Αδειάζει από πρόσφυγες το λιμάνι του Πειραιά

Αδειάζει από πρόσφυγες το λιμάνι του Πειραιά

Κατηγορία

christos.papad…
Δευτέρα 18/04/2016 – 18:53

Αδειάζει από πρόσφυγες το λιμάνι του Πειραιά

ΑΚΟΜΗ 450 ΑΤΟΜΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ                                                                                   

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η επιχείρηση της κυβέρνησης να εκκενώσει το «κατειλημμένο» από πρόσφυγες λιμάνι του Πειραιά πριν από το Πάσχα, ώστε στη συνέχεια να πάρει σειρά το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και η πολύπαθη Ειδομένη.

Ακόμη τέσσερα αστικά λεωφορεία με περίπου 450 μετανάστες και πρόσφυγες αναχώρησαν χθες από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με προορισμό το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά.

Πριν επιβιβαστούν στα λεωφορεία, τα περισσότερα άτομα είχαν στα χέρια τους, πέρα από τα λιγοστά υπάρχοντά τους, τα χαρτιά που τους είχε σφραγίσει το Λιμενικό Σώμα κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στο λιμάνι. Προτεραιότητα δόθηκε σε οικογένειες με μικρά παιδιά και βρέφη, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία.

Προς στιγμήν επικράτησε ένταση όταν έκαναν πάλι την εμφάνισή τους οι γνωστοί «αλληλέγγυοι» οι οποίοι διαφωνούσαν με  τη λίστα έχει φτιαχτεί από το Λιμενικό και προσπάθησαν να βάλουν στα λεωφορεία άλλα άτομα, παρακάμπτοντας τη σειρά προτεραιότητας. Αμέσως, όμως, παρενέβησαν οι λιμενικές αρχές και τους απομάκρυναν από το σημείο.

Η διαδικασία της μεταφοράς στον Σκαραμαγκά αλλά και σε άλλες δομές φιλοξενίας θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, αφού επιτόπου παραμένουν ακόμη περίπου 3.300 άτομα.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας δήλωσε ότι ο εν λόγω χώρος είναι χωρητικότητας περίπου 2.500 ατόμων και όσα άτομα δεν θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν στον εκεί θα μεταφερθούν σε νέες δομές φιλοξενίας που ετοιμάζονται και δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

Σύμφωνα με τον κ. Δρίτσα, στον σχεδιασμό τις επόμενες ημέρες είναι και η άμεση αποσυμφόρηση του Ελληνικού. Χθες το πρωί στον Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», μεταφέροντας 24 πρόσφυγες από τη Λέσβο.

Τα ξημερώματα είχε προηγηθεί νέα αιματηρή συμπλοκή προσφύγων στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε-2 στο με αφορμή την απώλεια ενός κινητού τηλεφώνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 2-3 άτομα πιάστηκαν στα χέρια με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας 38χρονος πρόσφυγας από τον Λίβανο και να μεταφερθεί στο Ασκληπιείο της Βούλας.

Νέα αναστάτωση στην Ειδομένη

Την ίδια ώρα, σε φιάσκο κατέληξε η επιχείρηση «απελευθέρωσης» της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, που παραμένει υπό κατάληψη από τους πρόσφυγες εδώ και 31 ημέρες.

Χθες το πρωί, αστυνομικοί απομάκρυναν με ήπιο τρόπο τους διαδηλωτές που είχαν στήσει σκηνές πάνω στις γραμμές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο των συνόρων.

Ωστόσο, το άνοιγμα του σιδηρόδρομου, που περνά μέσα από τον καταυλισμό, δεν κράτησε για πολύ αφού μετά από λίγες ώρες δεκάδες πρόσφυγες επέστρεψαν στο σημείο και έστησαν ξανά σκηνές πάνω στις γραμμές, πριν καν γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την επαναλειτουργία.

Νέα αναστάτωση επικράτησε λίγο αργότερα όταν πρόσφυγας βρέθηκε αιμόφυρτος στο έδαφος δίπλα σε αστυνομικό όχημα.

Αμέσως μετά το ατύχημα σημειώθηκαν επεισόδια και η ένταση μεταφέρθηκε σε ολόκληρο τον καταυλισμό με τους πρόσφυγες να στήνουν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων στον κεντρικό δρόμο και να εμποδίζουν κάθε αστυνομικό όχημα που περνούσε.

Οι πιο ψύχραιμοι προσπάθησαν να τους σταματήσουν, ωστόσο ορισμένοι άρχισαν να πετούν πέτρες προς το μεταγωγικό όχημα της αστυνομίας, που σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν εμπλέκεται στο ατύχημα, με αποτέλεσμα να διαλύσουν όλα τα τζάμια του οχήματος, πριν άνδρες των ΜΑΤ φτάσουν στο σημείο και τους απωθήσουν, με ασπίδες και την εκτόξευση δύο χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.

Ο τραυματίας μεταφέρθηκε με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο νοσοκομείο του Κιλκίς. Η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή, ενώ αδιευκρίνιστες παραμένουν ακόμη, σύμφωνα με την αστυνομία, οι ακριβείς συνθήκες του περιστατικού.

Την Ειδομένη επισκέφθηκε και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για όλα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή.

