Γιατί δε μπορώ να χάσω κιλά; Της Νατάσας Τρουμπούκη

Πόσα κιλά μπορώ να χάσω σε ένα μήνα;

Η απώλεια βάρους όταν κάνουμε δίαιτα εξαρτάται από το σωματικό βάρος που έχουμε όταν ξεκινάμε το πρόγραμμα διατροφής. Υπό αυτή την έννοια, ένας άνθρωπος που ζυγίζει 150 κιλά μπορεί να χάσει έως και 10 κιλά μέσα σε ένα μήνα. Ωστόσο, κατά γενικό κανόνα, δεν πρέπει να χάνουμε περισσότερα από 2-4 κιλά το μήνα, δηλαδή περίπου μισό έως ένα κιλό την εβδομάδα, καθώς με αυτό τον τρόπο δεν διαταράσσεται η ισορροπία του οργανισμού

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στόχος μιας δίαιτας είναι η απώλεια λιπώδους ιστού, δηλαδή λίπους και λιγότερο μυϊκού ιστού, γλυκογόνου και υγρών (νερού). Ωστόσο, με καμία δίαιτα δεν μπορεί να επιτευχθεί 100% απώλεια λίπους.

Πως καθορίζονται οι θερμίδες σε μια δίαιτα;

Η απώλεια κιλών σχετίζεται άμεσα με τις θερμίδες που καταναλώνουμε. Ωστόσο, οι θερμίδες που απαιτούνται για την απώλεια βάρους διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο καθώς εξαρτώνται αφενός από τον μεταβολικό ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας και αφετέρου από τη σωματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, επιτυχημένη είναι η δίαιτα την οποία δεν “αντιλαμβάνεται” ο οργανισμός, δηλαδή όταν ο άνθρωπος προσλαμβάνει τόσες θερμίδες όσες απαιτούνται ώστε το σώμα του να μην αισθάνεται ότι βρίσκεται σε κατάσταση στέρησης. Γιατί όταν ο οργανισμός στερείται, αμύνεται και δεν μπορεί να χάσει κιλά με αποτέλεσμα ο δείκτης της ζυγαριάς να “κολλάει”. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μάλιστα, οι ειδικοί προτείνουν την αύξηση στην κατανάλωση θερμίδων προκειμένου ο οργανισμός να “ξεγελαστεί”, να “ξεκολλήσει”, να λειτουργήσει σωστά και τελικά να καταφέρει να χάσει βάρος.

Πιο σημαντική είναι η ποσότητα ή η ποιότητα των τροφών στη δίαιτα;
Τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα των τροφών παίζουν σημαντικό ρόλο στη δίαιτα. Ο οργανισμός χρειάζεται όλα τα θρεπτικά στοιχεία για να λειτουργήσει, σε λογικές όμως ποσότητες. Για παράδειγμα, εάν ένας άνθρωπος καταναλώσει μόνο ένα γεύμα την ημέρα – ακόμη κι αν αυτό είναι ένα χάμπουγκερ με τηγανητές πατάτες – θα καταφέρει να χάσει κιλά, αλλά ο μεταβολικός του ρυθμός δε θα λειτουργεί σωστά γιατί θα του λείπουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Από την άλλη πλευρά, ούτε και αν κάποιος καταναλώνει αποκλειστικά και μόνο υγιεινά τρόφιμα, θα έχει απαραίτητα το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε μια δίαιτα δεν υπάρχουν απαγορευμένες τροφές. Όλα τα τρόφιμα μπορούν και πρέπει να καταναλώνονται, στη σωστή όμως ποσότητα και συχνότητα. Απόψεις ότι δεν πρέπει να συδνυάζουμε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφών (π.χ. υδατάνθρακες με πρωτεΐνη) θεωρούνται πλέον ξεπερασμένες, καθώς ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να αφομοιώνει μείξεις τροφών και όχι μεμονωμένες τροφές.

Ποιά είναι τα πιο συχνά λάθη που οδηγούν μια δίαιτα σε αποτυχία;
Από το είδος των τροφών που καταναλώνουμε έως και… την ημέρα που ξεκινάμε μια δίαιτα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να “σαμποτάρουν” την απώλεια βάρους.

Ένα σημαντικό λάθος που κάνουμε είναι να πιστεύουμε ότι η αποτελεσματικότητα μιας δίαιτας φαίνεται αποκλειστικά και μόνο στη ζυγαριά. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν έχει τόσο σημασία τι δείχνει ο δείκτης της ζυγαριάς όσο τί δείχνει ο λιπομετρητής (το όργανο που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του λίπους) ή το ίδιο μας το σώμα και τα ρούχα που φοράμε. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να χάσουμε ευκολότερα πόντους παρά κιλά, δεδομένου ότι ο λιπώδης ιστός έχει μεγαλύτερο όγκο σε σχέση με τον μυϊκό ιστό.

Σε αποτυχία της δίαιτας μπορεί να οδηγήσει και ο “ψυχαναγκασμός” να ζυγίζουμε τα γραμμάρια της τροφής που καταναλώνουμε. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτή η συνήθεια κουράζει ψυχολογικά τους ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν γρήγορα την προσπάθεια.

Επίσης, η αίσθηση της στέρησης αλλά και η έλλειψη γεύσης συχνά προδιαθέτουν στην αποτυχία της δίαιτας. Η στέρηση επηρεάζει αρνητικά τον μεταβολικό ρυθμό του οργανισμού και προκαλεί εκνευρισμό στον άνθρωπο ενώ η έλλειψη γεύσης δεν δίνει το κίνητρο να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Για τον λόγο αυτό, όταν κάνουμε δίαιτα, πρέπει να έχουμε ποικιλία στις τροφές που καταναλώνουμε και να δίνουμε γεύση στο φαγητό που τρώμε
με μυρωδικά, ξύδι ή μουστάρδα.

