Ηγέτης Ιρακινού Κουρδιστάν: Το «ΝΑΙ» κέρδισε στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Ηγέτης Ιρακινού Κουρδιστάν: Το «ΝΑΙ» κέρδισε στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

δημοψήφισμα

Ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζάνι, δήλωσε ότι οι Κούρδοι ψήφισαν «Ναι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους που έγινε παρά την αντίθεση της κυβέρνηση της Βαγδάτης και θύμωσε τους γείτονες, Τουρκία και Ιράν μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 Με τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Μπαρζάνι ανακοίνωσε ότι το «ΝΑΙ» κέρδισε και κάλεσε την κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη να συμμετάσχει σε «σοβαρό διάλογο» παρά σε απειλές κυρώσεων προς την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση. Η Ιρακινή κυβέρνηση έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο Κουρδικής ανεξαρτησίας και η Τουρκία απειλεί να επιβάλει αποκλεισμό.

 «Μπορεί να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες αλλά θα τα καταφέρουμε», δήλωσε ο Μπαρζάνι, καλώντας τις διεθνείςς δυνάμεις «να σεβαστούν τη θέληση εκατομμυρίων ανθρώπων» που ψήφισαν στο δημοψήφισμα. Νωρίτερα, ο Κουρδικός τηλεοπτικός σταθμός Rudaw TV είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία, πιθανότατα παραπάνω από το 90%, έχουν ψηφίσει «ΝΑΙ». Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται σήμερα.

 Ο Κούρδος πρόεδρος δήλωσε ότι το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, αλλά θα μπορέσει να δώσει ισχυρότερη εντολή για διαπραγματεύσεις με τη Βαγδάτη και άλλες γειτονικές χώρες για την ειρηνική απόσχιση της περιοχής από το Ιράκ.

 Οι Κούρδοι, οι οποίοι απολαμβάνουν αυτονομία στο βόρειο Ιράκ από το 2003 και την Αμερικανική εισβολή που έριξε τον Σαντάμ Χουσεΐν, θεωρούν το δημοψήφισμα της Δευτέρας ένα ιστορικό βήμα στην επί γενεών αναζήτηση για δικό τους κράτος. Το Ιράκ θεωρεί το δημοψήφισμα αντισυνταγματικό, ειδικά αφού δεν έγινε μόνο στις Κουρδικές αυτόνομες περιοχές αλλά και σε αμφισβητούμενες περιοχές που κρατούν οι Κούρδοι, όπως το Κιρκούκ, το οποίο έχει μέσα πολλούς Άραβες και Τουρκμένους, καθώς και πολύ πετρέλαιο.

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες και οι γείτονες, Ιράν και Τουρκία, ήταν κατά της απόφασης να γίνει το δημοψήφισμα, το οποίο χαρακτηρίζουν αποσταθεροποιητικό σε μια περίοδο όπου όλες οι πλευρές ακόμα πολεμούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/302913-Egetes-Irakinoy-To-NAI-kerdise-sto-demopsephisma-anexartesias ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...