Αντίστροφη μέτρηση 12 ημερών για συμφωνία στην αξιολόγηση!

Αντίστροφη μέτρηση 12 ημερών για συμφωνία στην αξιολόγηση!

Τη Δευτέρα ανάβει το «καμίνι» της διαπραγμάτευσης

Μήνυμα ΕΚΤ για «κόκκινα» δάνεια  και πλειστηριασμούς φέρνει στην Αθήνα, η Ντανιέλ Νουί

 Το κουαρτέτο των θεσμών, επιστρέφει στην Αθήνα την Δευτέρα, με στόχο να κλείσουν τα πρώτα κεφάλαια της αξιολόγησης, με προτεραιότητα τις τράπεζες, τη μείωση των κόκκινων δανείων και να εξετάσει την πρόοδο στους πλειστηριασμούς. Παράλληλα, την Αθήνα θα επισκεφθεί και η Επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, που θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη.

 Η κυρία Νουί, αναμένεται να πραγματοποιήσει συναντήσεις με την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος, την κυβέρνηση και τις τραπεζικές διοικήσεις. Μπορεί τα αποτελέσματα των stress test, να ήταν πολύ θετικά για τις τράπεζες, αλλά η Φρανκφούρτη αναμένεται να ζητήσει την επιτάχυνση των προσπαθειών για τη μείωση των «κόκκινων» δάνειων, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι. Οι αναλυτές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκτιμούν ότι τα κόκκινα δάνεια φέρνουν μείωση κερδών και στερούν πόρους, από πιο παραγωγικές δραστηριότητες.

 Το μήνυμα που κομίζει η κυρία Νουί, στην Αθήνα, δεν αναμένεται να είναι διαφορετικό. Όσο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), βαραίνουν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, τόσο θα τις εμποδίζουν από την επιστροφή τους στον κύριο ρόλο τους, που είναι η χρηματοδότηση της ελληνικής Οικονομίας και ειδικότερα των ελληνικών επιχειρήσεων. Ο τραπεζικός δανεισμός αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην  ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς, καθώς θα προσπαθεί να επανακτήσει τις βαριές απώλειες που υπέστη μέσα στην οκταετία των μνημονίων.

Στο παρελθόν η Γαλλίδα αξιωματούχος της ΕΚΤ,  έχει υποστηρίξει ακόμη πως χρειάζεται να γίνουν περισσότερα, ώστε οι τράπεζες να μειώσουν ταχύτερα τις ζημιές από τα κόκκινα δάνεια. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται ότι στις συναντήσεις της θα αφιερώσει σημαντικό χρόνο στο σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Για την ΕΚΤ, θεωρείται πως αν πάρει μπρος ο μηχανισμός των πλειστηριασμών οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που κρύβονται μέσα στο μεγάλο όγκο των οφειλετών, θα αναγκαστούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Οι προκλήσεις της μεταμνημονιακής εποχής

Η επίτευξη του στόχου για δημοσιονομική πειθαρχία, μαζί με τον στόχο της ισχυρής αναπτυξιακής δυναμικής συνιστούν κεντρικό ζήτημα σχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής στην περίοδο που ξεκινά μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, αναφέρουν οι αναλυτές της  Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο της δελτίο της τράπεζας.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η σημασία αυτής της διαχειρίσεως θα εξαρτηθεί, βεβαίως, από έναν σημαντικό εξωγενή παράγοντα: το μέγεθος, τη φύση και το χρονικό προσδιορισμό των μέτρων ελαφρύνσεως του χρέους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η χώρα οφείλει να εισέλθει σε μία διαδικασία εγγενούς αποκλιμακώσεως του λόγου χρέους προς ΑΕΠ μέσω, αφενός της διατηρήσεως, έστω και μικρότερης εντάσεως, της συσταλτικής δημοσιονομικής πολιτικής και αφετέρου μέσω της επιτεύξεως ισχυρών ρυθμών μεγεθύνσεως της οικονομικής δραστηριότητος.

Από τη μία πλευρά, η δημοσιονομική πειθαρχία συνδέεται με αρνητική σχέση με την οικονομική μεγέθυνση. Και τούτο διότι οδηγεί σε απώλεια ενεργούς ζητήσεως καθιστώντας υποτονική την καταναλωτική δαπάνη, με συνέπεια να αποδυναμώνεται η δυναμική της ανακάμψεως, όπως παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Από την άλλη πλευρά, η δημοσιονομική πειθαρχία μπορεί να συνοδευθεί από άνοδο της οικονομικής δραστηριότητος, καθώς ενισχύει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών βελτιώνοντας το επενδυτικό κλίμα. Στον βαθμό μάλιστα που συνδυάζεται με την βελτίωση της ανταγωνιστικότητος μέσω της υλοποιήσεως ισχυρού μεταρρυθμιστικού έργου, όπως έχει συμβεί στη χώρα μας, δύναται να ενισχύσει τις εξαγωγικές επιδόσεις.

