Αυξήσεις «φωτιά» 11% στο πετρέλαιο θέρμανσης!

Πετρέλαιο Θέρμανσης

«Χρυσό» αναμένεται να πληρώσουν φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, οι έλληνες καταναλωτές, καθώς οι τιμές αυξάνονται για ακόμα μία φορά, μετά την αναπροσαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ!  Ο ΕΦΚ ανεβαίνει στα 0,28 ευρώ το λίτρο από 0,23 που ήταν πέρσι και ο ανώτερος συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε στο 24% από 23% που ήταν το 2015. Οι εξέλιξη αυτή σημαίνει αύξηση στην τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης 11%, παρά την πτώση που έχει καταγραφεί στις διεθνείς τιμές.

Οι έμμεσοι φόροι έχουν γονατίσει την αγορά και μεγάλη μερίδα των καταναλωτών  στρέφεται σε άλλες μορφές θέρμανσης. Πιο φτηνές, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις και πιο επικίνδυνες, για τα νοικοκυριά.  Οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων, ήρθαν μετά την συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών, για τα πρώτα μέτρα της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης. Οι υψηλοί στόχοι για έσοδα, που επέβαλαν οι τροικανοί, επιβαρύνουν το σύνολο της αγοράς, καθώς μπορεί να αυξάνονται οι φόροι, αλλά ο μέσος καταναλωτής που έχει δει το εισόδημά του να μειώνεται ξανά και ξανά, το σκέπτεται δύο φορές πριν κάνει κάποια αγορά.  

Τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων δείχνουν ότι στις 15 Οκτωβρίου 2015 η μέση τιμή ήταν 0,83 ευρώ το λίτρο και οι φόρο – αυξήσεις, θα κοστίσουν στους καταναλωτές περίπου εννέα λεπτά το λίτρο ή 11%.  

Μία αύξηση που έρχεται σε μία εποχή που βρίσκει τα νοικοκυριά να επιβιώνουν τον έκτο χρόνο των μνημονίων και να έχουν εξαντληθεί από τις αυξήσεις στην φορολογία.  Στο τέλος Απριλίου, που ήταν και το τέλος της περσινής σεζόν για την διάθεση πετρελαίου, η μέση τιμή είχε κλείσει στο 0,764 ευρώ το λίτρο. Η διαφορά με τις τιμές σήμερα είναι 20% ή 0,156 ευρώ το λίτρο!

Οι «ένοχοι» είναι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης που με την νέα αύξηση αγγίζει τα 280 ευρώ/χίλια λίτρα (0,28/λίτρο)  από 230 ευρώ/χίλια λίτρα (0,23 /λίτρο) της περσινής  σεζόν. Μετά την αύξηση αυτή υπολογίζεται και ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, όπου και αυτός με την σειρά του αυξήθηκε από το  23%, στο 24%.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...