Όλες οι αλλαγές σε κύριες, επικουρικές, εφάπαξ και μερίσματα!

Τετάρτη 08/06/2016 – 17:52ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ 40%!                       ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2017  Ο ΕΠΑΝΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
ΤΕΛΟΣ Ο «ΚΟΦΤΗΣ» ΣΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ!
Μειώσεις – «φωτιά» σε 200.000 συνταξιούχους που θα αγγίξουν και το 40% φέρνει η νέα  απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσου Πετρόπουλου, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το βράδυ της Τρίτης! 
Το μεγαλύτερο βάρος, των μειώσεων θα το υποστούν οι συνταξιούχοι που παίρνουν μεικτή σύνταξη κύρια και επικουρική πάνω από 1.300 ευρώ, δηλαδή περίπου 1.170, στο χέρι και συνταξιοδοτήθηκαν υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης, πάνω από 0,45% το έτος.
Οι μειώσεις θα φανούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς, τέλος Ιουλίου, που καταβάλλεται η σύνταξη του Αυγούστου, όμως σύμφωνα με την απόφαση και τις προβλέψεις του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό, το «τσεκούρι» ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιουνίου.
Η επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων, δηλαδή των ποσών που έλαβαν οι συνταξιούχοι από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο, επιπλέον της νέας σύνταξης, θα γίνει  σε ισόποσες δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Ειδικά για τους 200.000 συνταξιούχους που αναφέραμε, εκτός από την περικοπή, με την νέα σύνταξη, το ποσό που θα δουν στον λογαριασμό τους, θα είναι ακόμα περισσότερο μειωμένο, αφού θα λείπουν οι δόσεις των αναδρομικών!
Όλες αυτές οι αλλαγές, θα εφαρμοστούν στις συντάξεις και τις αιτήσεις συνταξιοδότησης, που έχουν υποβληθεί μέχρι το τέλος του 2014. Από το 2015 και μετά οι συντάξεις θα υπολογίζονται από την αρχή με τον νέο τρόπο. Στόχος είναι ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, όπως προβλέπει ο νόμος, διατηρείται η «προσωπική διαφορά» και μετά το 2018.
«Τσεκούρι» στις επικουρικές
Όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση, από τις μειώσεις προστατεύονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι, δηλαδή, όσοι έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής έως 1.300 ευρώ μεικτά. Από αυτό το όριο και πάνω, όσο μεγαλύτερη είναι η επικουρική, τόσο μεγαλώνει και το «ψαλίδι»
Στο ΦΕΚ με την απόφαση τονίζεται πως,  αν το άθροισμα κύριων και επικουρικών είναι μικρότερο των 1.300 ευρώ, η διαφορά παλιάς και νέας επικουρικής, διατηρείται ως προσωπική διαφορά. Από την άλλη, αν το άθροισμα κύριων και επικουρικών είναι μεγαλύτερο των 1.300 ευρώ, οι μειώσεις στις επικουρικές  θα είναι τόσες ώστε το άθροισμα κύριας και επικουρικής να πέσει κάτω από τα 1.300 ευρώ.
Στον υπολογισμό του ορίου των 1.300 ευρώ υπολογίζεται και η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης και οι κρατήσεις εισφοράς αλληλεγγύης. Για τα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των οικογενειών που έχουν μέλη τους άτομα με αναπηρία δεν λαμβάνονται υπόψη τα επιδόματα αναπηρίας.
Με λίγα λόγια, οι επικουρικές, όταν ξεπερνούν το «ταβάνι» των 1.300 ευρώ,  θα επαναϋπολογιστούν με νέο ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% κατ’ έτος. Εδώ οι μεγάλοι χαμένοι, είναι όσοι βγήκαν στην σύνταξη με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης, χωρίς να έχουν πληρώσει και τις αντίστοιχες εισφορές.
Ο επανϋπολογισμός των συντάξεων
Μαζί με όλα αυτά, ήρθε «πακέτο» και δεύτερη απόφαση που αποσαφηνίζει το πώς θα γίνει ο επανϋπολογισμός  των ήδη καταβαλλόμενων ή καταβλητέων κύριων συντάξεων κατά την 12η/5/2016, εκτός από αυτές του ΟΓΑ. 
