Αγώνα δρόμου μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου κάνει η κυβέρνηση

Αγώνα δρόμου μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου κάνει η κυβέρνηση
Η παράταση των διαπραγματεύσεων και η καθυστέρηση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος λόγω των αυξημένων απαιτήσεων της Τρόικας προκαλεί αμηχανία στην κυβέρνηση που διαβεβαιώνει εναγωνίως ότι όλα πάνε καλά.

Η κυβέρνηση δημοσίως εμφανίζεται αισιόδοξη ότι η Τρόικα θα επιστρέψει εγκαίρως, ότι το review θα εκδοθεί μέχρι την συνεδρίαση του Eurogoup της 8η Δεκεμβρίου και ότι θα υπάρξει συμφωνία για την επόμενη ημέρα δίχως μνημόνιο.

Τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλης Βενιζέλος μετά την χθεσινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου:

«Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, είναι δύσκολη, αλλά η τελευταία πριν από την έξοδο από το Μνημόνιο» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «αξίζει, συνεπώς τον κόπο, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε έναν διπλό στόχο: να ολοκληρώσουμε αυτήν την τελευταία επιθεώρηση- το review, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται- της τρόικας και ταυτόχρονα να οργανώσουμε την επόμενη φάση μέσα στο πλαίσιο που προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Παράλληλα όμως ο κ. Βενιζέλος έθεσε και το δίλημμα προς τους βουλευτές και τον ελληνικό λαό: «Ο ελληνικός λαός θα έχει την ολοκληρωμένη συμφωνία ώστε η χώρα να αλλάξει κατάσταση και σελίδα με ασφαλή τρόπο. Ή θα διαλέξουμε μία λύση που έχουμε παλέψει με θυσίες και κόπους ή θα διαλέξουμε άλλες λύσεις επισφαλείς, υψηλού ρίσκου».

Παρά την καθυστέρηση της αξιολόγησης και τα πιεστικά αιτήματα της Τρόικας για το ασφαλιστικό και το εργασιακό ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι «Δεν υπάρχουν πιέσεις της τρόικας. Υπάρχει μια διαπραγμάτευση, η οποία επειδή γίνεται σε πολλά επίπεδα, είναι πολύπλοκη”.

Ο κ. Βενιζέλος όμως περιορίστηκε να αποκλείσει τα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας και πρόσθεσε ότι η λύση θα περιλαμβάνει διαρθρωτικές αλλαγές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση στέλνει αντιφατικά μηνύματα αφού το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου επιμένει ότι το ασφαλιστικό δεν θα ανοίξει τώρα ενώ ο αρμόδιος υπουργός κ. Γιάννης Βρούτσης στις συνεντεύξεις που έδωσε την Κυριακή άφησε να εννοηθεί ότι η αναμόρφωση του ασφαλιστικού είναι υπό συζήτηση. Παράλληλα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ο ακριβής τρόπος χρηματοδότησης, τι θα περιλαμβάνει η συμφωνίαγια την επόμενη ημέρα δηλαδή το νέο μίνι Μνημόνιο και ποιός θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ.

Ενώ οι δανειστές δεν δείχνουν να συγκινούνται η κυβέρνηση έχει να σκεφθεί και την κυβερνητική συνοχή όταν θα έλθουν οι δύσκολες ρυθμίσεις στην Βουλή αλλά και την ενδεχόμενη περαιτέρω δημοσκοπική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ όταν καταστεί σαφές ότι η συμφωνία για την επόμενη ημέρα θα είναι ένα νέο Μνημόνιο.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...