ΔΝΤ: Καμία ανάγκη επιβολής περαιτέρω μέτρων λιτότητας φέτος

ΔΝΤ: Καμία ανάγκη επιβολής περαιτέρω μέτρων λιτότητας φέτος

Τέλος οι απαιτήσεις για νέα μέτρα παραδέχεται ο διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου του, Τζέφρι Πάρκς! Tο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν βλέπει την ανάγκη για επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας, ξεκαθάρισε το υψηλόβαθμο στέλεχος των δανειστών, κλείνοντας την πόρτα για νέες δύσκολες διαπραγματεύσεις που θα έβαζαν σε κίνδυνο την ομαλή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Μετά από οκτώ χρόνια βάρβαρης λιτότητας και τριών μνημονίων με εκατοντάδες μεταρρυθμίσεις, ακόμα και οι πιο άτεγκτοι δανειστές κατάλαβαν ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι.

Οι θεσμοί, παρά την ισχυρή θέση τους στις διαπραγματεύσεις, γνωρίζουν ότι δεν έχουν περιθώρια να πιέσουν άλλο την Ελλάδα. Δεν το κάνουν επειδή «ξαφνικά» τους έπιασε ο πόνος για τις θυσίες του ελληνικού λαού,  σταματούν τις απαιτήσεις, γιατί τα νούμερα δείχνουν ότι η  ελληνική οικονομία ανακάμπτει, η χώρα αναβαθμίζεται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και η κυβέρνηση επανήλθε στις αγορές. Από το 2016 και μετά, ειδικά μετά το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, η εφαρμογή των προαπαιτούμενων και η επίτευξη των στόχων του μνημονίου, στέρησε τους δανειστές από επιχειρήματα και τους αναγκάζει να ακολουθήσουν την συμφωνία του 2015, όπου προβλέπει την απελευθέρωση της χώρας από τα μνημόνια, τον Αύγουστο.

Επίσης, δεν μπορούν να πιέσουν, καθώς δεν έχουν πολιτική στήριξη στην Ευρώπη, για άλλο ελληνικό πρόγραμμα. Γνωρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να πετύχει, να κερδίσει το στοίχημα των μνημονίων και στο τέλος του καλοκαιριού να σταθεί ξανά στα πόδια της. Αν προβάλουν νέες εξωφρενικές απαιτήσεις, αν προκαλέσουν νέες αναταράξεις στην ελληνική Οικονομία, τότε θα διακινδύνευαν να  τρομάξουν αγορές και επενδυτές και η Ελλάδα να μείνει χωρίς εναλλακτική χρηματοδότηση.

Οι δανειστές, τόσο οι πολιτικοί της Ευρώπης, όσο και τα πρωτοκλασάτα στελέχη των θεσμών, έχουν ανάγκη να επιτύχουν και να προβάλουν την επιτυχία του τρίτου ελληνικού προγράμματος. Είναι ο μόνος τρόπος για να δικαιολογήσουν, τις αποτυχίες τους στα προηγούμενα προγράμματα και να δικαιωθούν απέναντι στην σκληρή κριτική που δέχονται για τις επιλογές τους. Οι πολιτικοί της Ευρωζώνης, όπως η καγκελάριος Μέρκελ, έχουν κατηγορηθεί από τις αντιπολιτεύσεις, στις χώρες τους, ότι με την χρηματοδότηση των ελληνικών προγραμμάτων, πετάνε τα χρήματα των φορολογούμενων σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, ενώ από τις πιο αριστερές δυνάμεις, ότι με την ακραία λιτότητα τιμωρούν τους «σπάταλους» Έλληνες ως παράδειγμα για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Από την άλλη πλευρά, τα στελέχη των θεσμών, αντιμετωπίζουν τις δικές τους προκλήσεις. Ειδικά το ΔΝΤ, που έχει κάνει απανωτά λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα αντιμετωπίζει την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας του. Παράλληλα τα υψηλόβαθμα στελέχη, οι επικεφαλής των θεσμών παίζουν την καριέρα τους σε κάθε απόφαση που μπορεί να καταστρέψει ένα πρόγραμμα. Όλοι έχουν συμφέρον στην ελληνική επιτυχία και κάνουν ότι μπορούν για την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος.  

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Reuters, ο κ. Φράνκς ανέφερε ότι παρά τη βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζει η οικονομία, χρειάζονται μακροπρόθεσμες βελτιώσεις και τόνισε ότι δεν πρέπει να επικρατήσει πνεύμα εφησυχασμού μετά την λήξη του προγράμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, παραδέχτηκε πως «η Ελλάδα έχει εντυπωσιάσει με την ταχύτητα που εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις και με την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων και το Ταμείο δεν βλέπει την ανάγκη για επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας φέτος».

Επίσης, στο ίδιο δημοσίευμα του Reuters, επισημαίνεται ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, η χώρα αναβαθμίζεται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και η κυβέρνηση επανήλθε στις αγορές ευελπιστώντας να εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης. Παραμένει, ωστόσο η πρόκληση να δελεαστούν επενδυτές για το επταετές ομόλογο που πρόκειται να εκδοθεί σύντομα.

Μάλιστα, θεωρείται δείγμα εμπιστοσύνης η προσέλκυση περισσότερων συντηρητικών funds, που τοποθετούνται μακροπρόθεσμα στις αγορές ομολόγων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ξένου πρακτορείου, δύο μεγάλοι επενδυτές δήλωσαν ότι  δεν είναι πιθανό να συμμετάσχουν επειδή εξακολουθούν να ανησυχούν για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τέλος σύμφωνα με δηλώσεις επενδυτών εκτιμούν ότι θα πρέπει να κινηθούν προσεκτικά στο θέμα της Ελλαδας. Από την άλλη πλευρά, όμως υπάρχουν πολλοί επενδυτές που βλέπουν μεγάλα περιθώρια κέρδους στο στοίχημα ανάκαμψης της ελληνικής Οικονομίας και είναι έτοιμοι να ποντάρουν στην Ελλάδα.  Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται επενδυτές που ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία, η Ελλάδα έχει προσφέρει συναρπαστικές αποδόσεις και η επικείμενη δημοπρασία προσφέρει νέες ευκαιρίες.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/319990-DNT-Kamia-anagke-epiboles-peraitero-metron-litotetas-phetos ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...