Δύο κολοσσοί μπλοκάρουν τον Ερντογάν

Δύο κολοσσοί μπλοκάρουν τον Ερντογάν

Η ΕΧΧΟΝ ΜΟΒΙL και η ΤΟΤΑL BIAZONTAI να εξορύξουν ελληνικά πετρέλαιαΜε τους υδρογονάνθρακες η χώρα μας διαθέτει ένα πολύ μεγάλης εμβέλειας γεωπολιτικό και  οικονομικό όπλο που θα προσφέρει προστασία και οικονομική ανάπτυξη. Παράλληλα θα  δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας για τουλάχιστον 50 χρόνια

 

Του ΘΑΝΑΣΗ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗ

 

Ενα πολύ μεγάλης εμβέλειας γεωπολιτικό και οικονομικό όπλα διαθέτει η χώρα μας. Ενα όπλο ικανό να προσφέρει προστασία και οικονομική ανάπτυξη.

Πρόκειται για τους υδρογονάνθρακες που υπάρχουν στη στεριά και στις ελληνικές θάλασσες, καθώς και τις υπόλοιπες επενδύσεις στην ενέργεια, όπως αγωγοί, πλωτές δεξαμενές και διασυνδέσεις με υποθαλάσσια καλώδια.

Στις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες η ύπαρξη της Exxon Mobil και της Total αποτελούν σημαντικά στοιχεία τόσο για την αξιοποίηση, όσο και αποτρεπτικά στις ορέξεις της Τουρκίας για μερίδιο στην ενέργεια και μπορούν να βάλουν φρένο στις ορέξεις του “σουλτάνου”.

Το ενδιαφέρον των δύο πολυεθνικών στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι τεράστιο. Οχι μόνο γιατί τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν τεράστια αποθέματα, αλλά και γιατί τα αποθέματα αυτά, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, καλούνται να εγκαταστήσουν την εξόρυξη από άλλες περιοχές, που πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους. Και είναι αυτός ο πρόσθετος λόγος, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Exxon Mobil και η Total πιέζουν να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να προχωρήσουν πολύ γρήγορα οι εργασίες για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στα οικόπεδα του Ιονίου και της Κρήτης.

Η τεράστια σημασία των υδρογονανθράκων για τη χώρα μας αποκαλύπτεται και από το αυξημένο ενδιαφέρον της ισπανικής πολυεθνικής Repsol η οποία πήρε πλειοψηφικά δικαιώματα από την ελληνική Energean Gas & Oil, καθώς και της ιταλικής ENI η οποία επανέρχεται στην Ελλάδα.

Μάλιστα πληροφορίες από την Ιταλία αναφέρουν ότι στα σύνορα της Ελληνοϊταλικής ΑΟΖ, από την πλευρά της Ιταλίας, εντοπίστηκε πολύ μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου και οι ειδικοί λένε ότι έτσι όπως είναι διαμορφωμένο, είναι σίγουρο ότι κάτι ανάλογο υπάρχει και στην ελληνική ΑΟΖ.

Ως προς τη γεωπολιτική σημασία των υδρογονανθράκων για τη χώρα μας βάλτε στο τραπέζι τις δηλώσεις Μακρόν για τη στήριξη της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, την παρουσία γαλλικών πολεμικών πλοίων στην Κύπρο, την παρουσία αμερικανικών πλοίων, όσο η Exxon Mobil έκανε έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου ενόψει των γεωτρήσεων, που θα αρχίσει το Φθινόπωρο.

Στα προηγούμενα προσθέστε στη σκακιέρα τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα για το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο από σχιστολιθικά πετρώματα, το οποίο θα τροφοδοτήσει την Ελλάδα, καθώς και στην Βουλγαρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω των αγωγών.

Το κλειδί για το αμερικανικό αέριο είναι ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου έξω από την Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για μία επένδυση 300 εκατομμυρίων ευρώ η οποία πρόκειται να λειτουργήσει από το 2023 και να αποτελέσει την πύλη εισόδου του αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Στον γεωπολιτικό και οικονομικό χάρτη βάλτε και τον αγωγό East Med ο οποίος προορίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη και ενδιαφέρει πάρα πολύ την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ιταλία, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αφού θα συμβάλλει στη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου για την Ευρώπη.

