Σεισμολόγοι:"Δεν έχει τελειώσει η σεισμική δράση στη Δυτική Ελλάδα"

bb

Η ανησυχία έχει φωλιάσει στους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας μετά τη χθεσινή έντονα αισθητή σεισμική δόνηση των 4,9 Ρίχτερ και τη συνεχιζόμενη σεισμική ακολουθία του τελευταίου 20ημέρου την ώρα που μία σημαντική μερίδα της επιστημονικής κοινότητας εμφανίζεται αρκετά επιφυλακτική για την ομαλή εξέλιξη του φαινομένου, με πιο χαρακτηριστική τη δήλωση του καθηγητή Σεισμολογίας και διευθυντή του Σεισμολογικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκη Τσελέντη, στην κρατική τηλεόραση, ότι αρνείται να παίξει το ρόλο του “επαγγελματία εφησυχαστή”, προκειμένου να γίνει αρεστός είτε στην Πολιτεία είτε σε οποιονδήποτε άλλον.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ακης Τσελέντης μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ τόνισε ότι ο σεισμός των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί στην περιοχή, συνδέεται με τη σεισμική δραστηριότητα που έχει καταγραφεί στη θαλάσσια  περιοχή Ρίου – Αντιρρίου, όλο το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον καθηγητή η δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή δεν έχει ολοκληρωθεί και κατά συνέπεια βρίσκεται σε εξέλιξη, γεγονός που κάνει τους επιστήμονες να παρακολουθούν στενά το φαινόμενο.

Μάλιστα, ο κ. Τσελέντης στις δηλώσεις του προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας πως ουδέποτε ήταν επαγγελματίας εφησυχαστής, αποδίδοντας τις καθησυχαστικές δηλώσεις των συναδέλφων του σεισμολόγων, προφανώς στην προσπάθειά τους να είναι αρεστοί στην Πολιτεία.

Στο μεταξύ στις 24 Ιουνίου του 2011 η ομάδα ΒΑΝ προχωρεί σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Cornell των Η.Π.Α., ανακοινώνοντας μία σειρά από ηλεκτρικά σήματα, τα οποία ανίχνευσαν οι συσκευές στο σταθμό που διατηρεί η ομάδα στον Πύργο Ηλείας.

Πρόκειται για έναν σταθμό, ο οποίος είναι από τους πρώτους που έχουν στηθεί, με αποτέλεσμα η ομάδα ΒΑΝ να είναι σε θέση λόγω εμπειρίας να εντοπίζει με αξιοπιστία τα ηλεκτρικά σήματα που λαμβάνονται από σεισμική διέγερση και να απορρίπτει εκείνα που οφείλονται σε διαφορετικούς παράγοντες.

Μετά από αυτή τη λήψη σημάτων η ομάδα ΒΑΝ ανάρτησε τα συμπεράσματα και τις διαπιστώσεις της στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Cornell. Τα συμπεράσματα αυτά μιλούν για επερχόμενο ισχυρό σεισμό άνω των 6R, ο οποίος αναμένεται να συμβεί εντός του παραλληλογράμμου, το οποίο συμπεριλαμβάνει δυτικά τις νήσους Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, βόρεια τη δυτική Στερεά Ελλάδα, τον πατραϊκό κόλπο, τη δυτική πελοπόννησο και εκτείνεται νοτίως έως τα όρια του σεισμικού τόξου της Κρήτης.

Την ίδια ώρα ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, καθησυχάζει τους πολίτες, τονίζοντας ότι η σεισμική ακολουθία που υπάρχει δείχνει εκτόνωση του φαινομένου: “Είναι άσχετος ο σημερινός σεισμός με την προηγούμενη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής, με την έννοια ότι προήλθε από μια εντελώς διαφορετική εστία και από ένα διαφορετικό ρήγμα από αυτό του Ρίου – Αντιρρίου Ναυπάκτου, που είχε δραστηριοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα”.

Και προσθέτει: “Ο σημερινός εντοπίζεται 30 χλμ νοτιοδυτικά της Πάτρας μεταξύ Πατρών και Αμαλιάδας και είναι πολύ κοντά στο επίκεντρο του μεγάλου σεισμού της 8ης Ιουνίου του 2008. Θυμίζω ότι ήταν 6,4, ένας ισχυρός σεισμός. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ο αυτός είναι ενδεχομένως ένας αργοπορημένος ισχυρός μετασεισμός εκείνου του σεισμού. Κι αν αυτό δεν το ισχυριστούμε, είναι ένας σεισμός ο οποίος εντάσσεται στη δραστηριότητα αυτού του ρήγματος που ενεργοποιήθηκε το 2008. Από τις πρώτες αναλύσεις αυτό δείχνει”.

Στο ερώτημα εάν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό ή όχι ο κ. Παπαδόπουλος, ανέφερε: “Από τη συγκεκριμένη εστία από τα στοιχεία που έχω εγώ τουλάχιστον, προς το παρόν δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Παρ’ όλα αυτά, όπως έχω πει άλλες φορές, η εκτίμηση της εξελισσόμενης δραστηριότητας πρέπει να γίνεται με προσοχή και να είναι συνεχής”.

πηγή: www.thebest.gr

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...