Ανασχηματισμός εκλογών και απονομής ευθυνών

Ανασχηματισμός εκλογών και απονομής ευθυνών

Ποιοι απομακρύνονται ποιοι έρχονται – όλα τα ονόματα – Η παραίτηση του Νίκου Τόσκα επισπεύδει τα σχέδια του πρωθυπουργού για αναδόµηση της κυβέρνησης και για την αλλαγή σελίδας

Οι τραγωδίες αλλάζουν την ροή των εξελίξεων, είναι πάνω από σχεδιασµούς και στόχους. Η τραγωδία στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή 90 και πλέον ανθρώπων, άλλαξε τον χαρακτήρα του ανασχηµατισµού της κυβέρνησης που έτσι κι αλλιώς ετοίµαζε ο πρωθυπουργός. Ήταν µάλλον έτοιµος ο Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει στην αλλαγή κυβερνητικού σχήµατος. Μια αλλαγή µε την οποία θα σηµατοδοτούσε και την νέα περίοδο, µετά το τέλος της πτωχευτικής περιόδου, το τέλος δηλαδή των Μνηµονίων. Η τραγωδία στο Μάτι καθορίζει όµως τον βασικό χαρακτήρα του ανασχηµατισµού, που αφορά την απόδοση ευθυνών.

Ο ανασχηµατισµός που σχεδιάζει πλέον ο Αλέξης Τσίπρας θα δείξει ότι αποδίδονται οι ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι. Συγχρόνως όµως εί-ναι και οι τελευταίες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήµα, πριν από τις εκλογές. Η κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι αυτή που θα διενεργήσει τις ε-κλογές τον Μάιο ή τον Σεπτέµβριο του 2019. Και δεν αποκλείεται πλέον η κυβέρνηση να φτάσει έως τον τελευταίο µήνα, να εξαντλήσει την θητεία της. Αυτό το δεύτερο χαρακτηριστικό του ανασχηµατισµού, ήταν για τον Αλέξη Τσίπρα ζητούµενο από την αρχή, πριν από την τραγωδία.

Η παραίτηση του Νίκου Τόσκα, έβγαλε από τον σχεδιασµό ένα από τα πρόσωπα στα οποία είχε επικεντρωθεί η σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης και όχι µόνο για την τραγωδία. Το πρόσωπο που επίσης φέρει µερίδιο της ευθύνης είναι ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο οποίος ό-µως δεν είναι µέλος της κυβέρνησης. (Όλα δείχνουν ότι θα αντικατασταθεί µετά τον ανασχηµατισµό). Εκ των πραγµάτων στο στόχαστρο της αντιπολί-τευσης είναι και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Το ίδιο και ο υπουργός Εµπορικής Ναυτιλίας (προϊστάµενος του Λιµενικού) Παναγιώ-της Κουρουπλής.

Από την εποµένη της µεγάλης πυρκαγιάς εκφράστηκαν δύο πολιτικές γραµµές στα ηγετικά κλιµάκια της κυβέρνησης. Σύµφωνα µε την πρώτη, δεν έγιναν σοβαρά λάθη στην αντιµετώπιση της φωτιά. Ο κρατικός µηχανισµός βρέθηκε αντιµέτωπος µε ένα φυσικό φαινόµενο τόσο ακραίο που ξεπερ-νούσε τις ανθρώπινες δυνάµεις. Η γραµµή αυτή εκφράστηκε στη συνέντευξη Τύπου Τζανακόπουλου-Τόσκα- ηγεσίας Πυροσβεστικής. Η δεύτερη γραµµή που φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος, είχε σαν αφετηρία την εκτίµηση ότι µετά από µια τραγωδία τέτοιας έκτασης, πρέπει να γίνουν κινήσεις και σε πρακτικό επίπεδο. Δηλαδή να αποτυπωθεί η ανάληψη της «πολιτικής ευθύνης» στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήµατος και του κρατικού µηχανισµού. «Είµαστε πιο κοντά στην δήλωση Σκουρλέτη ότι “είναι παράλογο να λέµε πως όλα έγιναν καλά” παρά στην θέση Τόσκα πως “δεν υπήρξαν µεγάλα λάθη», έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος στη Βουλή, που έχει γνώση του κλίµατος και µεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αλλαγές που θα γίνουν δεν θα είναι πολλές, δεν θα πρόκειται να ξηλώσει την κυβέρνηση του, δεν ήταν ποτέ κάτι τέτοιο στις προθέσεις του πρωθυπουργού. Αναµένεται και πάλι να προκύψουν στοχευµένες µετακινήσεις, στοχευµένες αποχωρήσεις και προσχωρήσεις.

Υπάρχουν υπουργοί που θεωρούνται αµετακίνητοι λόγω του ρόλου των υπουργείων τους. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Πάνος Καµµένος και ο Νίκος Κοτζιάς δεν είναι στους σχεδιασµούς για να αλλάξουν ή να µετακινηθούν. Εκτός αν κάποιος από τους τρείς το θελήσει, το επιδιώξει προσωπι-κά.

Υπάρχουν και άλλοι υπουργοί που έχουν αποδώσει και έχουν συνέχεια στη δουλειά τους, όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Α-λέξης Χαρίτσης όπως βεβαίως και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Χουλιαράκης όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δηµήτρης Παπασταθόπουλος.

Από κει και πέρα µπορεί να υπάρξουν αρκετές µετακινήσεις και αρκετές αποχωρήσεις.

