Όλη η αλήθεια για τις συντάξεις

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ, ΤΑ ΝΕΑ «ΨΑΛΙΔΙΑ» ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ!                                                                                    

Τα πάνω κάτω στο «πορτοφόλι» των συνταξιούχων, φέρνουν οι συνεχείς αλλαγές στα ποσά των συντάξεων, πότε με τον επανϋπολογισμό, πότε με νέα τέλη  ή εισφορές, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι να μην ξέρουν τι τους περιμένει, όταν θα πάνε στην τράπεζα για να πάρουν την σύνταξή τους.

Όμως πέρα από τις διαφορετικές φωνές, που ακούγονται υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις, νόμοι που έχουν ψηφιστεί και με τις νέες εγκυκλίους, έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.  Η εισφορά 6% υπέρ υγείας, τώρα θα υπολογίζεται σε όλες τις συντάξεις και όχι μόνο στην μία, οπότε όσοι παίρνουν πολλές συντάξεις  θα δουν λιγότερα χρήματα στον λογαριασμό τους.

Ακολουθεί το σχέδιο που μελετά η κυβέρνηση για λιγότερο ΕΚΑΣ για να μην μειωθούν οι δικαιούχοι και το δεύτερο «ψαλίδι» στις επικουρικές, τον Σεπτέμβριο, που θα ολοκληρώσει τον επανϋπολογισμό των 1,2 εκατ. επικουρικών.

Όμως οι ανατροπές στα ποσά των συντάξεων δεν τελειώνουν εδώ, αφού, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, θα κρατηθούν τα αναδρομικά για τις περικοπές στις επικουρικές, αφού ισχύουν από τον Ιούνιο.

Τα ποσά που θα βλέπουν οι συνταξιούχοι στους λογαριασμούς τους, θα αυξομειώνονται ανάλογα με τις κρατήσεις και η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί με το νέο έτος.

Από το υπουργείο ξεκαθαρίζουν πως όλες οι νέες παρεμβάσεις, είναι στην κατεύθυνση της ισονομίας που διέπει όλο το νέο ασφαλιστικό.  

Το έμμεσο «ψαλίδι» 6% υπέρ Υγείας

Νέα, έμμεση μείωση στις αποδοχές τους, και μάλιστα αναδρομική από την 1η Ιουλίου, θα υποστούν  χιλιάδες συνταξιούχοι που λαμβάνουν περισσότερες από μία κύριες συντάξεις. Με την νέα  εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, ο υπολογισμός της εισφοράς 6% υπέρ ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα γίνεται στο άθροισμα των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων.

Μέχρι τώρα, η εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ 6% υπολογιζόταν μόνο στην κύρια.

Μάλιστα η παρακράτηση για τις ίδιες παροχές, μπορεί να  είναι «πολλαπλή» αφού σύμφωνα με τον νόμο, στην περίπτωση που οι συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη και αποδοχές από μισθωτή εργασία, θα παρακρατείται και η εισφορά από τις συντάξεις και η εισφορά από τον μισθό!

Για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις υπολογίζεται:

-Το ακαθάριστο ποσό σύνταξης μετά τις προσαυξήσεεις

– Επίδομα απόλυτης αναπηρίας ή εξωιδρυματικού επιδόματος,

-Ειδική προσαύξηση ΤΣΜΕΔΕ

-Προσαύξησης μονοσυνταξιούχων ΤΣΑΥ.

Αφού πρώτα αφαιρεθούν όλες οι κρατήσεις και πριν από τον υπολογισμό του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ).

Για τις νέες  συντάξεις

-Εθνική σύνταξη

-Ανταποδοτικής σύνταξη

-Προσωπική διαφορά,

-Επίδομα απόλυτης αναπηρίας και του εξωιδρυματικού επιδόματος.

Εξαιρούνται από το μέτρο οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν το ΕΚΑΣ για ποσά άνω των 30 ευρώ τον μήνα) και δεν παρακρατείται σε συνταξιούχους εξ ιδίου δικαιώματος ή θανάτου καθώς και σε απασχολούμενους συνταξιούχους οι οποίοι υπάγονται για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε φορείς εκτός του ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι επί του ΕΚΑΣ, των Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης ηλικιωμένων και υπερηλίκων καθώς και επί των επιδομάτων τέκνων δεν γίνεται παρακράτηση υπέρ υγειονομικής περίθαλψης.

Το μειωμένο ΕΚΑΣ και το σχέδιο για να αυξηθούν οι δικαιούχοι

Με το ΕΚΑΣ να βρίσκεται σε μνημονιακό πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποία θα μειώνεται συνεχώς μέχρι την κατάργησή του, στην κυβέρνηση εξετάζουν σχέδιο που περιλαμβάνει μείωση των ποσών, ώστε να μην το χάσουν άλλοι χαμηλοσυνταξιούχοι το 2017.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, τόνιζαν πως ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα επανακαθορισμού των ποσών του ΕΚΑΣ  για την μείωση  της δαπάνης (υποχρέωση μνημονίου), έως την πλήρη κατάργησή του το 2019. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το σενάριο που προκρίνεται θέλει την διατήρηση του ποσού των 230 ευρώ σε όσους έχουν εισόδημα μέχρι 7.217 ευρώ, τον χρόνο.

