Έρχεται η κατάργηση των Capital Controls για το νέο χρήμα!

Κυριακή 03/07/2016 – 21:46ΕΤΣΙ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ CAPITAL CONTROLS                                                                                                                                                                 Έρχεται νέα  χαλάρωση, αλλά η πλήρης άρση θα αργήσει!Να βγάλουν την «θήλεια» των Capital Controls από την ελληνική αγορά, θέλουν κυβέρνηση και τράπεζες, αλλά από την μία οι πιέσεις των δανειστών και από την άλλη η σκιά της αβεβαιότητας, τους κάνουν να  διατηρήσουν τους περιορισμούς  μέχρι να σιγουρευτούν ότι σε μία δύσκολη συγκυρία δεν πρόκειται να γίνει ένα νέο «bank run» και δεν θα κινδυνεύει το σύστημα. Η προσοχή στρέφεται τώρα στα επόμενα βήματα χαλάρωσης, που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στις τράπεζες, θα βοηθήσουν στην επιστροφή των περίπου 45 δις ευρώ, από τις καταθέσεις που έφυγαν από τον Δεκέμβριο του 2014 και θα βοηθήσουν στην ομαλή λειτουργία της αγοράς.  Το πρώτο βήμα θα είναι η κατάργηση των Capital Controls για το «νέο χρήμα» δηλαδή, όποιος βάλει νέο χρήμα στις τράπεζες, θα ξέρει ότι δεν θα έχει περιορισμούς αλλά θα είναι ελεύθερος να το καταθέτει και να το βγάζει από το λογαριασμό τους όποτε θέλει. Αυτό προκύπτει και από νέα δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννη Στουρνάρα που σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής»  αναφέρθηκε στα σχέδια της ΤτΕ και του υπουργείου Οικονομικών. Όπως τόνισε, «θα απελευθερώσουμε το χρήμα που βρίσκεται στα στρώματα, όπως κάναμε για τα χρήματα του εξωτερικού. Αυτό θα είναι ένα από τα πρώτα επόμενα μέτρα για την άρση των Capital Controls,  καθώς το κουβεντιάζουμε με το υπουργείο Οικονομικών. Έτσι θα μπορεί κάποιος να βάζει και να βγάζει χρήματα από τις τράπεζες όποτε θέλει χωρίς να υπόκειται σε κεφαλαιακό περιορισμό. Αυτό θα αφορά το νέο χρήμα που θα μπαίνει στις τράπεζες ».
 Όμως η κατάργηση των Capital Controls  για το νέο χρήμα, αν και σημαντικό βήμα, δεν λύνει όλα τα προβλήματα και εδώ ο κ. Στουρνάρας συνεχίζει προσθέτοντας πως, «επίσης, δεν θα εντάσσεται στο καθεστώς κεφαλαιακού ελέγχου η πρόωρη αποπληρωμή δανείων, ενώ θα πρέπει να διευκολύνουμε επιχειρήσεις στην εισαγωγή πρώτων υλών».
 Ιδιαίτερη σημασία,  για την άρση των περιορισμών, έχει η πρόοδος στο πρόγραμμα, το καλό κλίμα στις διεθνείς αγορές και συμμετοχή της ελληνικής Οικονομίας σε προγράμματα της ΕΚΤ, που όχι μόνο έχουν το καθένα τα δικά του, ξεχωριστά οφέλη, αλλά αποτελούν και ένα σήμα προς τους επενδυτές πως, η ελληνική Οικονομία βρίσκεται σε ανάταση.  Εδώ ο Γιάννης Στουρνάρας, εκτίμησε  πως η ΕΚΤ θα βάλει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing) μετά την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, η αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στο φθινόπωρο και η ένταξη στο πρόγραμμα, θα γίνει μέχρι εντός του 2016.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...