Βόμβα από το ΣτΕ: Παράνομα λειτουργούν τα σημερινά πανελλαδικά κανάλια

Βόμβα από το ΣτΕ: Παράνομα λειτουργούν τα σημερινά πανελλαδικά κανάλια

«ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ»                                                              

Αντισυνταγματικό και παράνομο είναι, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας,  το άναρχο τοπίο λειτουργίας των τηλεοπτικών καναλιών που επικρατεί σήμερα και όχι η διαδικασία του διαγωνισμού για τη χορήγηση των 4 αδειών.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή το σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Παπαγεωργίου, δημοσίευσε τις αποφάσεις με τις οποίες απέρριψε τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που είχαν κατατεθεί από τις εταιρείες Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε. (απόφαση 129/2016), Νέα Τηλεόραση Α.Ε.- Star (απόφαση 130/2016), Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε.- Epsilon (απόφαση 131/2016), Antenna TV A.E. (απόφαση 146/2016), Ειδήσεις Ντοτ Κομ- ΣΚΑΪ Α.Ε. (απόφαση 147/2016) και Τηλέτυπος Α.Ε.- Μega (απόφαση 148/2016).

Στις αποφάσεις του ΣτΕ, προβάλλονται επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι επιβάλλουν την ταχεία ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τη χορήγηση των 4 αδειών με τιμή εκκίνησης, για κάθε μία άδεια τα 3 εκατομμύρια ευρώ ευρώ.

Βασικό σημείο των αποφάσεων αποτελεί η άποψη των δικαστών ότι  αφενός τα κανάλια δεν υφίστανται βλάβη από το διαγωνισμό και αφετέρου ότι  «συντρέχουν εν προκειμένω -κατά τα βασίμως προβαλλόμενα από τη Διοίκηση- επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την ταχεία ολοκλήρωση της επίμαχης διαγωνιστικής διαδικασίας».

Τι δικαστήριο λέει:

1. «Είναι επιβεβλημένη η χορήγηση αδειών με απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης»,

2. Η «ανάγκη άμεσης νομοθετικής παρέμβασης» έχει καταστεί «επιτακτική», καθώς από 31 Δεκεμβρίου 2015 έχει λήξει η «πολλάκις παραταθείσα» σχετική προθεσμία (και, άρα, καλώς ανατέθηκε η σχετική αρμοδιότητα στον Υπουργό Επικρατείας) και

3. Η διενέργεια του διαγωνισμού αποτελεί δέσμευση της χώρας μας στο πλαίσιο της Συμφωνίας με τους εταίρους της.

Αναφέρει πως  με τη Σύμβαση Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η Ελλάδα «ανέλαβε δέσμευση θεσπίσεως διαρθρωτικών δημοσιονομικών μέτρων που θα συμπεριλαμβάνουν, εκτός άλλων, και την «αναγγελία προκήρυξης δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού υποβολής προσφορών για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών και την καταβολή τελών που αφορούν τη χρήση των αντίστοιχων συχνοτήτων».

Στο σκεπτικό του σχετικά με τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία, το ΣτΕ αναφέρεται σε «αυθαίρετη και χωρίς άδεια λειτουργία πολλών τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα από το 1989» και προσθέτει ότι, ακόμη και ορισμένες άδειες καναλιών που εκδόθηκαν το 1993, ανακλήθηκαν αυτοδικαίως μετά εννέα μήνες.

«Έκτοτε, δε, ως προς τους τελευταίους ως άνω τηλεοπτικούς σταθμούς, είτε δεν υπήρχε, για μακρά χρονικά διαστήματα, καμία νομική κάλυψη για τη λειτουργία τους, είτε επιχειρείτο (…) η «νομιμοποίηση» της λειτουργίας τους με αλλεπάλληλες νομοθετικές διατάξεις (…) επ’ αόριστον, σε αντίθεση με τη νομολογία του ΣτΕ».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...