Όμως από τα «ψαλίδια» δεν θα γλυτώσουν οι δικαιούχοι των μικρότερων ΕΚΑΣ, με το σχέδιο να προβλέπει μείωση 172,50 ευρώ για εισόδημα από 7.216,01 έως 7.518 ευρώ, 115 ευρώ για εισόδημα 7.518,01 έως 7.720 ευρώ57,50 ευρώ για εισόδημα 7.720,01 έως 7.792 ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο το  2ο «ψαλίδι» στις επικουρικές

Περίπου 300.000 συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται με το νέο ψαλίδι που τους περιμένει την δεύτερη εργάσιμη του Σεπτεμβρίου. Το πρώτο κύμα των περικοπών ήταν στις δύο Αυγούστου, όμως η δεύτερη γίνεται σε πολύ περισσότερους ενώ το μαχαίρι θα μπει πιο βαθειά, αφού για κάποιους θα χαθεί το 40% της σύνταξης.

Μάλιστα, επειδή το «τσεκούρι» θα είναι αναδρομικό από 1 Ιουνίου, η καταβολή των αναδρομικών θα μειώνει τις συντάξεις τους για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο! Αν και η κατάσταση αναμένεται να σταθεροποιηθεί από το 2017, οι μειώσεις Φθινόπωρο και Δεκέμβριο, θα βάλουν δύσκολα στους συνταξιούχους.

Χάνουν την προσωρινή σύνταξη όσοι έχουν χρέη 20.000 ευρώ και πάνω στον ΟΑΕΕ

Νέα εγκύκλιος του Οργανισμού, βάζει «φωτιά» στο εισόδημα χιλιάδων ασφαλισμένων που έχουν οφειλές από 20.000 ευρώ και πάνω, γιατί χάνουν την προσωρινή τους σύνταξη.

Όμως, μετά την έκταση που πήρε το ζήτημα ο Οργανισμός προχωρά σε διευκρινήσεις, τονίζοντας πως σύμφωνα με τον νόμο, χορηγείται προσωρινή σύνταξη σε αυτοαπασχολούμενους και σε ελεύθερους επαγγελματίες και στην περίπτωση που υπάρχουν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές, ποσού που δεν υπερβαίνει μαζί με τις προσαυξήσεις τα 20.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, από τον ΟΑΕΕ, αναφέρουν πως  με την υπ’αρ.20/2016 (αρ.πρωτ. ΔΙΠΣΥΝ/Φ1/9/1138740/4-8-2016) εγκύκλιο του ΟΑΕΕ, (ΑΔΑ ΩΓ2Α4691Ω3Η68) και την ερμηνεία που δόθηκε από μερίδα του Τύπου διευκρινίζονται τα εξής:

-Σύμφωνα με την διάταξη του αρ.29 παρ.7 περίπτωση η του ν.4387/2016 χορηγείται προσωρινή σύνταξη και στους αυτοαπασχόλουμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και στην περίπτωση που υπάρχουν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές, ποσού που δεν υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ποσά.

Για τον ΟΑΕΕ το όριο ανέρχεται στο ποσό (οφειλές και προσαυξήσεις) των  20.000€ (αρ.43 του ν.3996/2011). Επομένως, ο ΟΑΕΕ χορηγεί προσωρινές συντάξεις και σε οφειλέτες μέχρι του ποσού των 20.000€.

-Η Εγκύκλιος που αναφέρεται παραπάνω, δεν τροποποιεί την διάταξη. Ούτε προκύπτουν από αυτή ότι ο ΟΑΕΕ δεν χορηγεί συντάξεις στους οφειλέτες γενικά. Αποτελεί εσωτερικό έγγραφο που απευθύνεται στις αρμόδιες διευθύνσεις του ΟΑΕΕ και δίνει οδηγίες ώστε «στο πλαίσιο εφαρμογής της» να χορηγούνται προσωρινές συντάξεις σε όλους τους δικαιούχους γήρατος-αναπηρίας-θανάτου.

Τέλος, τονίζεται πως «για λόγους διαδικαστικούς – ως προς τον τρόπο παρακράτησης τη οφειλής- διευκρινίζεται για τους οφειλέτες στη σελ.2 περ.5 ότι για ασφαλισμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές θα ακολουθήσουν οδηγίες, μετά την παροχή διευκρινήσεων από το αρμόδιο υπουργείο, κατόπιν ερωτήματός μας σχετικά με τον τρόπο παρακράτησης οφειλών από την προσωρινή και οριστική σύνταξη».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...