Εχθρός της δίαιτας είναι και οι λεγόμενες “αόρατες” θερμίδες που περιέχουν τρόφιμα ή ροφήματα που εκ πρώτης όψεως φαίνονται «αθώα». Τέτοια είναι ο καφές με σιρόπι και κρέμα γάλακτος, που στην πραγματικότητα φτάνει να αποδίδει τις θερμίδες μια πάστας, ή ακόμα και το «διαιτητικό» κριθαρένιο παξιμάδι (π.χ. 70 γραμμαρίων) που αποδίδει τις θερμίδες που έχουν 4 φέτες ψωμί.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι και η ημέρα έναρξης μιας δίαιτας αλλά και οι συνθήκες υπό τις οποίες ξεκινάμε την προσπάθεια, παίζει ρόλο στην επιτυχία ή την αποτυχία της. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσες δίαιτες ξεκινούν την Κυριακή, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας συγκριτικά με εκείνες που ξεκινούν την Δευτέρα, που είναι πάντα μια “δύσκολη” μέρα. Επίσης, είναι σημαντικό να βρισκόμαστε σε καλή ψυχολογική κατάσταση και όχι να είμαστε “πεσμένοι” συναισθηματικά ή έχουμε να διαχειριστούμε πολλά προβλήματα ταυτόχρονα. Σε κάποιες περιπτώσεις, ενδεχομένως να είναι απαραίτητη και η συμβολή ψυχολόγου δεδομένου ότι πολλές φορές τρώμε συναισθηματικά γιατί προσπαθούμε μέσω της διατροφής να καλύψουμε συναισθηματικά κενά.

Τέλος, πολλοί σημαντικοί παράγοντες στην επιτυχία μιας δίαιτας είναι το κατά πόσο έχουμε συνειδητοποιήσει τους λόγους θέλουμε να χάσουμε βάρος αλλά και η στήριξη από το οικογενειακό ή φιλικό του περιβάλλον.

Η δίαιτα πρέπει να συνδυάζεται με άσκηση;

Η δίαιτα καλό είναι να συνδυάζεται με άσκηση, καθώς η επιτυχία της εξαρτάται κατά 70% από τη σωστή διατροφή και κατά 30% από την άσκηση. Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας στην απώλεια βάρους δεν έγκειται στο ότι συμβάλλει τόσο στο να «κάψουμε» πολλές θερμίδες -για παράδειγμα, κάνοντας μια ώρα διάδρομο σε έναν μέτριο ρυθμό, χάνουμε τις θερμίδες που έχει μισή σοκολάτα- όσο στο ότι ενισχύει την υγεία της καρδιάς, των αγγείων και των οστών, βοηθά στην ψυχολογία και γενικότερα είναι μια καλή συνήθεια που μπορεί να μας συμπαρασύρει και σε άλλες καλές συνήθειες.

Η λιποαναρρόφηση συμβάλλει στη μείωση το σωματικού βάρους;
Η λιποαναρρόφηση δεν αποτελεί μέθοδο απώλειας βάρους, αλλά βοηθά τους ανθρώπους να βελτιώσουν αισθητικά την εικόνα του σώματός τους.

Τα σκευάσματα για την απώλεια βάρους είναι χρήσιμα όταν κάνουμε δίαιτα;

Πληθώρα σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά υπόσχονται γρήγορο αδυνάτισμα, καύση του λίπους και ενίσχυση του μεταβολισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, μόνο 3 από τα 100 σκευάσματα μπορεί να έχουν αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους, λειτουργώντας επικουρικά σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Σε ποιες περιπτώσεις οι επεμβάσεις παχυσαρκίας είναι η λύση για την απώλεια βάρους;

Οι επεμβάσεις παχυσαρκίας δεν αποτελούν λύση για την απώλεια βάρους, καθώς πρόκειται για δύσκολες χειρουργικές πράξεις που κρύβουν κινδύνους. Ενδείκνυται μόνο σε ανθρώπους με νοσογόνο παχυσαρκία που έχουν αποτύχει να χάσουν κιλά με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο.

Υπάρχουν τρία είδη επεμβάσεων παχυσαρκίας: ο γαστρικός δακτύλιος, το γαστρικό μανίκι και το γαστρικό bypass. Η τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου στο στομάχι περιορίζει τον χώρο όπου πηγαίνει η τροφή με αποτέλεσμα να επέρχεται πιο γρήγορα ο κορεσμός. Στο γαστρικό μανίκι, γίνεται αφαίρεση ενός μεγάλου μέρους του στομάχου, με αποτέλεσμα να μικραίνει ο χώρος και το άτομο να τρώει λιγότερο. Τέλος, στο γαστρικό bypass, το στομάχι χωρίζεται και δημιουργείται ένα νέο μικρότερο, στο οποίο συνδέεται μέρος του λεπτού εντέρου. Η απώλεια βάρους σε αυτή την περίπτωση είναι αποτέλεσμα του περιορισμένου όγκου του στομάχου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι επεμβάσεις παχυσαρκίας δεν εγγυώνται 100% αποτελεσματικότητα στην απώλεια βάρους και απαιτούν από τον ασθενή αλλαγή στις διατροφικές του συνήθειες. Ενέχουν τον κίνδυνο επιπλοκών, ωστόσο η εξέλιξη της τεχνολογίας σήμερα έχει μειώσει σημαντικά αυτό τον κινδυνο. Έρευνες έχουν δείξει ότι η θνητότητα στην επέμβαση με γαστρικό δακτύλιο είναι 1 στους 1000 ενώ στο γαστρικό μανίκι και το γαστρικό bypass είναι 1 στους 100.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...