Στον σχεδιασµό του πρωθυπουργού είναι η ανάδειξη νέων ανθρώπων που είτε βρίσκονται ήδη στην κυβέρνηση, είτε εκτός. Θέλει να δώσει το σύνθηµα για µια νέα αρχή, ότι ήρθε η ώρα να αναλάβουν τις τύχες της χώρας νεότερα πολιτικά στελέχη. Οι κ.κ. Φάµελλος ή Σαντορινιός έδειξαν και µέσα στην κρίση ότι είναι έτοιµη να αναλάβουν ευθύνες και πρωτοβουλίες. Να συγκρουστούν.

Υπάρχουν και στην κοινοβουλευτική οµάδα ή και εκτός ΣΥΡΙΖΑ ορισµένα πρόσωπα τα οποία θα µπορούσαν να βρεθούν στο κυβερνητικό σχήµα. Δεν πρέπει κανείς να αποκλείσει ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε αλλαγές και στο προσωπικό του γραφείο, στους δικούς του συνεργάτες. Κι αυτό γιατί γενικώς το κλίµα είναι βαρύ και είναι απολύτως εξηγήσιµο µετά την τραγωδία.

 

Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ

Ο Νίκος Τόσκας δεν θέλησε να περιµένει τον ανασχηµατισµό για να βρεθεί εκτός κυβέρνησης ή ενδεχοµένως για ν αλλάξει πόστο. Προτίµησε την παραίτηση, αναλαµβάνοντας ευθέως την ευθύνη για την µεγάλη καταστροφή, πρωτίστως για την ανθρωπιστική καταστροφή, τον θάνατο 90 και πλέον ανθρώπων.

Η παραίτηση του έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, ο οποίος αναγκάζεται πλέον να επισπεύσει τα σχέδια του για την αναδόµηση της κυβέρνησής του.

Ο Νίκος Τόσκας, σύµφωνα µε τα όσα ο ίδιος είχε δηλώσει στις 26 Ιουλίου (στην συνέντευξη µαζί µε την ηγεσία της Πυροσβεστικής και της Αστυνοµίας) είχε υποβάλλει την παραίτησή του το βράδυ της τραγωδίας, στις 23 Ιουλίου. Όµως τότε ο πρωθυπουργός δεν την έκανε δεκτή λέγοντας ότι είναι ώρα µάχης και δεν µπορεί να µείνουν χωρίς ηγεσία όσοι προσπαθούν να αντιµετωπίσουν την τραγωδία.

Την Παρασκευή (3.8) όµως ο Νίκος Τόσκας επανάφερε την παραίτηση του, µε τρόπο πιεστικό. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε επιλογή. Ο Νίκος Τόσκας οδηγήθηκε στην παραίτηση και λόγω της µεγάλης πίεσης για την απόδοση ευθυνών.

Στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίµου µετά την συνάντηση Τσίπρα-Τόσκα αναφέρει: «Ο Πρωθυπουργός είχε πριν από λίγο συνάντηση µε τον αναπληρωτή Υπουργό για την Προστασία του Πολίτη, κ. Νίκο Τόσκα. Ο κος Τόσκας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης και µε δεδοµένο ότι έχει πα-ρέλθει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επανήλθε στην παραίτηση που είχε καταθέσει στον Πρωθυπουργό την προηγούµενη εβδοµάδα. Ο Πρωθυ-πουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Τόσκα και τον ευχαρίστησε για την συνεργασία όλων των τελευταίων χρόνων. Οι αρµοδιότητες Προστασίας του Πολίτη περιέρχονται στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη».

Στη δήλωσή του µετά την ανακοίνωση της παραίτησης, ο κ. Τόσκας αναφέρει: «Οφείλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πρωθυπουργό για την εµπιστοσύνη µε την οποία µε περιέβαλε όλο αυτό το χρονικό διάστηµα κατά το οποίο µου ανέθεσε κυβερνητικά καθήκοντα. Η φυσική καταστροφή και οι απώλειες τόσων συνανθρώπων µας στο Μάτι ξεπερνάει τη βούλησή µου να συνεχίσω, κάτι το οποίο είχα δηλώσει και δηµοσίως από την πρώτη στιγµή. Προσπάθησα σε όλη µου τη ζωή να προσφέρω στην υπεράσπιση και στην προστασία αυτού του τόπου και των πολιτών. Ευχαριστώ όλους τους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώµατος, της Ελληνικής Αστυνοµίας, των Ενόπλων Δυνάµεων, του Λιµενικού Σώµατος, καθώς και τους εθελοντές οι οποίοι πάσχισαν µε όλες τις δυνάµεις τους να αντιµετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα και βοήθησαν ανθρώπους να σωθούν. Ευχαριστώ όλους όσους µε στήριξαν και ιδιαίτερα εκείνους που παρέµειναν δίπλα µου στα δύσκολα».

Η ΝΔ σχολιάζοντας την παραίτηση Τόσκα είπε ότι ήρθε πολύ αργά και ότι δεν αρκεί. «Η παραίτηση του κ. Τόσκα είναι πολύ λίγη και έρχεται πολύ αργά για να ικανοποιήσει το κοινό αίσθηµα» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΝΔ η οποία στοχεύει ευθέως στον πρωθυπουργό: «Οι ευθύνες έχουν ονοµατεπώνυµο: Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν έχουν το θάρρος να τις αναλάβουν, έντεκα ηµέρες µετά την τραγωδία.

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/339091-Anaschematismos-eklogon-kai-aponomes-eythynon ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...