Η αποχή των συμβολαιογράφων κοστίζει εκατομμύρια στις τράπεζες!

Η αποχή των συμβολαιογράφων κοστίζει εκατομμύρια στις τράπεζες!

Η αποχή των συμβολαιογράφων κοστίζει εκατομμύρια στις τράπεζες!

Η παρέμβαση Ντράγκι έφερε μεγάλη πτώση στις μετοχές των τραπεζών! – Τα κόκκινα δάνεια στοίχησαν στις τράπεζες 6% της αξίας τους!

«Ξεπούλημα» για τις μετοχές των τραπεζών στο ελληνικό χρηματιστήριο με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να σημειώσει πτώση της τάξης του 1,77% στο κλείσιμο της Τρίτης! Κάτι οι παρεμβάσεις Ντράγκι για τα κόκκινα δάνεια, κάτι οι ανησυχίες των θεσμών για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως τις είχε εκφράσει το ΔΝΤ που ζητούσε έκτακτο έλεγχο ενεργητικού και τέλος η έκθεση της Bank of America/Merrill Lynch, που έριξε τις τιμές στόχους για τις μετοχές τους, επηρέασαν σημαντικά τους επενδυτές και έριξαν την αξία των τραπεζών!

Η ΒΟΑ, προχώρησε σε μείωση των τιμών-στόχων για τις ελληνικές τράπεζες επικαλούμενη την αύξηση της εκτίμησης για το «κόστος ρίσκου» για τον κλάδο. Οι λόγοι που έδωσε είναι οι πιθανοί υψηλότεροι στόχοι για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) το 2018 και οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στους κανονισμούς από την ΕΚΤ μέσω των οποίων αναμένεται να ζητηθεί από τις τράπεζες να καλύπτουν το σύνολο από τα νέα NPEs με προβλέψεις σε μετρητά, ακόμα και αν υπάρχουν εξασφαλίσεις.

Οι νέες τιμές στόχοι της αμερικανικής τράπεζας διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • Alpha Bank τιμή-στόχος το 1,3 ευρώ από 1,83 ευρώ προηγουμένως (-29%).
  • Εθνική: τιμή-στόχος 0,21 ευρώ έναντι 0,32 ευρώ (-34%).
  • Πειραιώς: 2,31 ευρώ έναντι 4,62 ευρώ (-50%).
  • Eurobank: 0,58 ευρώ έναντι 0,94 ευρώ (-38%).

Και αυτό ήταν μόνο η αρχή, καθώς η ανακοίνωση των συμβολαιογράφων για αποχή από τους πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του έτους, απομακρύνουν σημαντικά την επίτευξη των στόχων για την μείωση των κόκκινων δανείων ή τουλάχιστον την πάνε πίσω ένα μήνα, κάτι που δημιουργεί σημαντικές ανησυχίες στο εξωτερικό για την πραγματική δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να τους επιτύχουν.

Μάλιστα το θέμα τέθηκε και στην ολιγόλεπτη αναφορά στην Ελλάδα, στο Eurogroup.  Ξεχώρισαν η παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι για την πορεία των κόκκινων δανείων και ο προβληματισμός που εξέφρασε αναφορικά με την αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς έως το τέλος του έτους, τονίζοντας  ότι πρέπει να λυθεί σύντομα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του συμβουλίου, αν και παραδέχτηκε ότι δεν γνώριζε πολλά για το θέμα πριν αναφερθεί στη συνεδρίαση,  απάντησε σε σχετική ερώτηση λέγοντας  ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεσμεύθηκε για άμεση δράση προστασίας των συμβολαιογράφων για να μετάσχουν σε πλειστηριασμούς. Νωρίτερα, πηγές του υπουργείου  είχαν αναφέρει ότι και το θέμα των πλειστηριασμών θα προχωρήσει. Μάλιστα αναφερόμενες στην στάση της κυβέρνησης είχαν πει ότι «συνεχίζουμε χωρίς να βγάζουμε το πόδι από το γκάζι, υπάρχει δουλειά που έχει να γίνει».

Δεν πρέπει να παραβλέπεται και η προειδοποίηση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) για τους πλειστηριασμούς και η επισήμανση ότι θα πρέπει να λυθεί καθώς «οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν αναλάβει έναντι των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα».  Όπως παραδέχτηκαν οι τράπεζες, χωρίς συμβολαιογράφους, δεν γίνονται πλειστηριασμοί.

Στην ελληνική αγορά το κλίμα δεν ήταν καλό στη συνεδρίαση της Τρίτης, καθώς οι τράπεζες που… «έπεφταν», είναι ο κλάδος βαρύτητας του ελληνικού χρηματιστηρίου με συντελεστή κοντά στο 20%. Αποτέλεσμα να κερδίσουν για ακόμα μία φορά οι πωλητές και οι δείκτες των Τραπεζών (-6,52%) να έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες της ημέρας.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/308749-E-apoche-ton-symbolaiographon-kostizei-ekatommyria-stis-trapezes ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...