσης για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Ο Μανθεάκης γνωστός στο ευρύ κοινό, για τις σχέσεις του με την οικογένεια του Τιερί Ρουσέλ, ηγείται της οργάνωσης, η οποία έχει 185.000 υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο και έχει εργαστεί για χρόνια για να διασφαλίσει ότι τα επονομαζόμενα Ελγίνεια μάρμαρα που παραμένουν στο Λονδίνο, θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Πλέον, σύμφωνα με κείμενο της Die Welt, ίσως αυτό να είναι εφικτό. Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά, ότι χωρίς την έγκρισή τους, μπορεί μεν η Μεγάλη Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, μια επακόλουθη οικονομική συμφωνία θα μπορέσει να υπάρξει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των Ελλήνων. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, προκειμένου να καταστεί εφικτό το Brexit, θα πρέπει να εγκριθεί από κάθε εθνικό κοινοβούλιο στην ΕΕ. Επομένως και της Ελλάδας. Άρα τα μάρμαρα που λείπουν είναι ένα παράδειγμα μόνο, που ο Αλέξης Μανθεάκης θα μπορούσε να φανταστεί ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως αντάλλαγμα. Ανάλογες απόψεις, που φέρουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα ως αντάλλαγμα, έχουν εκφραστεί κατά καιρούς και από Έλληνες πολιτικούς.

Αιτία παραμονής: Το αθηναϊκό νέφος

Από την πλευρά της, η Βρετανία επικαλείται τις καλύτερες συνθήκες του Λονδίνου, ως αιτία παραμονής των μαρμάρων στην αγγλική πρωτεύουσα. Το αθηναϊκό νέφος καταστρέφει τις εύθραυστες αρχαιότητες είναι ένα επιχείρημα που έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον. Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με τη νομιμότητα της αρχικής μεταφοράς στο Λονδίνο ούτως ή άλλως. Και ο λόγος είναι ότι ο λόρδος Έλγιν είχε πράγματι γραπτή άδεια των Τούρκων για να αφαιρέσει αντικείμενα από την Ακρόπολη. Ωστόσο, η τότε άδεια έκανε λόγο μόνο για «μερικές πέτρες» και όχι για μάρμαρα βάρους 220 τόνων, όπως αναφέρει η ελληνική πλευρά.

Στην περίπτωση που το Brexit διασφαλίσει ότι οι θησαυροί της Αρχαίας Ελλάδας θα βρουν ξανά το δρόμο τους πίσω στην Αθήνα, όπου ανήκουν, τότε αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας θα κλείσει. Αλλά το Βρετανικό Μουσείο καθώς και οι διαρκείς αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας δεν έχουν πείσει για κάτι τέτοιο. Όλες οι βρετανικές κυβερνήσεις πεισματικά έχουν αρνηθεί την απαίτηση για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Πρόσωπο – κλειδί, ο Μπόρις Τζόνσον

Ακόμα και όταν το 2014, ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός, Τζόρτζ Κλούνεϊ κατά τη διάρκεια προώθησης της ταινίας του «Monuments Men» (που αφορούσε σε κλοπή πολιτιστικής κληρονομιάς) προκάλεσε την οργή του τότε δημάρχου Λονδίνου, μιλώντας για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, τίποτα δεν άλλαξε. «Η επιστροφή θα ήταν πιθανόν μία σωστή απόφαση» είχε πει ο Κλούνεϊ. Κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον τότε δήμαρχο Λονδίνου, ο οποίος δεν ήταν άλλος από το σημερινό υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον. Τώρα ο Τζόνσον καλείται και πάλι να υπερασπιστεί τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Αυτή τη φορά, όμως, όχι μόνο απέναντι στις απαιτήσεις μίας ταινίας αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ. Οι Έλληνες είδαν την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας, αναφέρει η Die Welt, ως την κατάλληλη ώρα για να επιστρέψει τους ελληνικούς θησαυρούς στην Αθήνα.

 

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/296307-Mploko-sto-brexit-mechri-e-Agglia-na-epistrepsei-ta-marmara ΠΟΛΙΤΙΚΗΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...