«Ημίχρονο» στην διαπραγμάτευση, φεύγουν για Πάσχα οι δανειστές

«Ημίχρονο» στην διαπραγμάτευση, φεύγουν για Πάσχα οι δανειστές

Κατηγορία

kchalkiadakis
Κυριακή 20/03/2016 – 22:23

«Ημίχρονο» στην διαπραγμάτευση, φεύγουν για Πάσχα οι δανειστές

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ                             

«Μπαράζ» κρίσιμων ραντεβού τον Απρίλιο αποφασίζουν για αξιολόγηση και χρέος

«Ημίχρονο» στην διαπραγμάτευση με το «κουαρτέτο» των δανειστών, καθώς οι επικεφαλής διαπραγματευτές αναχώρησαν για τις χώρες τους, με ορίζοντα επιστροφής μετά από το Καθολικό Πάσχα, στις δύο Απριλίου. Όλα τα μεγάλα θέματα παραμένουν, «ανοιχτά» αν και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Ποιο ξεκάθαρη είναι τώρα, η εικόνα του νέου φορολογικού και την μετατόπιση των βαρών στα μεσαία εισοδήματα, μαζί με την «μικρή» μείωση του αφορολόγητου. Ένα βήμα πριν την συμφωνία βρίσκεται με το Ασφαλιστικό, όσον αφορά την Εθνική Σύνταξη και την αρχιτεκτονική με το ένα κύριο Ασφαλιστικό Ταμείο, ενώ σημαντική απόσταση παραμένει στα «κόκκινα» δάνεια όπου οι δανειστές επιμένουν σε μία πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που απαιτεί το ΔΝΤ. Αν και το «κουαρτέτο» έφυγε αυτό δεν σημαίνει ότι «παγώνει» και η διαπραγμάτευση. Παρά την πρόοδο, που επισήμανε και η Κομισιόν, υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά να γίνει, πριν την τελική συμφωνία. Τώρα είναι η σειρά των τεχνικών κλιμακίων να συνεχίσουν το έργο τους και τα επιτελεία υπουργείων και δανειστών να «τρέξουν» εναλλακτικά σενάρια και να επεξεργαστούν προτάσεις ώστε με την επιστροφή του «κουαρτέτου» να έχουν ήδη μπει οι βάσεις της τελικής συμφωνίας.

 Γ. Κατρούγκαλος: Στις 4 Απριλίου η επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης

 Το τελευταίο ραντεβού κυβέρνησης και δανειστών, διήρκησε λιγότερο από μία ώρα, το πρωί της Κυριακής, με τον  υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να δηλώνει μετά τη συνάντηση, ότι οι δανειστές θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου και η διαπραγματευτική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 4ης  του μηνός. Ο υπουργός, δήλωσε ότι, οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν, μέχρι την Πέμπτη. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο στόχος είναι να έχει επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το επόμενο Euro Working Group (EWG) της Δευτέρας 11  Απριλίου, ώστε να τεθεί προ των εκπροσώπων, των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης και να μπει στην ατζέντα του Επόμενου Eurogroup της Τρίτης 22 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, υπάρχει πρόοδος και μέσα από την διαπραγμάτευση, έκλεισαν σημαντικά θέματα, όπως η διατήρηση της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και η μη μείωση των κύριων συντάξεων. Το «αγκάθι» του ασφαλιστικού, είναι για ακόμα μία τα ποσοστά αναπλήρωσης, για τα οποία παραμένει σημαντική απόκλιση ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ ανοιχτό παραμένει και το θέμα της αύξησης των εισφορών. Ο υπουργός δήλωσε σχετικά, ότι «στο βαθμό που πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για 1% του ΑΕΠ το 2016 και οι προβολές μας δείχνουν επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ, μέχρι το 2018, το πόσο αναδιανεμητικό θα είναι το σύστημα είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Δεν συγκυβερνούμε και δεν υπάρχει τέτοιου είδους δέσμευση που να απορρέει από τη συμφωνία».

