Ελληνικό πλεονέκτημα στην διαπραγμάτευση του φθινοπώρου βλέπουν οι Αμερικανοί!

Ελληνικό πλεονέκτημα στην διαπραγμάτευση του φθινοπώρου, βλέπουν οι Αμερικανοί, καθώς τα νέα δεδομένα, «κλέβουν» από τους δανειστές το όπλο του εκβιασμού!  « Η κρίση δεν είναι τόσο άμεση όσο ήταν πέρυσι» και η χώρα «δεν έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές λήξεις χρέους πριν το τέλος του έτους», σημειώνουν και  «αυτό θα μειώσει πλεονέκτημα της Αθήνας όταν θα διαπραγματεύεται με τους πιστωτές της για παραχωρήσεις» στα νέα μέτρα.

«Η Αθήνα δοκιμάζει τα νερά πριν την επόμενη αξιολόγηση», είναι ο τίτλος νέας μελέτης του γνωστής αμερικανικής εταιρείας συμβούλων για  γεωπολιτικής ανάλυσης  Stratfor, που εξετάζει τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, το φθινόπωρο, τα «υπόλοιπα» των προαπαιτούμενων και την ανάγκη για μείωση του ελληνικού χρέους.

 Μία δεύτερη αξιολόγηση, έρχεται για την κυβέρνηση που όπως γράφουν οι Αμερικανοί, «προετοιμάζεται για μια ακόμα φορά για σκληρές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της». Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δεν μένουν στο «θολό» τοπίο με τα δεκάδες προαπαιτούμενα, αλλά μπαίνουν κατευθείαν στην κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης  που είναι οι μικρότεροι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να δημιουργηθεί ο αναγκαίος χώρος για περισσότερες δημόσιες επενδύσεις και η εφαρμογή των μέτρων για μείωση του ελληνικού χρέους, κάτι που ήδη έχουν δεσμευθεί οι πιστωτές.  Όμως, από την πλευρά τους και οι Θεσμοί έχουν τις δικές τους επιδιώξεις από αυτή την διαπραγμάτευση, με στόχο να επιβάλουν μεγάλες  «μεταρρυθμίσεις στην εργασιακή νομοθεσία»,  αύξηση των φόρων, να «τρέξει» η διαδικασία των «κόκκινων» δανείων από τα οποία σημαντικό μέρος θα πάει στα funds και φυσικά, η στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Υπερ-Ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Ειδικά για το τελευταίο, ακόμα και τώρα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, για τον «ξένο» που θα μπει επικεφαλής.

Η ανάλυση του Stratfor

Άλλη μια αξιολόγηση πλησιάζει για την Ελλάδα και η κυβέρνηση προετοιμάζεται για μια ακόμα φορά για σκληρές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της. Σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα μαζικής  ενημέρωσης, η Αθήνα θα έχει την ευκαιρία στη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις 9 Σεπτεμβρίου να δει το πόση ευελιξία μπορεί να κερδίσει στο πρόγραμμα διάσωσης, όπως  και τι υποσχέσεις μπορεί να πάρει για μία μελλοντική ελάφρυνση του χρέους. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει επίσης να πιέσει άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για στήριξη κατά τη σύνοδο των ευρωσοσιαλιστών ηγετών στο Παρίσι στις 25 Αυγούστου.

 Η επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας θα γίνει μέσα Σεπτεμβρίου, με τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να ξεκινούν συζητήσεις για το θέμα στις 29 Αυγούστου. Η Ελλάδα πρέπει να περάσει και μια σειρά προαπαιτούμενα για να λάβει περίπου 2,8 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα διάσωσης.

Οι πιστωτές απαιτούν η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στην εργασιακή νομοθεσία, να αυξήσει τους φόρους, να διευθετήσει το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες και να ορίσει ένα διοικητικό συμβούλιο που θα επιβλέπει ένα νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Μέχρι τώρα, η ελληνική κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μερικά μόνο από τα αιτήματα αυτά. Στις αρχές Αυγούστου, η Αθήνα ανακοίνωσε περικοπές 6% στους συνταξιούχους που λαμβάνουν πάνω από μια συντάξεις και παρουσίασε ένα νέο φόρο ακίνητης περιουσίας. Όμως άλλες, πιο διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ακόμα δεν έχουν εφαρμοστεί.

Κατά την προηγούμενη αξιολόγηση, τον Μάιο, το Eurogroup υποσχέθηκε στην Αθήνα πως θα εξετάσει μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, όπως επιμήκυνση των λήξεων, χαμηλότερα επιτόκια και περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων. Όμως οι υπουργοί Οικονομικών ξεκαθάρισαν πως η ελάφρυνση χρέους θα πρέπει να γίνει μόνο αφότου τελειώσει το πρόγραμμα διάσωσης, στα μέσα του 2018.

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της, θα ήθελε αυτό να συμβεί πιο σύντομα. Θέλει επίσης να χαμηλώσουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να έχει περισσότερα χρήματα διαθέσιμα για δημόσιες επενδύσεις. Υπό τους όρους του προγράμματος διάσωσης, για να λάβει επιπλέον κεφάλαια και να εξασφαλίσει ελάφρυνση χρέους, η Ελλάδα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Όμως η Αθήνα θα ήθελε ο στόχος αυτός να είναι μισός από τον στόχο των πιστωτών.

Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 0,7% το δεύτερο τρίμηνο και την ανεργία να φτάνει το 23,5% το Μάιο. Η Αθήνα θα δυσκολευτεί να επιτύχει το επίπεδο της ανάπτυξης του ΑΕΠ που θα μείωνε το βάρος του χρέους της. Ωστόσο, η κρίση δεν είναι τόσο άμεση όσο ήταν πέρυσι και η Αθήνα δεν έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές λήξεις χρέους πριν το τέλος του έτους. Αυτό θα μειώσει πλεονέκτημα της Αθήνας όταν θα διαπραγματεύεται με τους πιστωτές της για παραχωρήσεις.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...