Και για να έχουμε μία ακόμα οικονομική προσέγγιση της σημασίας της ενέργειας θα αναφέρουμε τη μελέτη της τράπεζας Eurobank, σύμφωνα με την οποία τα έργα που έχουν σχεδιαστεί και δρομολογηθεί στην ενέργεια, τα logistics και τον τουρισμό, μπορούν να δημιουργήσουν στην Ελλάδα ως 605.000 θέσεις εργασίας και να παράξουν πλούτο 65,5 δισ. ευρώ σε ορίζοντα εικοσαετίας, δηλαδή χοντρικά 3,2 δισ. ευρώ το χρόνο, δηλαδή 2% περίπου του ΑΕΠ.

Επανερχόμενοι στους θησαυρούς που κρύβει το υπέδαφος στη χώρα μας θα επισημάνουμε ότι στη… φλεγόμενη από το κυνήγι του «μαύρου χρυσού» γεωπολιτική σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου βάζουν την Ελλάδα τα νέα ευρήματα για την πιθανότητα ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό των πετρελαϊκών κολοσσών της Total και της ExxonMobil, οι οποίες μαζί με τα «Ελληνικά Πετρέλαια» εντόπισαν μέσα από την ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων και τις μελέτες της ΕΔΕΥ 16 «στόχους» που ενδεχομένως να κρύβουν μεγάλες ποσότητες παγιδευμένου φυσικού αερίου.

Τα ευρήματα αυτά, όπως και η τοποθέτηση των δύο πολυεθνικών στα νότια της Κρήτης, έρχονται σε μία περίοδο κατά την οποία οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν πάρει «φωτιά» λόγω της τουρκικής προκλητικότητας κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παιχνίδι ισχύος στη Λεκάνη της Μεσογείου. Έτσι, η ExxonMobil φέρνει ειδικά εξοπλισμένα πλοία για τις σεισμικές έρευνες στο «οικόπεδο 10» της Κύπρου και από την άλλη μεριά η προ τριετίας ανακάλυψη του κοιτάσματος των 850 δις. κυβικών μέτρων αερίου Ζορ στην Αίγυπτο από την ιταλική Eni έρχεται να κλέψει την πρωτοκαθεδρία του Λεβιάθαν στο Ισραήλ με τα 630 δις. κ.μ.

Δεκαέξι στόχους που πιθανόν να κρύβουν τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου, έχουν εντοπίσει στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης οι γεωλόγοι επιστήμονες της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων καθώς και τα έμπειρα στελέχη της κοινοπραξίας των εταιριών «Total–ExxonMobil– Ελληνικά Πετρέλαια».

Οι 16 στόχοι είναι συγκεντρωμένοι «Μεσσήνιοι εβαπορίτες» όπως αποκαλούνται, ή με πιο απλά λόγια άλατα, τα οποία καλύπτουν ανθρακικά πετρώματα. Μέσα σε αυτά ενδεχομένως να βρίσκεται οργανική ύλη, δηλαδή υδρογονάνθρακες, για τους οποίους ο εντοπισμός τους επιβεβαιώνεται μόνο με γεωτρήσεις.

Από αυτούς τους 16 στόχους, οι 12 βρίσκονται στα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» «δυτικά» και «νοτιοδυτικά» της Κρήτης, συνολικού εμβαδού περίπου 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες οι συγκεκριμένες γεωλογικές δομές μοιάζουν με εκείνες του κοιτάσματος του Ζορ στην Αίγυπτο. Υπενθυμίζεται σε αυτό ανακαλύφθηκαν ποσότητες της τάξης των 850 δις. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

Μάλιστα σε τελευταίο άρθρο που δημοσίευσαν στο εξειδικευμένο περιοδικό της πετρελαϊκής βιομηχανίας «Oil & GasJournal» ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς και δύο στελέχη της αρμόδιας για τις έρευνες εταιρίας, Γιώργος Μακροδημήτρας και Κωστής Οικονομόπουλος περιγράφουν χαρακτηριστικά για τα γεωλογικά ευρήματα στις δύο συγκεκριμένες περιοχές: “Έχουμε μία παλαιά οροσειρά, σχηματισθείσα προ εκατομμυρίων ετών που αποτελείται από ασβεστολιθικά πετρώματα. Οι κορυφές και τα υψώματα που έχουν δημιουργηθεί σε αυτή την οροσειρά, ορισμένα εξ αυτών έχουν υποστεί διάβρωση είτε έχουν σχηματίσει οικοδομήματα. Όλες αυτές είναι πολύ ενδιαφέρουσες δομές πολλώ δε μάλλον αφού καλύπτονται από ένα μεγάλο σε έκταση και παχύ στρώμα εβαποριτών (αλατιού). Επίσης, πιθανόν η περιοχή να έχει κι αρκετά στοιχεία κοινά με περιοχές του βορείου Ιονίου Πελάγους”.