Σημαντική Πρόοδο για συμφωνία κατέγραψαν οι Θεσμοί

 Επιστροφή  του «κουαρτέτου» το Σάββατο 2 Απριλίου προανήγγειλε εκπρόσωπος των θεσμών μετά την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα. Όπως προσέθεσε αυτό γίνεται «με σκοπό να  ολοκληρωθούν  οι συζητήσεις το συντομότερο δυνατό». Λίγο πριν αναχωρήσει το «κουαρτέτο» του μνημονίου από την ελληνική πρωτεύουσα, εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε, «Η αποστολή υπήρξε παραγωγική. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον πρόοδος σημειώθηκε και σχετικά με βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού». Όπως προσέθεσε, «οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια των διακοπών του Καθολικού Πάσχα. Οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου για επανάληψη των συνομιλιών με σκοπό την ολοκλήρωσή τους το συντομότερο δυνατόν».

 «Κίνδυνος» για την συμφωνία οι απαιτήσεις του ΔΝΤ

 Όπως έχει ξεκαθαριστεί, η τελική συμφωνία της αξιολόγησης, προϋποθέτει σύγκλιση σε όλες τις εκκρεμείς μνημονιακές δεσμεύσεις, που είναι αρκετές, και σε ορισμένες  περιπτώσεις οι θέσεις των δύο πλευρών είναι στα άκρα αντίθετα. Η μεγαλύτερη ανησυχία, παραμένει η στάση του ΔΝΤ, το οποίο αν και εξέφρασε τις θέσεις του, που σε πολλές περιπτώσεις έβαλαν «φρένο» στην συμφωνία, σε θέματα «φωτιά», όπως το ύψος του δημοσιονομικού κενού και τα επιπλέον μέτρα που χρειάζονται, δεν έχει συμφωνήσει με τις θέσεις ούτε της ελληνικής πλευράς, ούτε των Ευρωπαίων. Η συμφωνία με το Ταμείο, θεωρείται πολύ σημαντική, γιατί ακόμα και αφού τελειώσει η αξιολόγηση, θα πρέπει να υπογραφεί νέα ξεχωριστή συμφωνία με το Ταμείο, για να μπει στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος (με περίπου 16 δισ. ευρώ). Δηλαδή ακόμα και αν σαν τεχνικός σύμβουλος που είναι τώρα, δώσει το πράσινο φως για την αξιολόγηση, αμέσως μετά, στην μέση του Απριλίου, στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, οι δανειστές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αναμένεται να ξετυλίξουν τους όρους τους για την υπογραφή του νέου μίνι-μνημονίου, ενώ παράλληλα αναμένεται να ανοίξουν και την συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

 Πασχαλινή «μάχη» για τα κόκκινα δάνεια

Παρά την προσέγγιση των δύο πλευρών σε θέματα όπως τα η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, η έκτακτη εισφορά και κομμάτια του Ασφαλιστικού, όμως πολύ διαφορετική είναι η εικόνα στο θέμα των «κόκκινων» δανείων. Το βασικό κόλλημα για συμφωνία είναι η επιμονή των δανειστών στην πλήρη απελευθέρωση της νέας αγοράς δανείων από τράπεζες σε funds, ώστε να περιλαμβάνει όλα τα δάνεια, όχι μόνο τα μη εξυπηρετούμενα, αλλά και τα ενήμερα ή «πράσινα» δάνεια. Μετά την τελευταία συνάντηση του με τους δανειστές, ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε σε μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές. Σε αντίθεση μέ άλλα θέματα της διαπραγμάτευσης, εδώ οι Θεσμοί έχουν κοινό μέτωπο και συμφωνούν στην απαίτησή τους για «ξεπούλημα»  όλων των δανείων, με μοναδική εξαίρεση ένα μικρό κομμάτι δανείων πρώτης κατοικίας και μερικά δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία όπως κάποια μικρά επιχειρηματικά και καταναλωτικά που έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία.

Εδώ υπάρχει ένα αγεφύρωτο «χάσμα» ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει κάνει πίσω στην πρότασή της για εξαίρεση τριετίας από την πώληση δανείων που έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία.

Για τα δάνεια που δεν έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία, ο υπουργός έχει προτείνει στους δανειστές εξαίρεση από την πώληση των επιχειρηματικών δανείων ύψους έως 500.000 ευρώ, τα δάνεια των  ελεύθερων επαγγελματιών μέχρι 250.000 ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια μέχρι 20.000 ευρώ. Η ελληνική πλευρά έχει τοποθετήσει αυτά τα όρια στη βάση ότι, το 90% των δανείων είναι έως 100.000 ευρώ.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...