Βάζει όριο τον Σεπτέμβριο του 2017 και τονίζει πως η απόκλιση παραμένει ως προσωπική διαφορά και μετά το 2018. Δηλαδή, στις περιπτώσεις που το καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό, τότε το επιπλέον ποσό θα καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά.
Στον υπολογισμό, των συντάξεων, θα ληφθούν υπόψη οι μειώσεις του 2010 και του 2011 αλλά όχι αυτές του 2012 που κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές.
Όπου δεν υπάρχουν τα απαραίτητα ηλεκτρονικά δεδομένα για την υλοποίηση του επανϋπολογισμού, δηλαδή αν η σύνταξη βγήκε πριν περάσει το σύστημα στην ηλεκτρονική εποχή, πραγματοποιείται μέχρι 31 Ιουλίου 2016, καταχώριση ομάδας συντάξεων γήρατος, για τις οποίες υπάρχουν πλήρη στοιχεία, με βάση τα οποία μπορεί να επιβεβαιωθεί η καταβαλλόμενη σύνταξη  με ποσοστό απόκλισης κατ’ απόλυτη τιμή έως 5%.
Από τη διαδικασία αυτή, εξαιρούνται  τα κατώτατα όρια συντάξεων κάθε τομέα. Οι μειώσεις θα εφαρμοστούν  το αργότερο με τις πληρωμές του Σεπτεμβρίου, όμως όπως τονίζεται στην απόφαση,  «για την περίοδο μέχρι την 31.12.2019, οι συντάξεις δεν αναπροσαρμόζονται στην περίπτωση που, αν αφαιρεθούν τα έξοδα από τα έσοδα του Ταμείου, το αποτέλεσμα είναι είτε αρνητικό είτε μικρότερο από το 0,5% των εισφορών, λαμβάνοντας υπόψη τα απολογιστικά στοιχεία της προηγούμενης χρήσης.
Το σύστημα θα ενημερώνεται τακτικά και από το 2021 και μετά οι επικουρικές συντάξεις επικαιροποιούνται ανά τριετία, για να μην υπάρχουν αποκλίσεις.
Τι αλλάζει στα εφάπαξ
Τέλος, ακόμα μία απόφαση βγήκε για τα εφάπαξ που έχει ημερομηνία «κλειδί»  την αρχή του 2014 (01/01/2014). Το κείμενο της τρίτης απόφασης, θέτει για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους με εισφορά 4%, πως το εφάπαξ αποτελείται από το γινόμενο του 60% των αποδοχών επί των οποίων έγιναν οι νόμιμες κρατήσεις, επί τα έτη ασφάλισης. Για να υπολογιστεί το εφάπαξ χρησιμοποιείται ο μέσος όρος των αποδοχών σε μηνιαία βάση των τελευταίων πέντε ετών.
«Κούρεμα» έως 40% στα μερίσματα του Δημοσίου για 280.000 συνταξιούχους
Αναδρομικό «ψαλίδι» μέχρι και 40% έρχεται στα μερίσματα που εισπράττουν περίπου 280.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, όλα τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) αναπροσαρμόζονται με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού από την αρχή του 2016.
Αυτό σημαίνει πως θα κοπούν και επιστραφούν αναδρομικά τα αχρεωστήτως καταβληθέντα από τα τρία μερίσματα που έχουν καταβληθεί από την αρχή της χρονιάς (Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο).
Σύμφωνα με την απόφαση, τα αναδρομικά θα επιστραφούν σε δύο ισόποσες δόσεις, τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Δεκεμβρίου. Από 12 Μαΐου 2016 καταργείται το κατώτατο όριο μερίσματος ( των 92 ευρώ) Από 1η Ιουνίου καταργείται το μέρισμα λόγω θανάτου στους χήρους και στις χήρες που δεν πληρούν τα νέα όρια ηλικίας, στις άγαμες θυγατέρες άνω των 18, στους γονείς άγαμων μετόχων και στα ορφανά.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...