Βουλή: Λιγότερα από 160 εκατ. θα αποφέρει η αύξηση του ΦΠΑ

Βουλή: Λιγότερα από 160 εκατ. θα αποφέρει η αύξηση του ΦΠΑ

«Πολύ κακό για το τίποτα», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής  σε ότι αφορά την απόδοση του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που έφερε αρνητικές πιέσεις στην αγορά και μείωση των πωλήσεων στις τοπικές  επιχειρήσεις,  αλλά δεν αποδίδει τους επιθυμητούς καρπούς.

Στην έκθεση, αναφέρεται πως το όφελος στα έσοδα από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, είναι αρκετά μικρότερο από το αναμενόμενο και προτείνει την αυξημένη χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές, ώστε να αντιμετωπιστεί η μεγάλη φοροδιαφυγή και με αυτό τον τρόπο να επιτευχθεί η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου. Οι εκτιμήσεις τοποθετούσαν την απόδοση του  μέτρου κοντά στα 2 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ στα ταμεία του κράτους.

Λιγότερα από 160 εκατ. ευρώ  εκτιμάται πως θα φέρει στα δημόσια ταμεία, η κατάργηση του μειωμένου καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που περιλαμβάνεται στο τρίτο μνημόνιο.

Μάλιστα, το Γραφείο Προϋπολογισμού περιλαμβάνει στην έκθεσή του και άλλες εκτιμήσεις, για τα έσοδα του νέου αυξημένου ΦΠΑ, όπως αυτή του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών το 2013 που υπολόγιζε ότι το σύνολο των εσόδων από το μέτρο αυτό είναι μόλις στα 69 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα είναι διαχρονικά ανάμεσα στις χώρες με το μεγαλύτερο έλλειμμα ανάμεσα στο ΦΠΑ που μπορεί να εισπράξει και αυτόν που εισπράττει το οποίο για την περίοδο 2000-2011 υπολογίζεται σε 30%.

Από την άλλη πλευρά, αύξηση των εσόδων του Δημοσίου μπορεί να έρθει με την επιτυχημένη αντιμετώπιση και περιορισμό της φοροδιαφυγής.  

Ένα μέτρο που θεωρείται αξιόπιστο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι η διευρυμένη χρήση πλαστικού χρήματος.  Όμως ακόμα και εκεί η χώρας μας φαίνεται πως έχει μείνει πίσω από τους ευρωπαίους εταίρους και βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ένωσης σχετικά με την χρήση ηλεκτρονικών μέσω πληρωμής.

Στην έκθεση, εκτιμάται πως το δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει επιπλέον 2 δισ. ευρώ από ΦΠΑ σε περίπτωση διευρυμένης χρήσης του πλαστικού χρήματος, η εθνική οικονομία να εξοικονομήσει 1,5 δισ. ευρώ και οι επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν επίσης 1-1,5 δισ. ευρώ μέσω της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...