Αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου ζητά η Κομισιόν

Αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου ζητά η Κομισιόν

Κατηγορία

christos.papad…
Τετάρτη 04/05/2016 – 15:11

Αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου ζητά η Κομισιόν

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ                                                     

Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρότασή της για την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου.

Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει ένα μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης προσφύγων σε περίπτωση που ένα κράτος – μέλος δέχεται υπερβολικές πιέσεις ενώ περιλαμβάνει και χρηματικές ποινές για τις χώρες που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι το καινούργιο σχήμα, εφόσον γίνει δεκτό από τα κράτη-μέλη, θα κάνει το Σύστημα του Δουβλίνου, πιο «διαφανές», πιο «δίκαιο» και θα ενισχύσει την «αποτελεσματικότητα» του.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, η ευθύνη της εξέτασης του αιτήματος ασύλου παραμένει στο κράτος πρώτης υποδοχής -εκτός κι αν ο αιτών έχει συγγενείς σε άλλη χώρα- ωστόσο προβλέπεται η δημιουργία ενός «διορθωτικού μηχανισμού κατανομής», ο οποίος θα ενεργοποιείται αυτόματα όταν μια χώρα δέχεται «δυσανάλογο» αριθμό προσφύγων σε σχέση με τον πληθυσμό και την οικονομική ισχύ της. Σε περίπτωση που κάποιο κράτος-μέλος αρνηθεί να υποδεχτεί πρόσφυγες, θα πρέπει να καταβάλει ένα ποσό στο εκάστοτε κράτος-μέλος, ως «εισφορά αλληλεγγύης».

Την αυτόματη κατανομή των προσφύγων όταν ξεπερνούν το όριο των δυνατοτήτων μιας χώρας μέλους θα την αναλάβει η «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου», η οποία σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής, θα αποτελέσει τη μετεξέλιξη του υφιστάμενου Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης για θέματα Ασύλου (EASO) με ενισχυμένες αρμοδιότητες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μέτρα «αποθάρρυνσης» των δευτερογενών μετακινήσεων, έτσι ώστε οι πρόσφυγες να παραμένουν στο κράτος-μέλος που είναι υπεύθυνο για την αίτησή τους, προβλέποντας παράλληλα «αναλογικές συνέπειες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης».

Επίσης, το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει να λαμβάνεται υπόψη η προσπάθεια που κάνει ένα κράτος – μέλος για την απευθείας επανεγκατάσταση προσφύγων από τρίτες χώρες, αλλά και να υπάρχουν ισχυρότερες εγγυήσεις για τους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...