Από τον Αύγουστο πέφτει «τσεκούρι» σε 260.000 επικουρικές!

Δευτέρα 04/07/2016 – 16:28Επικουρικές ΠΑΝΩ ΑΠΟ 380.000 ΕΧΑΣΑΝ ΑΠΟ «ΨΑΛΙΔΙΑ» ΣΕ ΕΚΑΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ! – «Η ΝΔ ΛΑΪΚΙΖΕΙ ΚΑΙ ΨΕΥΔΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ», ΛΕΝΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ! – ΆΔΕΙΟΣ Ο «ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ» ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ, ΑΔΙΚΕΣ ΑΛΛΑ «ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ»
Σκληρή για τους συνταξιούχους είναι η προσαρμογή στο νέο Ασφαλιστικό, του οποίου οι μειώσεις έρχονται μαζεμένες μέσα στο καλοκαίρι και φέρνουν σημαντικές αλλαγές  στην τσέπη τους. Με τις μειώσεις στις συντάξεις που φέρνει η εφαρμογή των μνημονίων, να έρχονται η μία μετά την άλλη, καταβλήθηκαν περίπου 1,5 εκατ. επικουρικές συντάξεις. Σχεδόν  260.000 από αυτές, αναμένεται να περικοπούν από 3%  έως 35%, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο!Οι 380.000 συνταξιούχοι που είδαν μειώσεις  σε ΕΚΑΣ και μερίσματα
Με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο να ξεκαθαρίζει ότι οι περικοπές στις επικουρικές, αφορούν μόνο το 20% των συνταξιούχων και πάνω από το πλαφόν των 1.300 ευρώ μεικτής μηνιαίας σύνταξης, περίπου100.000 είναι οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και 280.000 μερισματούχοι του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων που είδη τον μήνα που πέρασε είδαν μειώσεις στο εισόδημά τους και το πορτοφόλι τους να γίνεται ελαφρύτερο.Από Αύγουστο το «ψαλίδι» στις επικουρικές! Οι συντάξεις που καταβλήθηκαν αυτό το μήνα είναι οι τελευταίες που θα είναι «ακέραιες» καθώς από τον Αύγουστο, παίρνουν μπρος τα «ψαλίδια» που για μερίδα των συντάξεων θα φτάσει μέχρι και το 30%! Ενδεικρηλκό το πόσο πιεσμένο ε΄ναι το σύστημα και πόσο άδειος είναι ο «κουμπαράς» του Ασφαλιστικού, το ΕΤΕΑ, για να καταβάλει τα συνολικά 260-280 εκατ. που απαιτούνται για συντάξεις, αναγκάστηκε να πάρει 60 εκατ. από την περιουσία του Κοινού Κεφαλαίου.
«Τσεκούρι» στις συντάξεις 11.000 τραπεζικώνΤα νέα ψαλίδια,  έρχονται με τις συντάξεις του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, όχι μόνο στις επικουρικές αλλά  και για τους 6.000 που είχαν συντάξεις πάνω από το πλαφόν και θα περικοπούν για να φτάσουν τα 2.000 ευρώ, αλλά και για τους 11.000 τραπεζοϋπαλλήλους που χάνουν ακόμη και το 1/3 του εισοδήματός τους. Οι συγκεκριμένοι με διάταξη του νόμου 4387/2016 φεύγουν από το ταμείο τους (ΕΤΑΤ) και από 1/6/2016, μπαίνουν  στο ΙΚΑ, κάτι που σημαίνει πως η αναπροσαρμογή των συντάξεών γίνεται με ειδικό συντελεστή 1,75%.
Ειδικά το Ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό να είναι ταμείο και κύριας και επικουρικής ασφάλισης, που σημαίνει ότι με το πέρασμα στο νέο σύστημα, οι τραπεζοϋπάλληλοι, δέχονται διπλή πίεση. 25.000 συνταξιούχοι έχασαν εντελώς το μέρισμα χηρείας!Ακόμα και πάνω από 25.000 είναι οι συνταξιούχοι που έχασαν από την πρώτη  Ιουνίου το μέρισμα χηρείας, επειδή δεν πληρούν τις νέες αυστηρότερες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με το κείμενο της νέας εγκυκλίου που δίνει τα όρια εφαρμογής, καταργούνται οι παλαιότερες ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να χάσουν το επίδομα, οι γονείς και ορφανά από πατέρα αδέλφια.
Σύνταξη από τα 50 για 150.000 εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες!
Αποζημίωση που  φτάνει μέχρι και τους 45 μισθούς, θα πάρουν κάποιοι αν έχουν πιάσει το όριο συνταξιοδότησης! Από την άλλη, οι υπόλοιποι θα αναγκαστούν να περιμένουν  μέχρι και 10 χρόνια μέχρι να συμπληρώσουν τα χρόνια για να κάνουν αίτηση συνταξιολδότησης! Οι κερδισμένοι της εθελούσιας αποχώρησης θα είναι όσοι έχουν 25 ή περισσότερα χρόνια μέχρι  το 2012 και μέχρι τις 18/08/2015 έκλεισαν οι μεν γυναίκες το 50ο έως 55ο έτος (με ανήλικο τέκνο έως το 2012), οι δε άνδρες τα 35 χρόνια εργασίας. Από την άλλη πλευρά χαμένοι είναι όσοι ασφαλίστηκαν μετά το 1993 αφού αν δεν έχουν συμπληρώσει σαράντα χρόνια εργασίας θα πρέπει να συμπληρώσουν τα 67 για να βγουν στη σύνταξη!
