Εντάχθηκαν στο Στόλο τα υποβρύχια «Κατσώνης» και «Ματζώρος»

Παρασκευή 24/06/2016 – 21:46Με τα δύο νέα σύγχρονα υποβρύχια «Ματζώρος» και «Κατσώνης» ενισχύεται το Πολεμικό Ναυτικό και η άμυνα της χώρας μετά την τελετή ονοματοδοσίας και ύψωσης της ελληνικής σημαίας, που πραγματοποιήθηκε
στα Ελληνικά Ναυπηγεία, στο Σκαραμαγκά, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.
Ανάδοχος του υποβρυχίου «Ματζώρος» ήταν ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, αντιναύαρχος εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού και του υποβρυχίου «Κατσώνης» ο Γενικός Διευθυντής της HELMEPA Πλοίαρχος ΠΝ σε πολεμική διαθεσιμότητα κ. Δημήτριος Μητσάτσος.
Ο «Ματζώρος» είναι εδώ και αρκετούς μήνες ενταγμένος στον Στόλο για «επιχειρησιακή αξιολόγηση» και στο πλαίσιο αυτής έχει συμμετάσχει σε συμμαχική επιχείρηση-επίσκεψη στο Καστελλόριζο.
Ο «Κατσώνης» που τώρα θα ξεκινήσει τις δοκιμές εν πλω, είναι τύπου Type-212AIP «αναερόβιας πρόωσης».
Αμφότερα τα υποβρύχια είναι κλάσης «Παπανικολής» και μαζί με το «Πιπίνος» ολοκληρώνουν το πρόγραμμα των υποβρυχίων τύπου 214, που παρελήφθησαν έπειτα από μεγάλες καθυστερήσεις – παραγγέλθηκαν το 2000 επί υπουργίας Α. Τσοχατζόπουλου.
Από επιχειρησιακής άποψης, ωστόσο είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον τομέα των συμβατικών υποβρυχίων.
Τόσο ο Προκόπης Παυλόπουλος όσο και ο Πάνος Καμμένος στη χθεσινή τελετή ευχήθηκαν τα δύο νεότευκτα υποβρύχια να είναι αξιόπλοα και καλοτάξιδα, ενώ η ένταξή τους στον Στόλο, όπως είπε και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης, «στέλνει ισχυρό μήνυμα αποτροπής και αποφασιστικότητας απέναντι στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας».
Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης, μεταξύ άλλων, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός  Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας και σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία. Ο νυν αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ήταν μάλιστα αυτός που ως αρχηγός ΓΕΝ είχε σημαντική συμβολή στην ολοκλήρωση του προγράμματος.




















 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...