Δεν θα πιστεύετε από τι προκαλείται το ροχαλητό!

ζευγάρι στο κρεβάτι και η γυναίκα ροχαλίζει

Όσο πρωτοφανές και αν ακούγεται, το πόρισμα της συγκεκριμένης έρευνας είναι βασισμένος στην εξής θεωρία:

Το ροχαλητό εμφανίζεται περισσότερο σε ανθρώπους που διαθέτουν μεγάλη γλώσσα… σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Sleep Journal.

Όπως είναι γνωστό, όταν κανείς είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, αυξάνεται ο κίνδυνος της αποφρακτικής άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου, η οποία στην ουσία προκαλεί το ροχαλητό. Μέχρι σήμερα, κατά κύριο λόγω οι ερευνητές πίστευαν πως ο μεγάλος λαιμός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως υπαίτιος για την εμφάνιση του ροχαλητού κατά τον ύπνου.

Η νέα έρευνα όμως, έρχεται να διαψεύσει αυτή την άποψη, υποστηρίζοντας πως η συσσώρευση κιλών οδηγεί μεταξύ άλλων και στη συσσώρευση λίπους στη γλώσσα. Με άλλα λόγια, ναι, και η γλώσσα μας παχαίνει.

Οι Αμερικανοί ερευνητές, διαπίστωσαν ότι τα παχύσαρκα άτομα με αποφρακτική άπνοια κατά τον ύπνο είχαν υψηλότερο ποσοστό του λίπους στη γλώσσα τους – κατά κύριο λόγο, στη βάση των γλωσσών τους – που έκανε την γλώσσα τους συνολικά μεγαλύτερη. Αυτό το δεδομένο, συγκρίθηκε με άλλα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, τα οποία δεν υποφέρουν από άπνοια. Συμπέρασμα Αυτό σε σύγκριση με παχύσαρκα άτομα που δεν υποφέρουν από την κατάσταση ύπνου.

Η αύξηση του λίπους της γλώσσας μπορεί να αποτρέψει τους μύες της να την τοποθετούν μακριά από την αναπνευστική οδό, προκαλώντας το ροχαλητό επειδή ο αεραγωγός φράσσεται, είπαν οι ερευνητές. Πρόσθεσαν η μελέτη μπορεί να δώσει μια εξήγηση για τη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και άπνοιας ύπνου – και ο έλεγχος για τον εντοπισμό λίπους στη γλώσσα θα μπορούσε να βοηθήσει τη διάγνωση της κατάστασης.

Ο Δρ Richard J. Schwab, του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια Ιατρικό Κέντρο στις ΗΠΑ, δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι τα αποθέματα λίπους είναι αυξημένα στη γλώσσα των παχύσαρκων ασθενών με αποφρακτική άπνοια του ύπνου».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...