Στο μεταξύ, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου εντόπισαν και συνέλαβαν στην Εθνική Οδό Αρδανίου – Ορμενίου, έναν ακόμη διακινητή υπήκοο Βουλγαρίας 48 ετών, ο οποίος μετέφερε με φορτηγό αυτοκίνητο, 28 πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες (27 πολίτες Πακιστάν και έναν Ιρακινό).

53.824 πρόσφυγες σε όλη τη χώρα

Εξάλλου, σε 53.824 ανέρχονται οι εγκλωβισμένοι στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης.

Οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ήταν 66 και ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στα νησιά υπολογίζεται σε 7.353. Οι πρόσφυγες στην Αττική είναι 14.825, στην κεντρική Ελλάδα 2.019 και στη νότια Ελλάδα 338.

Στο camp της Ειδομένης παραμένουν 10.323 ψυχές και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου 1.237. Συνολικά στη βόρεια Ελλάδα οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 29.289.

Νέα δομή στην Ήπειρο

Με πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν από την Ειδομένη ξεκίνησε η λειτουργία του πέμπτου κέντρου φιλοξενίας στην Ήπειρο, στη μαθητική εστία στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου.

Πρόκειται για οικογένειες με πολλά παιδιά που χρειάστηκε ημέρες για να πεισθούν να φύγουν από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα και τώρα λένε πως θα ενημερώσουν τους συγγενείς τους να μεταφερθούν στο Τσεπέλοβο.

Τις τελευταίες δύο ημέρες έφτασαν εκεί 70 πρόσφυγες, όμως οι 11 αναχώρησαν, γιατί θεώρησαν πως η δομή είναι απομακρυσμένη από αστικό κέντρο. Ωστόσο, όσοι έμειναν, βρήκαν, όπως είπαν, ένα σπίτι μετά τη δύσκολη διαβίωση στην Ειδομένη.

Την πρόθεση του Δήμου να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί εξέφρασε ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου.

Καταπέλτης η Διεθνής Αμνηστία

Καταπέλτης για την στάση των Ευρωπαϊκών χωρών στο ζήτημα του προσφυγικού είναι η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με την  κατάσταση των προσφύγων που βρίσκονται παγιδευμένοι στην ηπειρωτική Ελλάδα, μετά το κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ στις 7 Μαρτίου.

«Τα κράτη της ΕΕ το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να επιδεινώσουν την κρίση καθώς απέτυχαν να δράσουν με αποφασιστικότητα και να βοηθήσουν στη μετεγκατάσταση των χιλιάδων αιτούντων-άσυλο, η πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, που βρίσκονται παγιδευμένοι στην Ελλάδα» αναφέρει.

Συγκεκριμένα, από τους 66.400 αιτούντες-άσυλο για τους οποίους υπήρχε δέσμευση να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2015, μόνο 615 έχουν μεταφερθεί σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 12 Απριλίου.

«Εάν οι ηγέτες της ΕΕ δεν ενεργήσουν άμεσα ώστε να κάνουν πράξη τις υποσχέσεις τους για μετεγκατάσταση και να βελτιώσουν τις συνθήκες για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες, θα έχουν στα χέρια τους μια ανθρωπιστική καταστροφή, την οποία οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει» επισημαίνει στην ανακοίνωση της οργάνωσης ο Τζον Νταλχούιζεν, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

«Αρκετά σημαντική» χαρακτηρίζει, από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη στήριξη της Ε.Ε. προς τις ελληνικές αρχές για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τόσο σε επίπεδο οικονομικών πόρων, όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού.

Στο μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Ελλάδα να βελτιώσει τις συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων στις υπάρχουσες δομές όπως και το σύστημα ασύλου της χώρας.

Παυλόπουλος: «Θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων»

Την ανάγκη να αντιληφθεί η Τουρκία ότι πρέπει να εκπληρώσει στο ακέραιο τις δικές της υποχρεώσεις στο προσφυγικό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του την με αντιπροσωπεία του γαλλικού Κοινοβουλίου, η οποία επισκέπτεται την Ελλάδα με στόχο την αποτίμηση της επάρκειας των ευρωπαϊκών μηχανισμών όσον αφορά την αντιμετώπιση και διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος.

Η Ελλάδα θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και το έχει πράξει ήδη παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει όσον αφορά την οικονομική και κοινωνική ζωή, δήλωσε ο Πρόεδρος. «Με βάση όχι μόνο τις δικές της αρχές και αξίες, αλλά και με βάση τις αρχές και τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της ευρωπαϊκής δημοκρατίας» τόνισε.

Αναφερόμενος στις υποχρεώσεις της Ελλάδας επισήμανε την ανάγκη να λειτουργήσει το σύστημα της μετεγκατάστασης, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι στιγμής είναι εντελώς επιφανειακή η εφαρμογή του.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του γαλλικού Κοινοβουλίου, Κριστιάν Ασάφ, υπογράμμισε ότι αποστολή τους δεν είναι ο έλεγχος ή η αξιολόγηση, αλλά το πώς και εάν λειτουργούν οι μηχανισμοί αλληλεγγύης της ΕΕ στην Ελλάδα.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...