Η μάχη των συντάξεων, μαίνεται σε όλα τα επίπεδα και ενώ εκατομμύρια συνταξιούχοι στην Ελλάδα, αγωνιούν για το αύριο, σε πολιτικό επίπεδο κυβέρνηση και αντιπολίτευση κορυφώνουν την αντιπαράθεσή τους. Με τη ΝΔ, να ασκεί σκληρή κριτική, για περικοπές που φέρνει το μνημόνιο που έχουν ψηφίσει και τα προαπαιτούμενα τα οποία πέρασαν από την βουλή με την στήριξή τους,  κύκλοι της κυβέρνησης, απαντούν πως «η Νέα Δημοκρατία και ο Γιάννης Βρούτσης πιστεύουν ότι απευθύνονται σε λωτοφάγους. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγήσει κανείς τα όσα υποστήριξε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρώην Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της Νέας Δημοκρατίας».Οι τόνοι ανεβαίνουν με πηγές κοντά στη κυβέρνηση να λένε για τον πρώην υπουργό πως «και λαϊκίζει ασύστολα και ψεύδεται θρασύτατα, όταν χαρακτηρίζει «κεραυνό εν αιθρία» τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ. Γνωρίζει ότι στο περίφημο «mail Χαρδούβελη», το οποίο δεν έγινε καν δεκτό ως βάση συζήτησης, προαναγγελλόταν η κατάργηση του ΕΚΑΣ με τον ευφημισμό του «ανασχεδιασμού» του».Μάλιστα, ειδικά στο θέμα της πρότασης Γιούνκερ του Ιουλίου του 2015, την οποία στήριξε, « αναφανδόν και με καμπάνιες, περιλάμβανε την άμεση και οριστική κατάργησή του, χωρίς αναπλήρωση, για όλους».
Ειδικά για την κριτική που ακούγεται για τα μνημόνια, οι ίδιες πηγές, τονίζουν πως «το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισαν το καλοκαίρι του 2015 το νόμο 4336/2015, που ρητά προέβλεψε ως μνημονιακή υποχρέωση την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Φαίνεται ότι ο πολιτικός καιροσκοπισμός εκείνων που βύθισαν τη χώρα στα χρέη και την ύφεση, δεν έχει όρια».Όχι σε μία 12η μείωση των κύριων συντάξεων!Ξέρουμε ποιοι ζητούσαν τα προηγούμενα χρόνια το κούρεμα του ΕΚΑΣ, λένε κύκλοι του αρμόδιου υπουργείου,  προσθέτοντας πως, «οι Έλληνες πολίτες όμως θυμούνται ποιοι νομοθέτησαν δώδεκα διαδοχικές μειώσεις στις συντάξεις. Ποιοι στήριξαν την κατάργηση του ΕΚΑΣ, αλλά και την εξαΰλωση των επικουρικών συντάξεων. Ποιοι δεσμεύτηκαν για μέτρα ύψους 7,7 δισ. για τη διετία 2015-2016». Για την αντιπολίτευση λένε, πως πρέπει να «σταματήσει επιτέλους η Νέα Δημοκρατία τον εμπαιγμό των Ελλήνων συνταξιούχων».
Μάλιστα επισημαίνουν πως, πριν από τις εκλογές,  ο πρώην υπουργός Γιάννης Βρούτσης είχε δηλώσει ότι όποιος και να ήταν Υπουργός Εργασίας μία κύρια σύνταξη θα ήταν χαμένη.
 Από την μία οι μειώσεις από την άλλη η ισονομίαΤο νέο ασφαλιστικό, έφερε ένα νέο κύκλο μειώσεων σε συντάξεις και επιδόματα, αλλά οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, αντιπαραθέτουν πως παράλληλα επιτεύχθηκαν και μία σειρά στρατηγικών στόχων της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό,  όπως η προστασία των  κύριων συντάξεων, η μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και η  προστασία των  επικουρικών συντάξεων.  
Στο θέμα του ΕΚΑΣ, το οποίο λόγω της περικοπής του βρίσκεται στην επικαιρότητα, τονίζεται πως, με τις επιλογές της κυβέρνησης, επετεύχθη η σταδιακή μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, σε βάθος τριετίας, αντί για την άμεση περικοπή και η εξασφάλιση πως την εθνική σύνταξη θα την πάρουν όλοι, «ώστε να επωφεληθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι από τον επανϋπολογισμό ως το 2018 και να αποκατασταθούν οι ανισότητες και οι αδικίες μεταξύ δικαιούχων και μη».
Σε 4 χρόνια η προσαρμογή για να μη διαλύσει τους συνταξιούχουςΙδιαίτερη βαρύτητα, δίνεται από το υπουργείο,  στην κατανομή της δημοσιονομικής προσαρμογής σε βάθος τετραετίας, αντί διετίας, και στην εξοικονόμηση 20 δισ. ευρώ από τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Τέλος υποστηρίζουν πως το νέο σύστημα, είναι ένα πλάνο που εξασφαλίσει την ισονομία, τους ίσους κανόνες για όλους, με κοινωνική δικαιοσύνη.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...