Οδηγίες του ΣτΕ για τον ΕΝΦΙΑ

bb

ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ

Οδηγίες πέντε σημείων παρέχει το Συμβούλιο της Επικρατείας προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να μην χάνουν τις δίκες όσοι προσφεύγουν κατά του ΕΝΦΙΑ.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ανέβαλε για περίπου 45 ημέρες τις εκδικάσεις εκατοντάδων προσφυγών (κατά κανόνα ομαδικών) ιδιοκτητών ακινήτων κατά της επιβολής του ΕΝΦΙΑ και των νέων αντικειμενικών αξιών,  προκειμένου να προσκομίσουν τα αναγκαία έγγραφα και στοιχεία, που θα αποδεικνύουν το έννομο συμφέρον τους για να μπορεί να προχωρήσει η εκδίκαση.

Σύμφωνα με τους συμβούλους  Επικρατείας, τα «πρόσφορα και επίκαιρα στοιχεία» που μπορεί να  θεμελιώσουν δικαίωμα  δικαστικής διεκδίκησης είναι, όπως γράφει η «Ημερησία»:

1) το πιστοποιητικό υποθηκοφυλακείου που να καταγράφει τη  μεταγραφή του ακινήτου και τον ονοματεπώνυμο  του ιδιοκτήτη του  το οποίο επιβαρύνθηκε με  ΕΝΦΙΑ,  

2) το κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου,

3) το αντίγραφο της δήλωσης Ε9 στην οποία  καταγράφονται τα περιουσιακά στοιχεία του φορολογουμένου,

4) το ειδοποιητήριο που κοινοποιήθηκε στον ιδιοκτήτη του ακινήτου για την  επιβολή  του ΕΝΦΙΑ   του έτους εκείνου για το οποίο  προσφεύγει στο δικαστήριο και όχι το  ειδοποιητήριο επιβολής ΕΝΦΙΑ παρελθόντων  ετών.
5) ο ακριβής προσδιορισμός  της ζώνης στην οποία βρίσκεται το επιβαρυνόμενο με ΕΝΦΙΑ ακίνητο.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, το ΣτΕ υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει οι ιδιοκτήτες να στρέφονται γενικά κατά των αντικειμενικών αξιών του Δήμου στον οποίο υπάγεται το ακίνητό τους, αλλά πρέπει να κάνουν ακριβή αναφορά στη συγκεκριμένη ζώνη που βρίσκεται.

Μέχρι τώρα, πάνω από 1.000 πολίτες, δεκάδες εταιρείες, ακόμη και η εκκλησία, έχουν προσφύγει κατά του ΕΝΦΙΑ, υποστηρίζοντας την αντισυνταγματικότητα και τη μη νομιμότητά του ΕΝΦΙΑ, ενώ οι ομαδικές προσφυγές συνεχίζουν να κατατίθενται.

Πηγή:

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...