Τα ευρήματα αυτά φαίνονται από τις σεισμικές έρευνες που είχε κάνει η νορβηγική PGS το 2012. Τα αποτελέσματα τους έχουν στη διάθεσή τους οι πολυεθνικές Total και ExxonMobil και, κατά τις ίδιες πληροφορίες, συμφωνούν και με τις διαπιστώσεις της ΕΔΕΥ.

Ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός πως οι δύο εταιρίες βρίσκονται ήδη στην κυπριακή ΑΟΖ, με την αμερικανική ExxonMobil, μάλιστα να φέρνει γεωτρύπανο για τη γεώτρηση που έχει προγραμματίσει στο «οικόπεδο 10». Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλες πολυεθνικές έχουν βάλει στα μεσοπρόθεσμα πλάνα τους τις έρευνες στις συγκεκριμένες περιοχές.

Πηγές της κοινοπραξίας, εκτιμούν ότι μετά το Φθινόπωρο θα είναι σε θέση να κάνουν τις δικές τους σεισμικές έρευνες στα δύο «οικόπεδα».

Πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση το σχέδιο σύμβασης μίσθωσης το χρονικό στάδιο των ερευνών κρατά οκτώ χρόνια, στο οποίο περιλαμβάνονται και ερευνητικές γεωτρήσεις.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η Ελλάδα μπορεί να είναι ένα νέο Ελ Ντοράντο πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το ερώτημα έπαψε να είναι ρητορικό ύστερα από τους τελευταίους διαγωνισμούς στους οποίους συμμετείχαν τρεις πολυεθνικοί γίγαντες σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ, που πρωταγωνιστούν στην περιοχή.

Η Exxon,η μεγαλύτερη πολυεθνική, η γαλλική Total τέταρτη στον κόσμο και η ισπανική Repsol φαίνεται να ασπάζονται τις εκτιμήσεις για ύπαρξη θησαυρών πολύ μεγάλης αξίας στις θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο Πέλαγος.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες αξιολογούν την περιοχή της Κρήτης ως προέκταση της ίδιας γεωλογικής λεκάνης που έφερε στο φως τα κοιτάσματα στην ΑΟΖ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Αιγύπτου. Και αν επιβεβαιωθούν από τις έρευνες, τότε θα δικαιωθούν οι επιστήμονες, που υποστήριξαν ότι νότια της Κρήτης υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για θησαυρό για τον οποίο οι πολυεθνικές εκτιμούν ότι αξίζει να ρισκάρουν και να επενδύσουν μεγάλα ποσά για έρευνα.

Γιατί το κόστος των ερευνών σε μεγάλα βάθη είναι τεράστιο. Για να έχουμε μία εικόνα θα αναφέρουμε ότι οι τρεις γεωτρήσεις που ολοκλήρωσε πρόσφατα η ιταλική ΕΝΙ στο κοίτασμα Ζορ της Αιγύπτου, σε ανάλογα βάθη με αυτά της Κρήτης, κόστισαν περί τα 400 εκατ. δολάρια η κάθε μία και στο σύνολό τους πάνω από 1,2 δισ. δολάρια.

Μόνο για τη φάση της ερευνητικής διαδικασίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, απαιτούνται επενδύσεις άνω των 300 εκατ. δολαρίων, ενώ στην περίπτωση που βρεθεί κοίτασμα, για την ανάπτυξη της παραγωγής του, θα πρέπει να επενδυθούν πάνω από 6 δισ. δολάρια.

Που σημαίνει ότι όταν τόσο μεγάλοι παίκτες με τόση εμπειρία και τεχνογνωσία επενδύουν, οι πιθανότητες να υπάρχει ο θησαυρός αυτός στις ελληνικές θάλασσες είναι τόσο υψηλές, όσο απαιτείται για να αναλάβουν το ρίσκο.

