Απολογισμός της διαπραγμάτευσης από κυβερνητικούς κύκλους

Παρασκευή 03/06/2016 – 22:20ΑΝ Η ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΤΟ 2010 Η ΧΩΡΑ ΚΕΡΔΙΖΕ 25 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ Οι «absolute red lines» της επιστολής Τσακαλώτου Επιτυχία της κυβέρνησης, η αλλαγή της συμφωνίας που είχε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ για τα κόκκινα δάνεια πέτυχε να εξαιρεθούν όλα τα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία και στο μεγάλο θέμα του  ασφαλιστικού πέτυχε την απόλυτη προστασία των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, τονίζουν κυβερνητικές πηγές σε μία πλήρη αξιολόγηση… της αξιολόγησης. Μια καταγραφή των αποτελεσμάτων της πολύμηνης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές που αναμένεται να εξισορροπήσει τα υφεσιακά μέτρα, με αναπτυξιακά αντίβαρα όπως ο νέος Αναπτυξιακός και το θέμα της αύξηση της ρευστότητα μέσα από την χαλάρωση των κανόνων της ΕΚΤ.Στον απολογισμό, μίας διαπραγμάτευσης με τεράστιο όγκο θεμάτων, κύκλοι της κυβέρνησης, τονίζουν πως
 1. Κανείς από την κυβέρνηση δεν υποστήριζε, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική, θα ανακοίνωνε άρση του waiver. Η ΕΚΤ λειτουργεί με κανόνες, που είναι σε όλους γνωστοί, και προβλέπουν κάτω από ποιες συνθήκες μια χώρα εντάσσεται ή όχι στο waiver. Κανείς, λοιπόν, από την κυβέρνηση δεν περίμενε άρση του waiver χθες. Κανένα, λοιπόν, πολιτικό πλήγμα δεν αποτελεί μια γνωστή εκ των προτέρων και δικαιολογημένη από τον τρόπο λειτουργίας της απόφαση της ΕΚΤ.
 Στα Δημοσιονομικά, η κυβέρνηση πέτυχε να αλλάξει η συμφωνία που είχε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα. Και πέτυχε να μειωθούν οι στόχοι σε +0,5% του ΑΕΠ για το 2016, 1,75% για το 2017 και 3,5% για το 2018. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠαΣοΚ είχαν συμφωνήσει για συνεχή δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους 4,5% από το 2016 και μετά!..
 
Τι ζητούσαν οι θεσμοί
 3. Αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια [ρεύμα, φυσικό αέριο], από το 13% στο 23%. Παρέμεινε στο 13%.
 4. Αύξηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ, από 13% στο 23%. Παρέμεινε στο 13%.
 5. Αύξηση ΦΠΑ στο εμφιαλωμένο νερό, από 13% στο 23%. Παρέμεινε στο 13%.
 6. Κατάργηση του μονοπωλίου των ΕΛΤΑ, για γράμματα βάρους έως 50 γρ. Δεν το δεχτήκαμε.
 7. Αύξηση του ΦΠΑ σε θέατρα, βιβλία, έντυπα, κ.λπ. από 6% σε 13%. Παρέμειναν στο 6%.
 8. Αύξηση του κύριου φόρου στον ΕΝΦΙΑ. Τα συνολικά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ παρέμειναν στα 2,65 δισ. ευρώ με διαφορετική, όμως, κατανομή του φόρου -ελάφρυνση ανάλογα με την αξία γης και τα τετραγωνικά. Μόνο σε 500.000 ιδιοκτήτες είχαμε επιβάρυνση από τους 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες.
 
«Κόκκινα δάνεια»
 9. Οι δανειστές ζητούσαν να πωλούνται όλα τα δάνεια, ανεξαρτήτως κατηγορίας. Στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση πέτυχε να εξαιρεθούν όλα τα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Όχι μόνο τα στεγαστικά αλλά και τα καταναλωτικά, τα επισκευαστικά, τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών, των εμπόρων και των αγροτών, καθώς και τα δάνεια των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μοναδικό κριτήριο η αντικειμενική αξία να είναι μέχρι 140.000 ευρώ. Καλύπτεται το 94% του συνόλου στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.
 10. Οι δανειστές ζήταγαν να μην υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί στην αγορά δανείων. Η κυβέρνηση κατάφερε τα δάνεια που θα μεταβιβαστούν σε μη τραπεζικές εταιρείες να προστατεύονται, ενώ, σε καμία περίπτωση, δεν θα επιδεινώνονται οι όροι του δανείου.
 11. Οι μη τραπεζικές εταιρείες, στις οποίες θα μπορούν να μεταβιβάζονται δάνεια, υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν εταιρείες διαχείρισης δανείων με έδρα την Ελλάδα, ενώ θα παίρνουν άδεια και θα εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος.
 12. Οι δανειστές ζητούσαν αλλαγή του νόμου Κατσέλη με προστασία μόνο του 20%. Η κυβέρνηση πέτυχε το 60%! Δηλαδή, προστατεύονται 2 στους 3 δανειολήπτες! 13. Η κυβέρνηση, διασφάλισε ένα ευρύ Δίκτυο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών με 30 κέντρα. 14. Θα δημιουργηθεί Φορέας Πιστοποίησης Φερεγγυότητας, που θα διασφαλίζει τη δίκαιη και αντικειμενική πιστοληπτική αξιολόγηση και θα διευκολύνει νέο δανεισμό.
 
