Αγωνία Σόιμπλε να πείσει τους Γερμανούς, ότι η Ελλάδα θα «πληρώσει» για την κρίση

Πέμπτη 26/05/2016 – 17:22Βόλφανγκ ΣόιμπλεΑφού παραδέχτηκε, ότι  Ελλάδα έχει καταβάλει «μεγάλες προσπάθειες» και πως δεν θα μπορούσε να επιβάλει τέτοιες μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, άνοιξε «παράθυρο» για περισσότερα μέτρα το 2018, αν χρειαστεί η Ελλάδα περισσότερη βοήθεια, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους Γερμανούς, ότι δεν «μαλάκωσε» την στάση του. Με τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, να έρχονται όλο και πιο κοντά, ο κ. Σόιμπλε, βρίσκεται σε μία λεπτή θέση, καθώς από την μία πρέπει να ληφθούν μέτρα για το χρέος ώστε να καταστεί βιώσιμο και να κρατήσει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ενώ από την άλλη, δεν θέλει να χάσει πολιτικό κεφάλαιο στο εσωτερικό, μαλακώνοντας την στάση του. Παρά την αναφορά σε νέα μέτρα, όπως είπε, ελπίζει ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.  
Για τα όσα γράφηκαν, σχετικά με την κόντρα Βερολίνου και ΔΝΤ,  είπε πως  «δεν υπάρχει διαμάχη»  μεταξύ των δύο δανειστών, εκτιμώντας παράλληλα πως, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.
Για τα επιπλέον μέτρα, έκανε αναφορά στην απόφαση του τελευταίου Eurogroup,  όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν, πως αν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, υπάρχει δημοσιονομικό κενό, τότε θα ληφθούν «επιπλέον μέτρα».
Όπως τόνισε,  στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, αποφασίστηκαν μέτρα  για το 2016, ενώ τα μέτρα για το 2018 θα ληφθούν «στον κατάλληλο χρόνο».
Για τα επόμενα βήματα στο ελληνικό πρόγραμμα, είπε πως, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει και  στον «δύσκολο δρόμο», εάν επιθυμεί να εξακολουθήσει να υπολογίζει στην ευρωπαϊκή βοήθεια, αλλά όπως παρατήρησε, η κατάσταση «είναι εξαιρετικά δύσκολη» για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη και το ΔΝΤ.
Για την υλοποίηση του προγράμματος, είπε πως, από το περασμένο καλοκαίρι τα πράγματα προχωρούν προς τα εμπρός, ενώ για την απόφαση του Eurogroup τόνισε πως είναι  αποτέλεσμα και της πολύ καλής συνεργασίας με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο.  Αν και όπως είπε, η ελληνική Οικονομία, θα μπορούσε να βγει από τον μηχανισμό στήριξης το 2014, αυτό δεν έγινε,  λόγω των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για παραμονή στην Ευρωζώνη χωρίς μεταρρυθμίσεις.
Μονόδρομος η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Την ίδια στιγμή, στην Ελβετία,  η εφημερίδα, Neue Zürcher Zeitung, ξεκαθαρίζει πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι μονόδρομος. Οπω αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, « είναι γεγονός, ότι με διαδοχικά νέα χρέη δεν μπορείς να εξέλθεις από μια κρίση χρέους. Οι Ευρωπαίοι αρχίζουν σιγά σιγά να το αντιλαμβάνονται. Εντούτοις και πέρα από βραχυπρόθεσμες διακοσμητικές παρεμβάσεις, ουσιώδεις ελαφρύνσεις προτίθενται να εξετάσουν μόνον μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το 2018».
Ελάφρυνση του χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές. Μέχρι τότε διατηρείται η ψευδαίσθηση, ότι το χρέος είναι βιώσιμο τονίζουν οι Ελβετοί. «Στην περίπτωση της Γερμανίας όμως, του βασικότερου πιστωτή, υπάρχουν τελείως διαφορετικά κίνητρα. Το 2017 πραγματοποιούνται βουλευτικές εκλογές. Τουλάχιστον μέχρι τότε θα πρέπει να διατηρηθεί η ψευδαίσθηση ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τη βοήθεια που έχει λάβει».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...