Και να μην ξεχνάμε ότι όπως λένε οι ειδικοί, οι εταιρείες επιδεικνύουν ενδιαφέρον, μόνο όταν έχει ωριμάσει το έργο, όταν δηλαδή τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν πως είναι σημαντικές οι πιθανότητες να υπάρχει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

 

Ιόνιο πέλαγος και Δυτική Ελλάδα

Στο Ιόνιο και την Δυτική Ελλάδα οι πετρελαιοπιθανές περιοχές έχουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πάνω από ένα δισεκατομμύρια βαρέλια. Οι πιθανότητες στην Δυτική Ελλάδα είναι πολύ υψηλότερες απ΄ όσες είναι για τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερα από ένα δισεκατομμύρια βαρέλια υδρογονάνθρακες, ενώ σίγουρα υπάρχει πετρέλαιο μόνο στο Κατάκωλο το οποίο εκτιμάται στα 40 περίπου εκατομμύρια βαρέλια και σύντομα θα αρχίσει η διαδικασία αξιοποίησης του κοιτάσματος από την Ενεργειακή Αιγαίου που έχει τα δικαιώματα.

Ομως, πολύ μεγάλες είναι οι πιθανότητες και μάλιστα ύστερα από τις τρισδιάστατες έρευνες που έκαναν τα ΕΛΠΕ, φτάνουν σχεδόν στο επίπεδο της βεβαιότητας, να βρεθεί πετρέλαιο στα δυτικά του Πατραϊκού κόλπου.

Το κοίτασμα εκτιμάται στα 150 εκατομμύρια βαρέλια και ο προγραμματισμός των ΕΛΠΕ προβλέπει ότι το 2018 ή αρχές του 2019 θα αρχίσουν οι γεωτρήσεις για να εντοπιστεί το κοίτασμα.

Για να έχουμε μία ιδέα του τι σημαίνει αυτό για την ελληνική οικονομία θα πούμε ότι αν αποδειχτούν ακριβείς οι εκτιμήσεις το κοίτασμα του δυτικού Πατραϊκού θα προσφέρει στην οικονομία 0,5% του ΑΕΠ για 25 χρόνια και 10 ως 15% στην τοπική κοινωνία, ενώ θα ενισχυθούν και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αν δε αποδειχθούν αληθινές οι εκτιμήσεις για πάνω από 1 δισ. βαρέλια στην Δυτική Ελλάδα, δηλαδή 7 φορές ο δυτικός Πατραϊκός, τότε κάθε χρόνο τα ταμεία θα προικοδοτούνται με 1,5 ως 1,8 δισ. ευρώ και όπως γίνεται αντιληπτό δεν θα υπάρχει ασφαλιστικό πρόβλημα.

Επίσης θα δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και για να έχουμε εικόνα θα αναφέρουμε ότι για κάθε ευρώ πετρέλαιο που εξορύσσεται, δημιουργούνται άλλα 2 ως 3 ευρώ σε άλλους κλάδους της οικονομίας, πράγμα που σημαίνει ότι η ανάπτυξη μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά από τους υδρογονάνθρακες.

Αναλυτικά για την Δυτική Ελλάδα η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

1. Δυτικός Πατραϊκός: Υπάρχουν εκτιμήσεις για 150 εκατομμύρια βαρέλια.

2. Δυτικά Κέρκυρας οικόπεδο 2: Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 150 ως 200 εκατομμύρια βαρέλια. Το σημαντικό και το ελπιδοφόρο είναι πως στην προσπάθεια συμμετέχουν, εκτός από τα ΕΛΠΕ, δύο μεγάλες ξένες εταιρείες η γαλλική Τοτάλ και η ιταλογαλλική Έντισον. Στην κοινοπραξία, ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος Total έχει το 50% και από 25% η ιταλογαλλική Edison και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

3. Κόλπος Κυπαρισσίας: Οι ποσότητες υδρογονανθράκων υπολογίζεται ότι αγγίζουν τα 200 εκατομμύρια βαρέλια.

4. Κατάκολο: Μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλο, αλλά είναι πιο εύκολα εκμεταλλεύσιμο. Το κοίτασμα εκτιμάται ότι περιέχει 35 ως 40 εκατομμύρια βαρέλια.

5. Ιωάννινα: Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 150 εκατομμύρια βαρέλια. Το οικόπεδο είχε πάρει η Ενερεγειακή Αιγαίου (εκμεταλλεύεται τον Πρίνο). Ακολούθως η ισπανική πολυεθνική Repsol η οποία αγόρασε το 60% των δικαιωμάτων και θα συνεχίσει αυτή την έρευνα και τη γεώτρηση.

6. Αιτωλοακαρνανία: Τα πιθανά κοιτάσματα εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια βαρέλια. Και σε αυτή την περιοχή η Ενερεγειακή Αιγαίου συνεργάζεται με τη Repsol της οποίας η έλευση στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ σημαντική.

