ΕΚΤ: Έχουν παρθεί οι αποφάσεις για περισσότερο «φτηνό» χρήμα

ΕΚΤ: Έχουν παρθεί οι αποφάσεις για περισσότερο «φτηνό» χρήμα

Κατηγορία

phpanos
Δευτέρα 15/02/2016 – 15:57

EKT

Περισσότερη «Ποσοτική Χαλάρωση» έχει αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ανοίγοντας τον δρόμο για μελλοντική συμμετοχή και της Ελλάδας, στο πρόγραμμα του «φτηνού» χρήματος.  Απαντώντας σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, αναφέρει πως από τις 3 Δεκεμβρίου 2015, αποφασίστηκε «η επέκταση του προβλεπόμενου χρονικού ορίζοντα για τις μηνιαίες αγορές ύψους 60 δισεκ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων μέχρι τo τέλος Μαρτίου του 2017 ή αργότερα, εφόσον χρειαστεί». Στόχος της ΕΚΤ είναι ο έλεγχος της πορείας  του πληθωρισμού κοντά ή κάτω από το όριο του 2%.

Παρά την χρονική επέκταση, ο Ιταλός μεγαλοτραπεζίτης, ξεκαθαρίζει πως α δεν αλλάζει το πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημοσίου μεταξύ εγχώριων και διεθνών εκδοτών. Κλείνοντας την απαντητική επιστολή του ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, δεν δίνει νέα στοιχεία για το ζήτημα της χαλάρωσης των κριτηρίων, κάτι που έχει και μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον  και επαναλαμβάνει τα κριτήρια που είχε συμπεριλάβει σε απάντησή του, τον περασμένο Ιανουάριο.

H ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη:

Επέκταση Προγράμματος Αγοράς Κρατικών Ομολόγων

Στις 3 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να αξιολογήσει την πορεία του Προγράμματος Αγοράς Κρατικών Ομολόγων (Public Sector Purchase Programme) και να διαβουλευθεί για την ενδεχόμενη επέκτασή του.
Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης υιοθετήθηκε σχεδόν πριν από ένα χρόνο, με στόχο την αντιμετωπιστούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις στις οικονομίες της Ευρωζώνης.
Δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, αφού από το 2013 ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, παραμένει κάτω από το 1%, ενώ παρά μια άνοδο που παρουσιάστηκε στον πληθωρισμό από την αρχή του 2015, το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ο πληθωρισμός έπεσε σε αρνητικά επίπεδα.

Ερωτάται ο Πρόεδρος της ΕΚΤ:

  1. Σκοπεύει να εισηγηθεί στο ΔΣ της ΕΚΤ την χρονική επέκταση του Προγράμματος, αλλά και διεύρυνση των κριτηρίων και των επιλέξιμων ομολόγων, ώστε να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά ο αποπληθωρισμός;
  2.  Θα ήταν θετικός στην μεγαλύτερη αγορά ομολόγων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε η τελευταία να χρηματοδοτήσει έργα και χώρες με μεγαλύτερο επενδυτικό ρίσκο;
  3. Πως θα έβλεπε, τη χαλάρωση των κριτηρίων αναφορικά με την επιλεξιμότητα των ομολόγων, ώστε να επωφεληθούν και χώρες, όπως η Ελλάδα, που παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και δεν συμμετέχει μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα;

H απάντηση του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι :

«Αξιότιμο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κύριε Παπαδημούλη,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε ο κ. Roberto Gualtieri, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, μαζί με συνοδευτική επιστολή, στις 8 Δεκεμβρίου 2015.

Στις 3 Δεκεμβρίου 2015 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έλαβε μια σειρά αποφάσεων στο πλαίσιο της επιδίωξης του  στόχου που  έχει  θέσει  για  τη  σταθερότητα των  τιμών,  προκειμένου να  διασφαλιστεί η επάνοδος των  ρυθμών πληθωρισμού σε  επίπεδα κάτω  αλλά πλησίον του  2%  και,  ως  εκ  τούτου, να σταθεροποιηθούν οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Ειδικότερα, αποφασίστηκε η επέκταση του προβλεπόμενου χρονικού ορίζοντα για τις μηνιαίες αγορές ύψους 60 δισεκ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (asset purchase programme – APP) μέχρι τo τέλος Μαρτίου του 2017 ή αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του να διατηρεί τους ρυθμούς πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα. Η ΕΚΤ θα προβεί επίσης στην επανεπένδυση των ποσών από την εξόφληση τίτλων που έχουν αποκτηθεί στο  πλαίσιο του  προγράμματος αγοράς  περιουσιακών στοιχείων κατά  τη  λήξη  τους,  για  όσο  χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο. Επιπλέον, τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα σε ευρώ που εκδίδονται από περιφερειακές και  τοπικές  κυβερνήσεις στη  ζώνη  του  ευρώ  έχουν  συμπεριληφθεί στον  κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων που κρίνονται αποδεκτά για τις τακτικές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (public sector purchase programme – PSPP).

Η  εν  λόγω  δέσμη  μέτρων θα  εξασφαλίσει διευκολυντικές συνθήκες χρηματοδότησης και  θα  ενισχύσει περαιτέρω την ουσιαστική επίδραση χαλάρωσης που έχουν επιφέρει τα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει από τον Ιούνιο του 2014 και τα οποία έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στις συνθήκες χρηματοδότησης, στις πιστώσεις και στην πραγματική οικονομία. Τα μέτρα αυτά θα ενισχύσουν επίσης τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης στη ζώνη του ευρώ και θα αυξήσουν την ανθεκτικότητά της έναντι των πρόσφατων παγκόσμιων οικονομικών διαταραχών.

 

Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου δεν επέφεραν αλλαγή στην κατανομή των αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα μεταξύ εγχώριων και διεθνών εκδοτών ή στα κριτήρια καταλληλότητας των περιουσιακών στοιχείων – εξαίρεση αποτελούν τα ως άνω αναφερθέντα χρεόγραφα που εκδίδουν περιφερειακές και τοπικές κυβερνήσεις.

Έτσι, αφού η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) περιλαμβάνεται στον κατάλογο των διεθνών ή υπερεθνικών οργανισμών εγκατεστημένων στη ζώνη του  ευρώ  που  κρίνονται  αποδεκτοί  στο  εν  λόγω  πρόγραμμα,  οι  αγορές  ομολόγων  της  ΕΤΕπ  στη δευτερογενή αγορά ήδη πραγματοποιούνται και θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται. Ωστόσο, θα ήθελα να  επαναλάβω  ότι  η  ΕΚΤ  δεν  επιτρέπεται  να  αγοράζει  ομόλογα  της  ΕΤΕπ  στην  πρωτογενή  αγορά, δεδομένης της  απαγόρευσης της  νομισματικής χρηματοδότησης που προβλέπεται στο  άρθρο  123  της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα κριτήρια καταλληλότητας για αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα που εφαρμόζονται στα ομόλογα που εκδίδονται από κυβερνήσεις, θα ήθελα να σας παραπέμψω στην πρόσφατη επιστολή που απέστειλα σε εσάς και στον συνάδελφό σας, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Κούλογλου, στις 12 Ιανουαρίου 2016».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...