Ασφαλιστικό
 Οι θεσμοί ζήτησαν περικοπές ύψους 1% του ΑΕΠ (1,9 δισ. ευρώ) ως το 2018, μέσω καθολικών μειώσεων στις καταβαλλόμενες κύριες και άμεσης περικοπής των επικουρικών (800 εκ. ευρώ) και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που είχαν συμφωνήσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
 15. Πετύχαμε την απόλυτη προστασία των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων.
 16. Προστασία για άθροισμα συντάξεων κύριας και επικουρικής έως 1.300 ευρώ / μήνα. Ενδεχόμενες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων θα επηρεάσει κάτω από το 10% των συνταξιούχων.
 17. Ζήτησαν Εθνική Σύνταξη στα 300 ευρώ με 20 έτη εργασίας. Πετύχαμε πλήρη Εθνική Σύνταξη στα 384 ευρώ με 20 χρόνια εργασίας.
 18. Ζήτησαν κατάργηση των συντάξεων αναπηρίας για εργατικό ατύχημα. Πετύχαμε την διατήρηση της.
 19. Ζήτησαν την αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ από 01/01/2016. Πετύχαμε: Καμία αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ.
 
Ενέργεια
 Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τον ΑΔΜΗΕ και την οργάνωση των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ, αποτυπώνεται το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με βάση τη Λαϊκή Εντολή του Σεπτέμβρη. 20. Ακυρώνεται η πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, και η ιδιωτικοποίηση του, στρατηγικής σημασίας, του Δικτύου Μεταφοράς.
 21. Ακυρώνεται η δημιουργία και πώληση της «Μικρή ΔΕΗ».
 22. Με τις νέες διατάξεις κατοχυρώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας, τόσο της ΔΕΗ όσο και του Δικτύου Υψηλής Τάσης που κατέχει ο ΑΔΜΗΕ, ενός σημαντικού εργαλείου χάραξης πολιτικής στον κρίσιμο ενεργειακό τομέα.
 23. Με τις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος τύπου ΝΟΜΕ, ενός ειδικού και προσωρινού μηχανισμού, επιδιώκεται η ομαλή προσαρμογή της ΔΕΗ στα νέα δεδομένα για τα ανώτατα μερίδια αγοράς των επιχειρήσεων παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2020.
 24. Η ενεργειακή αγορά αλλάζει, διαμορφώνονται νέοι κανόνες, νέες απαιτήσεις και στόχοι για μείωση του άνθρακα και αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
 
ΧρέοςΣτο Eurogroup της 24ης Μαΐου επιτεύχθηκε «πλήρης συμφωνία» δηλαδή έκλεισε η αξιολόγηση. Και εκτός από τη δόση 10,3 δισ. ευρώ, υπήρξαν αποφάσεις και για το χρέος, αλλά και για την οικονομία γενικότερα. Χρέος που και επίσημα χαρακτηρίστηκε «μη βιώσιμο», όταν ΝΔ και ΠαΣοΚ επέμεναν για το αντίθετο.
 25. Συμφωνήθηκε ότι οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους, θα παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ, έως το 2038 και στη συνέχεια κάτω από το 20% του ΑΕΠ. Η χώρα μας από το 2009 έως το 2013 έδωσε από 26% έως και 33% του ΑΕΠ για το χρέος. Αν η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση στο τελευταίο Eurogroup είχε διεκδικηθεί και κερδηθεί στην αρχή της κρίσης η χώρα θα διέθετε κάθε χρόνο από 18 έως 25 δισ. ευρώ περισσότερα για την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας!
 26-27.  Ρυθμίζεται άμεσα το θέμα του χρέους.  Δεν θα υπάρξουν, τα “βουνά” πληρωμών, όπως του 2022 και 2023. 28. Συμφωνήθηκε ότι στο άμεσο μέλλον να υπάρξει «μερική εξόφληση των υφιστάμενων δανείων προς την Ελλάδα» από τον ESM.
 29. Το Eurogroup αποφάσισε να υπάρξει ένας «μηχανισμός έκτακτης ανάγκης για το χρέος», ένας «κόφτης» χρέους, δηλαδή, που θα εξασφαλίζει, σε μόνιμη βάση, την βιωσιμότητα του χρέους! 30-34. Ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος απέστειλε επιστολή στους Θεσμούς, στην οποία επισημαίνει ποια θέματα δεν μπορεί να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση καθώς αποτελούν «κόκκινες γραμμές» -«absolute red lines». Τα σημεία αυτά είναι η πρόταση για ειδικό φόρο στις μικρές ζυθοποιίες, αλλαγές στη διαδικασία αξιοποίησης του ΑΔΜΗΕ, αλλαγές, στο συνταξιοδοτικό και άλλα για το οποία, δεν υπήρξε καμιά πρόταση τροποποίησης. Στην απαίτηση για πάγωμα των ωριμάνσεων στα ειδικά μισθολόγια, η κυβέρνηση απάντησε με  ισοδύναμα μέτρα.
 Το νέο Ταμείο δεν είναι ένα νέο ΤΑΙΠΕΔ. Έχει γενικότερους στόχους, με σημαντικότερους τη συγκέντρωση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου κάτω από μία ενιαία στέγη, τη διαχείρισή τους ως σύνολο με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση τους, τη μείωση ελλειμμάτων, την αύξηση εσόδων από την αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους και τη διαμόρφωση ενιαίας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τη δημόσια περιουσία. Όλα τα έσοδα του νέου Ταμείου, πλην των εσόδων του ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ, θα διατίθενται κατά 50% σε αναπτυξιακές επενδύσεις.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...