7. Πρέβεζα και Αρτα: Τα δικαιώματα για έρευνες πήραν τα ΕΛΠΕ. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υδρογονάνθρακες πάνω από 100 εκατομμύρια βαρέλια και δεν αποκλείεται να φτάσουν ακόμα και τα 200 εκατομμύρια βαρέλια.

 

Τα αποθέματα της Κρήτης

Για να έχουμε μία εικόνα για τους υδρογονάνθρακες που υπάρχουν στην Κρήτη, θα επικαλεστούμε τις απόψεις και εκτιμήσεις του Αντώνη Φώσκολου, που είναι ομότιμος επιστημονικός ερευνητής της καναδικής κυβέρνησης και ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Είναι ο πρώτος επιστήμονας που από το 2010 έλεγε ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες στην Κρήτη και τότε κανείς δεν τον πίστευε.

Τώρα αν όλα εξελιχθούν ομαλά η πρώτη γεώτρηση νοτιοδυτικά της Κρήτης θα γίνει, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Δρ. Γιάννης Μπασιάς, στα μέσα του 2020.

Όσον αφορά τις ποσότητες του φυσικού αερίου δύσκολο να εκτιμηθεί αν δεν γίνουν οι γεωτρήσεις. Ομως, όπως υποστηρίζει ο Αντώνης Φώσκολος μια πρώτη εκτίμηση μπορεί να γίνει με βάσει τον αριθμό και τα μεγέθη των στόχων σε αντιστοιχία με το τι έχει βρεθεί στο Ζορ της Αιγύπτου που είναι επίσης κοραλλιογενής ύφαλος όπως είναι και οι στόχοι κάτω από την Κρήτη.

Το Ζόρ έχει έκταση 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βάθος περίπου 700 μέτρων με απόθεμα 0.8 τρις. Μ3 φυσικού αερίου. Τρεις στόχοι κάτω από την Κρήτη, ένας νοτιοδυτικά της Ελαφονήσου έχει έκταση 650 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ένας δεύτερος στόχος γύρω από την Γαύδο έχει έκταση 700 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ένας τρίτος 190 χιλιόμετρα νότια των Καλών Λιμένων του νομού Ηρακλείου 750 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Αν τα βάθη των κοραλλιογενών υφάλων, σύμφωνα με τον Αντώνη Φώσκολο είναι τόσα όσο το βάθος του Ζόρ, γεγονός που μπορεί να προσδιοριστεί από τα γεωφυσικά στοιχεία της εταιρείας PGS που έκανε τις μελέτες, τότε οι ποσότητες του φυσικού αερίου που αναμένονται μόνο στα 3 από τα 16 υποθαλάσσια κοιτάσματα ανέρχονται σε 16.8 τρις κυβικά μέτρα.

Αυτή είναι η ελάχιστη ποσότητα νότια της Κρήτης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κυρίου Φώσκολου, ενώ η μεγίστη ανέρχεται 27,2 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αυτές οι ποσότητες φυσικού αερίου μεταφραζόμενες σε ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου αντιστοιχούν η μεν ελάχιστη σε 108 δις. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου η δε μεγίστη σε 175 δις. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης θα αναφέρουμε ότι τα πραγματικά αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας είναι λιγότερα από τα 100 δις βαρέλια.

Βεβαίως οι εκτιμήσεις των αποθεμάτων φυσικού αερίου κάτω από την Κρήτη θα βεβαιωθούν μόνο με τις γεωτρήσεις που θα αρχίσουν να γίνονται στα μέσα του 2020 από τις εταιρείες EXXON-MOBIL, TOTAL και ΕΛΠΕ.

Για την αξία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου ακούγονται εξωφρενικά τα νούμερα του Αντώνη Φώσκολου. Ομως, αξίζει να τα παραθέσουμε από τη στιγμή που τα λέει ο άνθρωπος, που πρώτος μίλησε πριν από πολλά χρόνια για τους υδρογονάνθρακες που υπάρχουν στην Κρήτη. Σύμφωνα λοιπόν με τις εκτιμήσεις του η αξία κυμαίνεται με βάση την εκτίμηση των 16,8 τρις κυβικών μέτρων σε 4,746 τρις δολάρια και με βάση τα 27,2 τρις κυβικά φυσικού αερίου σε 7,689 τρις δολάρια.

Το 20% της αξίας των κοιτασμάτων το παίρνει το δημόσιο και το 5% η Περιφέρεια Κρήτης. Επίσης, θα δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας για τουλάχιστον 50 χρόνια.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/330876-Dyo-kolossoi-mplokaroyn-ton-Erntogan ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...