Στήνει θερμά επεισόδια σε Αιγαίο και Κύπρο

Προκλητική επιστολή Ερντογάν στους Ευρωπαίους, τους οποίους καλεί να μην αναμειχθούν στις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ – Για να καλύψει την εκλογική συντριβή στην Κωνσταντινούπολη

 

Έχοντας ανάγει σε δόγμα τη στρατηγική της έντασης, ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει επικίνδυνα τις προκλήσεις απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Παίζοντας τα ρέστα του μετά την εκλογική συντριβή στην Κωνσταντινούπολη, ο σουλτάνος έφτασε σε σημείο να απειλεί τους Ευρωπαίους, τους οποίους προειδοποίησε να μην εμπλακούν στην υπόθεση με τις τουρκικές γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο σουλτάνος φαίνεται ότι δεν πτοείται από ψηφίσματα καταδίκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνωρίζει πολύ καλά ότι ο γραφειοκρατικός μηχανισμός των Βρυξελλών είναι ανίκανος να προστατεύσει τα σύνορα της Ευρώπης, γι’ αυτό συνεχίζει τις προκλήσεις και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα επιχειρήσει να στήσει θερμά επεισόδια σε Κύπρο και Αιγαίο προκειμένου να βάλει την Τουρκία στο ενεργειακό παιχνίδι.

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις κινήσεις του Ερντογάν.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χθες ότι η Ελλάδα έχει σχέδιο να αποτρέψει οποιαδήποτε γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Να μην σκεφθεί καν να κάνει γεώτρηση στο Καστελόριζο, προειδοποιεί την Άγκυρα ο Πρωθυπουργός. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πάντως το κλίμα παραμένει εκρηκτικό, γιατί η τουρκική προκλητικότητα εκδηλώνεται σε μία περίοδο κατά την οποία η Τουρκία είναι έτοιμη να παραλάβει τα πυραυλικά συστήματα S-400 από την Ρωσία, αδιαφορώντας για τις αμερικανικές κυρώσεις.

 

Απειλεί και την Ε.Ε. η Τουρκία: Μην ανακατεύεστε με την κυπριακή ΑΟΖ

Συνεχίζει να τραβά το σχοινί η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο παρά την καταδίκη των παράνομων ερευνών της από την ΕΕ.

Σε ένα νέο προκλητικό κρεσέντο, η Τουρκία προειδοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην εμπλακεί στο ζήτημα της Κυπριακής ΑΟΖ, απειλώντας με επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των προοπτικών επίλυσης του Κυπριακού.

Σε απόρρητο έγγραφο που έστειλε η Τουρκία στα 27 κράτη-μέλη (η Άγκυρα εξαιρεί την Κύπρο) και που δημοσιεύει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η Άγκυρα διαμηνύει ότι τυχόν αποφάσεις εναντίον των δραστηριοτήτων της στην ανατολική Μεσόγειο «θα ήταν λάθος», ενώ επιχειρεί να «γκριζάρει» την περιοχή, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το ζήτημα ως διμερές.

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, δεν θα ήταν «συνετό» η ΕΕ να ενεργήσει ως «δικαστήριο» για τις θαλάσσιες ζώνες και τα σύνορα και κατηγορεί τις Βρυξέλλες πως ήδη έχουν δημιουργήσει την εντύπωση πως είναι «προκατειλημμένος παράγοντας στην περιοχή».

Μάλιστα, η Τουρκία θεωρεί ότι μια ευρωπαϊκή απόφαση κατά της δραστηριότητάς της στην ΑΟΖ θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην «αποδυναμωμένη εικόνα» που ήδη εκπέμπει η Ε.Ε. ως «προκατειλημμένος παράγοντας στην περιοχή».

«Είμαστε της άποψης ότι θα ήταν συνετό εάν η Ε.Ε. δεν λάβει υπόψη τις αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σχετικά με την περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και δεν ενεργήσει ως δικαστήριο κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα», γράφει το έγγραφο, γεγονός που δείχνει ότι η Τουρκία θέλει να «γκριζάρει» και να αμφισβητήσει την κυπριακή κυριαρχία στην περιοχή. Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, η στάση της ΕΕ «εμπεριέχει τον κίνδυνο να αποθαρρύνει περαιτέρω τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση λύσης του κυπριακού προβλήματος, ως επίσης και να επιδεινώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

 

«Η περιοχή γεωτρήσεων βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα μας»

Η Τουρκία επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς της, βάσει των οποίων οι δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο στηρίζονται σε δήθεν νόμιμα δικαιώματα, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

«Η περιοχή γεωτρήσεων βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα μας που καταχωρήθηκε στον ΟΗΕ, από το 2004» αναφέρουν οι συντάκτες του εγγράφου, που προσθέτουν ότι όλα τα άλλα νησιά, μεταξύ αυτών και η Κύπρος, δεν μπορούν να δημιουργήσουν πλήρη ΑΟΖ και ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε στρεβλώσεις στη δίκαιη οριοθέτηση, βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η Άγκυρα επαναλαμβάνει την πρόταση «για την εγκαθίδρυση μιας κοινής επιτροπής ενέργειας, με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων», σημειώνοντας ότι «διαφορετικά, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα. Επιπλέον, εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων ή αποτύχει να συνεργαστεί με τους Τουρκοκύπριους με σκοπό την καθιέρωση κοινού μηχανισμού λήψης αποφάσεων για τους υδρογονάνθρακες, είμαστε επίσης αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των τουρκοκυπριακών υπεράκτιων πόρων στην περιοχή», αναφέρει το τουρκικό non paper, που καταλήγει λέγοντας ότι «θα πρυτανεύει η κοινή λογική» στις αποφάσεις της Ε.Ε.

Πηγή: kontranews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...