Κατά συνέπεια, το ανωτέρω πρόβλημα διαχειρίσεως τα επόμενα έτη ουσιαστικά συνίσταται στη διαμόρφωση εκείνων των μέσων πολιτικής που αποδυναμώνουν τον πρώτο δίαυλο που συνδέει τη δημοσιονομική πειθαρχία με την οικονομική μεγέθυνση και ενισχύουν το δεύτερο. Στο παρόν δελτίο η τράπεζα εξετάζει ορισμένες πτυχές του δημοσιονομικού μείγματος και του μεταρρυθμιστικού πλαισίου υπό το ανωτέρω πρίσμα.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η ελάφρυνση από τα υψηλά φορολογικά βάρη, μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ενισχύσεως τόσο της επενδυτικής όσο και της καταναλωτικής δαπάνης, μέσω ενισχύσεως των κινήτρων για εργασία και επιχειρηματικότητα.

Εκτός από τα τραπεζικά, το καμίνι της διαπραγμάτευσης, αναμένεται να «ανάψει» και πάλι για τα προαπαιτούμενα της δ’ αξιολόγησης, που ακόμα εκκρεμούν. Από την μία πλευρά, είναι τα 88 προαπαιτούμενα της Κομισιόν τα οποία πρέπει να κλείσουν με ταχύτητα «αστραπή». Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και τα 14 προαπαιτούμενα του ΔΝΤ. Όπως και τα πρώτα, έτσι και αυτά βρίσκονται σε καθυστέρηση. Ο μεγάλος όγκος των δράσεων που παραμένουν ανολοκλήρωτες έχει δώσει τροφή σε σενάρια παράτασης, στο χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας. Ένα από αυτά προβλέπει παράταση μέχρι την 12η  Ιουλίου αλλά μία συμφωνία τότε είναι στο όριο, καθώς  τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια ξεκινούν θερινές διακοπές.

 Παρά τις καθυστερήσεις, τόσο από την Αθήνα, όσο και από τις Βρυξέλλες, τονίζεται ότι οι στόχοι δεν έχουν αλλάξει. Τεχνική συμφωνία (SLA), μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου και συνολική συμφωνία μέχρι τις 21 Ιουνίου.

Τζανακόπουλος: Στόχος η καλύτερη δυνατή συμφωνία για τον Αύγουστο

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την έξοδο από το πρόγραμμα. Ο ίδιος, τόνισε ότι «με βάση τα θετικά μηνύματα της οικονομίας και με δεδομένο ότι έχουμε υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους που είχαν τεθεί προέχει να πάρουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Όλα εξαρτώνται από τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας, αλλά αυτή τη στιγμή στόχος είναι να έχουμε τη δυνατή καλύτερη συμφωνία για τον Αύγουστο».

Στη συνέχεια είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει «σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις εφόσον αυτό επιτρέπεται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας αλλά την ίδια στιγμή δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η στοχοθεσία που υπάρχει για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους».  

Για την επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων, ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι τώρα η ώρα αυτής της συζήτησης». Πάντως, απέκλεισε κατηγορηματικά την εφαρμογή του μέτρου για το αφορολόγητο από το 2019 (προβλέπεται εφαρμογή το 2020). Τέλος, υπενθύμισε ότι αν εφαρμοστούν τα μέτρα για τις συντάξεις, τότε θα εφαρμοστούν και τα αντίμετρα.

Σπυράκη: Ο Σεντένο καταρρίπτει τα περί καθαρής εξόδου

 Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τη Νέα Δημοκρατία, και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, σε δήλωσή της, τόνισε ότι με την επιστολή του Προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο, προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης,  καταρρίπτετε το νέο παραμύθι της καθαρής εξόδου.

ΣΥΡΙΖΑ: Καμία λέξη από Κ. Μητσοτάκη για πρόγραμμα και θέσεις της ΝΔ

 Από την Κουμονδούρου, εκδόθηκε ανακοίνωση σε απάντηση στο άρθρο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον  Φιλελεύθερο. Σύμφωνα με τον Σύριζα, «Επαναλαμβάνονται οι ίδιες κοινοτοπίες περί ανανέωσης και η γνωστή καταστροφολογία. Καμία λέξη για το πολιτικό πρόγραμμα και τις θέσεις της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε αρκετές πτυχές από το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά του, το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο παρά αντιγραφή των συνταγών των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών και επανάληψη της διακυβέρνησης Σαμαρά. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για απολύσεις στο Δημόσιο και για εκχώρηση τομέων του σε επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ χαρακτήρισε το 8ωρο και τις σταθερές εργασιακές σχέσεις «παρωχημένες έννοιες».

HSBC: Η Ελλάδα πλήρως καλυμμένη χρηματοδοτικά, ως το 2020

 Σε έκθεσή της η HSBC, αναφέρεται στην καθαρή έξοδο της Ελλάδας από την εποχή των μνημονίων και ειδικότερα στο μαξιλάρι ρευστότητας, που θα την κάνει δυνατή. «Η χώρα είναι πλήρως καλυμμένη χρηματοδοτικά ως το 2020. Απαιτούνται 45 δις ευρώ και ήδη υπάρχουν μετρητά 20 δις ευρώ, αναμένεται να λάβει από την τελευταία δόση 12 δις ευρώ και τα πρωτογενή πλεονάσματα ως τότε θα φτάσουν τα 18,5 δις ευρώ».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/331485-Antistrophe-metrese-12-emeron-gia-symphonia-sten-axiologese ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...